rss
  • Tanácsok téli vitaminmegõrzésre

  • Különösen a téli idõszakban lenne fontos, hogy a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag gyümölcsök, zöldség- és fõzelékfélék rendszeresen, naponta többször kerüljenek az asztalunkra, mert ezek lényegesek lehetnek az ilyenkor gyakoribb légúti betegségek megelõzésében. Mire kell figyelnünk a beszerzés, a tárolás, a tartósítás és az elkészítés során, hogy ezek az élelmiszerek minél kevesebbet veszítsenek értékes anyagaikból? A szüreteléstõl a fogyasztásig eltelõ idõ kulcskérdés, hiszen a termés vitamintartalma akkor a legmagasabb, amikor a zöldség-gyümölcs a legzamatosabb, legérettebb.

    A banán, a mangó, az avokádó, a paradicsom, a paprika és más úgynevezett utóérõ növények ezt a pontot általában akkor is elérik, ha a száruktól ennél korábban választják el õket, ezért a Magyarországra behozott déligyümölcsöket például akár négy-öt héttel a teljes érettsége elõtt szüretelik, ennyi idõ alatt jutnak el ugyanis speciális hûtõkonténerekben a magyar boltokba.

    A téli idõszakban elõszeretettel vásárolt citrusféléket viszont maximum egy-két nappal a tökéletes érettség elõtt, vitamintartalmuk teljében, fogyasztásra készen szüretelik, így a vásárlásig elkerülhetetlen a vitaminveszteség. Szerencsére a narancsnak, a grépfrútnak és fõként a citromnak annyira magas a vitamint a gyümölcsben megtartó savtartalma, hogy még hetekkel a betakarítás után is tartalmazzák az eredeti vitaminmennyiség több mint 90 százalékát.

    Tartósításra legjobb a gyorsfagyasztás

    A zöldségek és gyümölcsök táplálkozási értékét elsõsorban a fény és az oxigén változtathatja meg a tárolás és tartósítás során, néhány vitamin ugyanis ezekre erõsen érzékeny. Ezek közül is a C-vitamin- (aszkorbinsav-) tartalom szenvedi el a legérzékenyebb veszteségeket, ugyanis mennyisége szobahõmérsékleten való egynapi tárolás során már 10-50%-kal csökken.

    A hûtõben való tárolás során is folyamatosan és az idõ elõrehaladtával gyorsan csökken a gyümölcsök és zöldségek C-vitamin-tartalma, ezért a legjobb, ha minden magas vitamintartalmú élelmiszert frissen fogyasztunk el. Egy vizsgálat szerint például a saláta, a spenót és a zöldpaprika aszkorbinsav-tartalma több mint felére csökken, kétnapos hûtõszekrényben való tárolás során.

    A pincében való raktározás során - bár sokáig frissek maradnak a zöldségek és a gyümölcsök -, vitamintartalmukból majdnem ugyanannyit veszítenek, mint a hûtõben. Általánosan elmondható azonban, hogy minél alacsonyabb hõmérsékleten tároljuk az élelmiszereket, annál kevésbé csökken a vitamintartalmuk.

    A zöldségekkel kapcsolatban így a legkíméletesebb módszernek egyértelmûen a fagyasztást tartják a szakemberek, amely csak 10-15%-os vitamintartalom-csökkenéssel jár, így akár több hónapig is eltarthatóak ezek az élelmiszerek úgy, hogy nem csökken bennük tovább az értékes anyagok mennyisége.

    A hõvel való tartósítás már nem ilyen hatékony. Befõtt készítésnél 35-45%-kal, míg dzsem fõzésekor 60-80%-kal kevesebb vitamin maradhat az élelmiszerekben. A tartósítás másik formája az aszalás, mely fõként a gyümölcsöknél bevált módszer. Az aszalási folyamat során a gyümölcsök sajnos elveszítik C-vitamin-tartalmukat, de a többi értékes összetevõjük (ásványi anyag, rost, B-vitaminok) koncentrált formában megmaradnak, így egészséges nassolnivalóknak tekinthetõk.

    Origo


  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • A csokoládé finom, de még a szélütés kockázatát is csökkentheti

    A szélütés kockázatát is csökkentheti a csokoládé

    Újabb tanulmányok igazolták, hogy a csokoládé jótékony hatással van az érrendszerre, és rendszeres fogyasztása csökkenti a szélütés kockázatát.

    Egy felmérés viszont ellenkezõ eredménnyel járt. A csokoládéban lévõ kakaó sok flavoidot tartalmaz, amely a kutatók szerint gátolja a véralvadékok kialakulását. A kanadai Hamiltonban lévõ McMaster Egyetem tudósai három kutatás eredményeit elemezték.

