Felmérésük szerint a tea 70 foknál magasabb hõmérsékleten való elfogyasztása nyolcszorosára növeli a nyelõcsõrák rizikóját a "langyos", 65 fokosnál nem melegebb ital fogyasztásához képest. A 60-65 fok közötti tea esetében a kockázat kétszeres.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Mostanáig a dohányzást és az alkoholfogyasztást hozták kapcsolatba a nyelõcsõrák kialakulásával, ami sokkal gyakrabban fordul elõ férfiaknál, mint nõknél. A betegség gyakran elõfordul azonban olyan területeken, ahol a dohányzás és az alkoholfogyasztás nem szokás, ezért a kutatók arra gyanakodtak, más alapvetõ tényezõk is közrejátszanak a betegség kialakulásában.
A Teheráni Orvostudományi Egyetem kutatói Reza Malekzadeh vezetésével Golesztán észak-iráni tartomány lakosságát vizsgálták, ahol - férfiaknál és nõknél egyaránt - magas a nyelõcsõrák elõfordulása, pedig errefelé alacsony a dohányosok száma és az alkoholfogyasztás, viszont a lakosság sokkal több teát iszik és forróbban, mint a környezõ vidékeken élõk.
A kutatók 300, nyelõcsõrákban szenvedõ beteggel vettek fel kérdõívet teafogyasztási szokásaikról. Az eredményeket ezután összehasonlították ugyanebbõl a régióból származó 571 egészséges ember válaszaival. A válaszadók mind rendszeresen ittak fekete teát és átlagosan naponta több mint egy litert.
Bár az összefüggést a forrón elfogyasztott ital és a nyelõcsõrák kialakulása között még nem sikerült pontosan feltárni, annyi bizonyos, hogy bármilyen forró folyadék sérülést okoz a nyelõcsõ szövetén.
Az eredményeket további tanulmányoknak kell igazolniuk, de a szerzõk véleménye az, hogy a Golesztánban élõket és a hasonló szokásokkal rendelkezõ területek lakosságát tájékoztatni kell a forró folyadékok fogyasztásának veszélyeirõl.
Világszerte évente 500 ezer ember hal meg nyelõcsõrákban, de a halálesetek többsége Ázsia, Afrika és Dél-Amerika bizonyos területeire korlátozódik.
Egy héttel ezelõtt japán és amerikai kutatók arról számoltak be, hogy a kelet-ázsiaiak - Kína, Japán és Korea - harmadából hiányzik egy enzim, ami miatt rendszeres alkoholfogyasztás esetén magasabb náluk a nyelõcsõrák kialakulásának kockázata.