"Mielõtt ágyba bújsz, egy alma, s az orvos koldulni megy ma."
Számtalan hasonló régi mondás igazolja, hogy a távoli múltban az almát is a gyógynövények közé sorolták. Az a hatalmas gyógyító erõ, amit ennek a csodálatos gyümölcsnek tulajdonítottak az õsi gyógynövényekkel foglalkozó emberek, kiemelte a gyümölcsök sorából.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Az alma fogyasztása különösen fontos és ajánlott a kismamáknak, állapotos nõknek és gyermekeknek. A nátha és egyéb megbetegedések esetén a gyógyszer - fõhatáron kívül - szervezetre kifejtett megerõltetõ hatása és mellékhatásai miatt babáknak és kismamáknak lehetõleg kerülendõ. Ezt legegyszerûbben megelõzéssel érhetjük el, melyben segítségünkre lehet az alma.
A modern tudomány felfedezte, hogy az almának rendkívüli gyógyító értéke van, hála a gyümölcs húsának, ami gazdag pektinben (az érés során feloldódó rostok anyaga). A nyers, finoman reszelt alma a különbözõ eredetû hasmenéseknek, a vérhasnak és a paratifusznak gyakorlatban bevált gyógyszerre. Nyersen fogyasztva segíti az emésztést, vitamin-, foszfor- és almasav-tartalmánál fogva az agyra jótékonyan hat, a vese és a máj mûködését is szabályozza. A tapasztalat azt igazolja, hogy ott, ahol sok almát fogyasztanak, köszvényes beteg nemigen fordul elõ. Az almalé frissen üdítõ és kiválasztást fokozó ital, láz, gyulladás, rekedtség, álmatlanság, köszvény és emésztés körüli zavar esetén is ajánlott. Megjegyezzük, hogy fõleg kismamáknak és kicsiny gyermekeknek almalé fogyasztása mellett kerülni kell a pácolt, az erõsen fûszerezett ételeket és a füstölt húsokat.