  • Bizonyos rágcsálnivalókkal csökkenthetõ a májrák kockázata

    Mogyoró, mandula és aszalt sárgabarack: érdemes sokat fogyasztanunk ezekbõl az ételekbõl.

    A legújabb kutatások szerint a felsorolt finomságok E-vitamin-tartalma csökkenti a májrák kialakulásának a kockázatát. A májrák a daganatos megbetegedések közük a világon a harmadik leggyakoribb halálok. A világ összes májrákban elhunyt betegének ráadásul 54 százalékát a kínai betegek teszik ki. A Shanghai Rákkutató Központ munkatársai ezért 132 837 kínai adatait, és étkezési szokásait vizsgálták meg, beleértve 267 rákbeteget is.

  • Minden perc késés szívizomsejtek halálát jelenti

    Infarktus gyanúja esetén a beteg sorsa perceken múlhat. A szívinfarktus eredményes gyógyítása kezelési lánc kialakításával biztosítható.

    Ennek elsõ láncszeme a betegen és környezetén múlik: ha valaki szokatlan, nagyon kellemetlen érzést, fájdalmat tapasztal a mellkasában, vagy bárhol deréktól fölfelé több mint 15 percen át, szívinfarktusa lehet, és amíg ezt megfelelõ vizsgálatokkal ezt nem sikerült kizárni, addig az orvosok infarktusként kezelik.

  • A szakértõk nem tartják megalapozottnak a rákbetegségek kialakulásának kockázatát vérnyomáscsökkentõknél

    Magas vérnyomás kezelésével foglalkozó szakorvosok nem tartják megalapozottnak azt a megállapítást, amely szerint a világ legnépszerûbb vérnyomáscsökkentõ szerei közül egyesek enyhén növelhetik a rákbetegségek kialakulásának kockázatát, és attól tartanak, hogy sok beteg a vizsgálat hatására esetleg nem szedi a számára szükséges tablettákat. Öt korábbi, összesen 60 ezer páciens bevonásával készült követéses vizsgálat eredményeinek elemzése után amerikai kutattók kapcsolatot találtak az úgynevezett angiotenzinreceptor-blokkoló szerek (ARB-k) szedése és a rákkockázat növekedése között.

  • Mozgással megelõzhetõ az érelmeszesedés

    A kezeletlen betegségnek súlyos következményei lehetnek, holott a megfelelõ életmódnak mind a megelõzésben, mind a kezelésben óriási szerepe van.

    Az ütõerek (artériák) meszesedése tulajdonképpen az idõsödéssel járó természetes folyamat, amelyet azonban több tényezõ lassíthat, illetve gyorsíthat. A meszesedés leggyakoribb formája az atherosclerosis, amely során az érbelhártya alatt elõször kásaszerû anyagot tartalmazó, késõbb a lerakódó kalcium miatt megkeményedõ plakkok akadályozzák a szervek vérellátását.

  • Túl kevés a szexuális ismerete a veszélyeztetett korú magyar fiataloknak

    Túl keveset tudnak a szexualitásról, a nemi úton terjedõ betegségekrõl és ezek megelõzésérõl a magyar fiatalok - derült ki az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) szerdán bemutatott kutatásából.

    A felmérést az intézet az Egészségügyi Minisztérium támogatásával végezte a 14-16 éves diákok szexualitással kapcsolatos ismereteirõl, attitûdjeirõl és viselkedésérõl. 1300 nyolcadik osztályos, 1986 tízedik évfolyamos diákot és 846 pedagógust kérdeztek meg a témában.

  • A szomszédunkat is okolhatjuk a magas vérnyomás miatt

    A környezet, a szomszédság is befolyásolja a hipertónia kialakulásának kockázatát - állítják amerikai kutatók.

    A tanulmány szerint, amely az Epidemiology címû szaklapban látott napvilágot, azoknál az egyéneknél, akik jobb környéken élnek, ahol több a lehetõség a testedzésre, kisebb a bûnözés, s jobbak az élelmiszerüzletek, ráadásul kialakult egy helyi közösség, csekélyebb a rizikója a magas vérnyomásnak.

  • A fiatalkori elhízás kétszeresére növeli a halálozási kockázatot

    Az elhízott fiatal férfiak halálozási kockázata a duplája egészséges súlyú társaikénak. A túlsúlytól ráadásul zömmel sohasem szabadulnak meg, tehát egész életüket végigkíséri a megnövekedett kockázat - hangzott el kedden Stockholmban, egy elhízással foglalkozó nemzetközi konferencián.

