rss
  • Tanácsok téli vitaminmegõrzésre

  • Különösen a téli idõszakban lenne fontos, hogy a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag gyümölcsök, zöldség- és fõzelékfélék rendszeresen, naponta többször kerüljenek az asztalunkra, mert ezek lényegesek lehetnek az ilyenkor gyakoribb légúti betegségek megelõzésében. Mire kell figyelnünk a beszerzés, a tárolás, a tartósítás és az elkészítés során, hogy ezek az élelmiszerek minél kevesebbet veszítsenek értékes anyagaikból? A szüreteléstõl a fogyasztásig eltelõ idõ kulcskérdés, hiszen a termés vitamintartalma akkor a legmagasabb, amikor a zöldség-gyümölcs a legzamatosabb, legérettebb.

    A banán, a mangó, az avokádó, a paradicsom, a paprika és más úgynevezett utóérõ növények ezt a pontot általában akkor is elérik, ha a száruktól ennél korábban választják el õket, ezért a Magyarországra behozott déligyümölcsöket például akár négy-öt héttel a teljes érettsége elõtt szüretelik, ennyi idõ alatt jutnak el ugyanis speciális hûtõkonténerekben a magyar boltokba.

    A téli idõszakban elõszeretettel vásárolt citrusféléket viszont maximum egy-két nappal a tökéletes érettség elõtt, vitamintartalmuk teljében, fogyasztásra készen szüretelik, így a vásárlásig elkerülhetetlen a vitaminveszteség. Szerencsére a narancsnak, a grépfrútnak és fõként a citromnak annyira magas a vitamint a gyümölcsben megtartó savtartalma, hogy még hetekkel a betakarítás után is tartalmazzák az eredeti vitaminmennyiség több mint 90 százalékát.

    Tartósításra legjobb a gyorsfagyasztás

    A zöldségek és gyümölcsök táplálkozási értékét elsõsorban a fény és az oxigén változtathatja meg a tárolás és tartósítás során, néhány vitamin ugyanis ezekre erõsen érzékeny. Ezek közül is a C-vitamin- (aszkorbinsav-) tartalom szenvedi el a legérzékenyebb veszteségeket, ugyanis mennyisége szobahõmérsékleten való egynapi tárolás során már 10-50%-kal csökken.

    A hûtõben való tárolás során is folyamatosan és az idõ elõrehaladtával gyorsan csökken a gyümölcsök és zöldségek C-vitamin-tartalma, ezért a legjobb, ha minden magas vitamintartalmú élelmiszert frissen fogyasztunk el. Egy vizsgálat szerint például a saláta, a spenót és a zöldpaprika aszkorbinsav-tartalma több mint felére csökken, kétnapos hûtõszekrényben való tárolás során.

    A pincében való raktározás során - bár sokáig frissek maradnak a zöldségek és a gyümölcsök -, vitamintartalmukból majdnem ugyanannyit veszítenek, mint a hûtõben. Általánosan elmondható azonban, hogy minél alacsonyabb hõmérsékleten tároljuk az élelmiszereket, annál kevésbé csökken a vitamintartalmuk.

    A zöldségekkel kapcsolatban így a legkíméletesebb módszernek egyértelmûen a fagyasztást tartják a szakemberek, amely csak 10-15%-os vitamintartalom-csökkenéssel jár, így akár több hónapig is eltarthatóak ezek az élelmiszerek úgy, hogy nem csökken bennük tovább az értékes anyagok mennyisége.

    A hõvel való tartósítás már nem ilyen hatékony. Befõtt készítésnél 35-45%-kal, míg dzsem fõzésekor 60-80%-kal kevesebb vitamin maradhat az élelmiszerekben. A tartósítás másik formája az aszalás, mely fõként a gyümölcsöknél bevált módszer. Az aszalási folyamat során a gyümölcsök sajnos elveszítik C-vitamin-tartalmukat, de a többi értékes összetevõjük (ásványi anyag, rost, B-vitaminok) koncentrált formában megmaradnak, így egészséges nassolnivalóknak tekinthetõk.

    Origo


  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Kinek milyen minõségû a spermája?

    Az elhízott férfiak spermája rosszabb minõségû, ezt megállapították!

    Barcelona - A túl zsíros étkezés nemcsak a férfiak derékbõségének árt, de ondósejtjeik minõségének is - állítják brit kutatók.

    Az már ismert tény, hogy az elhízás rontja a nõk termékenységét, egy új skóciai vizsgálat azonban azt mutatja, hogy ez érvényes a férfiakra is.

  • Tudatos bőrápolás: mentsd a bőröd!

