2024.05.14. - Bonifác

Nyelõcsõrákot okozhat a tûzforró tea

Nyelõcsõrákot okozhat a tûzforró tea
London - Ha legközelebb forró teával kínálják, várjon néhány percet, mielõtt meginná, mert a forró italok fogyasztása nagy mértékben növeli a nyelõcsõrák kockázatát - javasolják a Teheráni Orvostudomnyi Egyetem kutatói a British Medical Journalban megjelent tanulmányukban.

Felmérésük szerint a tea 70 foknál magasabb hõmérsékleten való elfogyasztása nyolcszorosára növeli a nyelõcsõrák rizikóját a "langyos", 65 fokosnál nem melegebb ital fogyasztásához képest. A 60-65 fok közötti tea esetében a kockázat kétszeres.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Más megközelítésben: a tûzforró teát két percen belül elfogyasztóknál ötször nagyobb a rák kockázata, mint azoknál, akik legalább négy percig várnak az ital elfogyasztásával.

Mostanáig a dohányzást és az alkoholfogyasztást hozták kapcsolatba a nyelõcsõrák kialakulásával, ami sokkal gyakrabban fordul elõ férfiaknál, mint nõknél. A betegség gyakran elõfordul azonban olyan területeken, ahol a dohányzás és az alkoholfogyasztás nem szokás, ezért a kutatók arra gyanakodtak, más alapvetõ tényezõk is közrejátszanak a betegség kialakulásában.

A Teheráni Orvostudományi Egyetem kutatói Reza Malekzadeh vezetésével Golesztán észak-iráni tartomány lakosságát vizsgálták, ahol - férfiaknál és nõknél egyaránt - magas a nyelõcsõrák elõfordulása, pedig errefelé alacsony a dohányosok száma és az alkoholfogyasztás, viszont a lakosság sokkal több teát iszik és forróbban, mint a környezõ vidékeken élõk.

A kutatók 300, nyelõcsõrákban szenvedõ beteggel vettek fel kérdõívet teafogyasztási szokásaikról. Az eredményeket ezután összehasonlították ugyanebbõl a régióból származó 571 egészséges ember válaszaival. A válaszadók mind rendszeresen ittak fekete teát és átlagosan naponta több mint egy litert.

Bár az összefüggést a forrón elfogyasztott ital és a nyelõcsõrák kialakulása között még nem sikerült pontosan feltárni, annyi bizonyos, hogy bármilyen forró folyadék sérülést okoz a nyelõcsõ szövetén.

Az eredményeket további tanulmányoknak kell igazolniuk, de a szerzõk véleménye az, hogy a Golesztánban élõket és a hasonló szokásokkal rendelkezõ területek lakosságát tájékoztatni kell a forró folyadékok fogyasztásának veszélyeirõl.

Világszerte évente 500 ezer ember hal meg nyelõcsõrákban, de a halálesetek többsége Ázsia, Afrika és Dél-Amerika bizonyos területeire korlátozódik.

Egy héttel ezelõtt japán és amerikai kutatók arról számoltak be, hogy a kelet-ázsiaiak - Kína, Japán és Korea - harmadából hiányzik egy enzim, ami miatt rendszeres alkoholfogyasztás esetén magasabb náluk a nyelõcsõrák kialakulásának kockázata.