    A dán Preventív Orvostudományi Intézet tudósai több mint 5000 hadköteles fiatal adatait elemezték húszéves koruktól nyolcvan éves korukig.

  • Mágnessel a depresszió ellen

    Megkapta az alkalmazási engedélyt az Egyesült Államok gyógyszerügyi hatóságától, az FDA-tól a depresszió kezelésére az elsõ olyan mágneses impulzusokkal mûködõ agystimuláló készülék, amelyet a koponyacsonton kívülrõl használhatnak.

    A transzkraniális mágneses stimulációnak (TMS) nevezett módszer kevesebb kockázatot hordoz, mint a sebészi úton az agyba ültetett elektródák vagy a végsõ eszközként alkalmazott sokkterápia. Azonban ezt a gyengédebb eljárást is csak azoknál használhatják az orvosok az FDA-engedély alapján, akiknél a gyógyszerek nem hatásosak.

  • Ne késlekedjen, az agyvérzésnél minden perc számít

    Budapest - Országos kampányt indított a héten Magyar Stroke Társaság, hogy megismertesse a stroke (agyvérzés, szélütés) tüneteit és elõjeleit, valamint hogy felhívja a figyelmet e betegség esetében az idõfaktor fontosságára.
    A leggyakoribb tünetek, elõjelek: a hirtelen kialakuló féloldali végtaggyengeség, bénulás, ernyedt, zsibbadt arcfél, hirtelen bekövetkezõ beszédmegértési zavar, szóformálási nehézség, kettõslátás, látótér kiesés, látásvesztés vagy csökkenõ látásélesség, szédülés, koordinációs zavarok, memóriazavar.

  • Megelőzhető a fejfájás célzott táplálkozással

    Megelőzhető a fejfájás célzott táplálkozássalA fejfájás és migrénes roham viszonylag sok embert érintő probléma. Célzott táplálkozással tehetünk azért, hogy kevésbé legyen esélyes a kialakulása. Az emberek ritkán fordulnak orvoshoz egyszerű fejfájással, de még az időnként előforduló komolyabb típusúval sem, így a problémát kiváló okról természetesen nem sok fogalmunk lehet. Mindenesetre az arra hajlamosaknak érdemes a táplálkozással kombinálni, hátha sikerül megspórolniuk maguknak néhány rossz órát, vagy napot. A folyadékpótlás ebből a szempontból is fontos.

  • Majmoknál hatásos Ebola-elleni szert fejlesztettek ki

    Megvédett a pusztulástól Ebola-vírussal fertõzött majmokat egy gyógyszergyár által fejlesztett szer az amerikai kormánynak dolgozó kutatók szerint.

    Az AVI BioPharma nevû cég két kísérleti kezelése a halálos Ebola-vírus rokonával, a Marburg-vírussal fertõzött majmok 60 százalékát védte meg - számolt be az Egyesült Államok hadseregének fertõzõ betegségeket kutató orvosi intézete (USAMRIID). A gyógyszergyárat 291 millió dolláros szerzõdés köti az amerikai védelmi minisztériumhoz, a megállapodás tárgya az Ebola-elleni kezelések kifejlesztése.

  • Hajhullás okai és kezelése

    Hajhullás okai és kezeléseNőknél hormonális változások és stressz is hatására is növekedhet a kihullott hajszálak mennyisége. Átlagosan napi 100 elvesztett hajszál még nem ad okot aggodalomra. Probléma akkor jelentkezik, ha az elvesztett hajszálak helyén nem nő újabb, így a hajkorona folyamatos csökkenését észleljük. Nők körében, a menopauza időszakát követően gyakori jelenség a hajszálak elvékonyodása, ezért a korábbi dús hajzat tömege jelentősen csökken. A hajhullást nagy mértékben befolyásolják örökletes tényezők, de okozhatják bizonyos betegségek is.

  • Amikor már mindennapos a hátfájás

    Amikor már mindennapos a hátfájásA hátfájás manapság sajnos már nem ritka: szinte népbetegséggé vált a probléma - mielőtt műtétre jelentkeznénk, gondoljuk át, hogy tehetünk-e magunkért valamit, hogy mégse legyen szükség a késre! A hátfájásra ma már nem lehet úgy tekinteni, mint egy átlagos és majd szépen elmúló problémára, több ember szenved tőle, mint hinnénk. A fejlett országokban a lakosság közel kilencven százalékának okoz mindennapos, kínokat a hát-, nyak- vagy derékfájdalom. A hátfájásnak számos oka lehet, és vannak esetek, amikor már csak a műtét jelent tartós megoldást.