    Tudatos bőrápolás: mentsd a bőröd!Rosszul választ hidratálókrémet, arcápolót a nők többsége, sokan nem is ússzák meg ép bőrrel: akár ronthatunk is bőrünk állapotán. Ezért sem a legjobb ötlet arckrémet ajándékozni, és ha kapunk – például karácsonykor - ne kenjük gondolkodás nélkül magunkra. Legtöbben a reklámok hatására és ismerősök ajánlására vásárolnak arckrémet. Ha szerencséjük van, beválik. Többnyire azonban az ellenkezője történik. Ha nem a megfelelő terméket vagy nem a megfelelő területen alkalmazzuk, csak rontunk a helyzeten– emiatt gyakran végzik a fürdőszobaszekrény mélyén a többi porosodó készítmény mellett.

  • A napon való kellemes kikapcsolódás veszélyes is lehet

    A napon való kellemes kikapcsolódás veszélyes is lehetItt a nyár, gyermekeink az egész napos iskolapadban való görnyedés után végre kiszabadulnak, s a legjobb esetben a nyarat a szabadban játékkal, kirándulással, strandolással töltik. Dr Péntek Éva, a Karitáció Alapítvány szakértője a napozás lehetséges mellékhatásai kapcsán elővigyázatosságra és óvintézkedésre buzdít. Néhány ötlet és segítség a napsütésben töltött felhőtlen órákhoz, hogy ne árnyékolják be őket a leégés okozta kellemetlenségek: a napsugarak kétféle ultraviola sugarat tartalmaznak, amelyek elérik a bőrt: UVA- és UVB sugarakat. Az UVB sugárzás a bőr (az epidermisz) felső rétegeit égeti, ami leégést okoz.

  • A stressz hatására cukorbetegség alakulhat ki

    Mára már bizonyított tény, hogy stressz hatására idõ elõtt megjelenhet a cukorbetegség. Ez nyilván nem azt jelenti, hogy minden stresszel élõ ember elõbb-utóbb diabéteszes lesz, csupán azt, hogy ha megvan a genetikai hajlam és esetleg más kockázati tényezõk is jelen vannak az életünkben, a stressz felgyorsíthatja a folyamatot. A cukorbetegség alattomos kór, amely sokszor csak akkor okoz tüneteket, amikor már a szövõdmények is kialakultak. Különösen azoknak érdemes figyelni a cukorbetegség elsõ, kezdeti tüneteire, akik a veszélyeztetettek közé tartoznak ebbõl a szempontból.

  • Tavasszal felbukkanó betegségek

    Tavasszal felbukkanó betegségekAhogy az influenza a téli, a strandbetegségek a nyári, a hirtelen meghűlés pedig az őszi évszak jellemző betegsége, a tavasznak is megvan a maga néhány kellemetlen meglepetése. A nagy napfürdőzésben ne feledkezz meg róluk, védekezz ellenük, ismerd fel tüneteiket, és időben kezeltesd magad! Bár a gyomorfekély nem évszakhoz köthető betegség, intenzitása, kiújulása igenis periodikus: tavasszal és ősszel jobban kínozza a betegeket, mint a nyári-téli nyugalmi időszakban. Bár a kutatók nincsenek tisztában az okaival, de a legtöbb új fekélyt is ilyenkor diagnosztizálják.

  • A rendszeres testmozgás az agynak is jó

    A rendszeres fizikai terhelése fokozza az agyi vérellátását és gyorsítja a gondolkodást is - az érdekes majomkísérlet eredményeit a Neuroscience közölte.

    Már korábban is voltak adatok, melyek arra utaltak, hogy állatok megfelelõen adagolt munkája növeli agyuk teljesítményét, de az nem volt világos, hogy a patkánykísérletek eredményeit mennyire lehet emberre is átvinni. A Pittsburgh Orvostudományi Egyetem kutatói úgy gondolták, hogy majmok ilyen irányú tanulmányozása közelebb vihet az emberekre vonatkozó ismeretekhez.

  • Nem mindegy milyen módon pótoljuk a C-vitamint

    Nem mindegy milyen módon pótoljuk a C-vitamintA C-vitamin előnyeiről már sokat hallottunk. Arról kevesebbet, hogy a különböző felszívódási akadályok miatt milyen jelentős mennyiség ürül ki hasznosulás nélkül a szervezetből. A C-vitamin nélkülözhetetlen hatóanyag. Számos jótékony hatása közül ugyanis az egyik legfontosabb, hogy immunrendszerünk működését támogatja, hozzájárulva ezzel a civilizációs betegségek (pl. daganatok, szív- és érrendszeri problémák, allergia), a megfázás és különböző megbetegedések, valamint a stressz elleni védelemhez. Nem véletlen, hogy Dr. Linus Pauling és Dr. Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas orvosok szerint is a C-vitaminnak minden háztartásban alapélelmiszerként jelen kellene lennie a mindennapok során. Pusztán táplálékkal ugyanis a kellő mennyiséget nem tudjuk bejuttatni.

  • Jól mûködik az idõsebb donorokból átültetett máj

    Washington - Azok a májátültetésen átesett páciensek, akik 60 év fölötti emberek máját kapták, ugyanolyan jól vannak, mint azok a társaik, akikbe fiatalabb emberek máját transzplantálták - állapították meg amerikai kutatók.

    A St. Louisban mûködõ Washington Egyetem munkatársai 489 májátültetésen átesett páciens adatait elemezték. Legtöbben hepatitisz-C vírusfertõzés következtében szorultak új szervre, ez a leggyakoribb oka a májátültetéseknek az Egyesült Államokban.

  • A C-vitamin a vérmérgezés új kezelési lehetõsége

    Elképzelhetõ, hogy a C-vitamin nemcsak megelõzheti a vérmérgezést, de nagy adagban, injekció formájában visszafordítani is képes a gyakran végzetes folyamatot. Kanadai kutatók egérkísérleteinek meghökkentõ eredményeit az Intensive Care Medicine közölte.

    A vérmérgezés, a szepszis világszerte a halálozások tízedik leggyakoribb oka. Becslések szerint minden percben 1400 ember élete ér véget szepszis miatt. A legkülönbözõbb baktériumok okozhatnak vérmérgezést, és testünk legkülönbözõbb részei fertõzõdhetnek.

  • Takarékoskodó génjeinktõl hízunk?

    Genetikusok szerint azon gének miatt hízunk, melyek valaha lehetõvé tették, hogy túléljük a kiszámíthatatlan éhezést. A többletsúly, a cukorbetegség és a gének közötti összefüggés vizsgálatára az Egyesült Államokban tovább folytatódik a pima indiánokon 15 éve elkezdett kutatás.

    Azok az õseink maradtak életben, akik képesek voltak átvészelni az éhíséget, azaz a bõség idejébõl annyi kalóriatartalékot felhalmozni, amennyivel kihúzták, míg megint ételhez jutottak.A szakemberek ezeket a géneket takarékoskodó génnek hívják. Az ínséget túlélõk aztán ezt örökítették utódaiknak.

  • Sokáig él az influenzavírus a papírpénzen

    Két hétnél is tovább elél az influenzavírus egy bankjegyen, de nem biztos, hogy a pénz terjeszti is a betegséget. A genfi egyetemi klinikán végzett kísérlet kimutatta, hogy kedvezõ körülmények esetén akár 17 napot is kibír a papírpénzre került vírus. A kórokozó túlélési esélye a környezet páratartalmától, a hõmérséklettõl és az anyag természetétõl függ, amelyen megtelepszik - mondta Yves Thomas kutatásvezetõ. A virológus szerint a kísérlet eredményébõl nem következik automatikusan, hogy papírpénztõl is influenzás lehet az ember.

  • Az állandó ülőmunka negatív hatásainak elkerülése

    Az állandó ülőmunka negatív hatásainak elkerüléseAz ülőmunkát végzők számára a nyaki fájdalom gyakori probléma, mivel a folyamatos rossz testtartás következtében az adott testrészen feszültség keletkezik. Nyaki panaszok esetén ez a fej állandó előredőléséből és lehajtásából származik, ami izommerevséghez, kötöttséghez vezethet. A helytelen testtartás továbbá sokszor gyulladt csomókat – triggerpontokat – eredményez, melyek nyomhatják a környező idegeket, így a fájdalom kisugározhat más részekre is. Éppen ezért ilyenkor sokszor a nyak fájdalmán kívül fej-, váll-, hátpanaszok is jelentkeznek.

  • A rendszeres kávéfogyasztás megvéd a felnõttkori cukorbetegségtõl?

    A rendszeres kávé- vagy a feketetea-fogyasztás bizonyos mértékben megvéd a felnõttkori cukorbetegségtõl, míg a zöld teának ilyen jótékony hatását nem észlelték. A kávékedvelõk számára biztató vizsgálati eredményt az American Journal of Clinical Nutrition októberi száma közölte.

    A világ számos részében foglalkoztak azzal, hogy az utolsó évtizedben mind gyakoribb cukorbetegség kialakulását miként lehetne csökkenteni. A skandináv országokban több tanulmány igazolta, hogy a rendszeres kávézás gátolja a cukorbaj kialakulását.

  • Civilizációs probléma a kövérség

    A kövérség nem pusztán egyéni felelõsség kérdése, hanem civilizációs betegség - mutatta ki a brit kormány egyik agytrösztje. Az energiafelhalmozás kulcsfontosságú volt a történelem elõtti idõkben, csakhogy a modern korban az energiadús olcsó ételek, a gépek, a motorizált közlekedés és az ülõmunka következtében ez a beprogramozott...