2024.04.26. - Ervin

Hüvelykujjsérülést okozhat az sms írás

Hüvelykujjsérülést okozhat az sms írás
Napjaink egyik legnagyobb találmánya a mobiltelefon. Életünket már el sem tudnánk képzelni nélküle. A fiatalok órákon át képesek telefonálni, illetve sms-ezni, láthatóan minden egészségügyi következmény nélkül. Szakértõk szerint az sms-írás akár a hüvelykujj túlerõltetésbõl fakadó sérülését is okozhatja felnõtteknél.

A problémát azok a kézi eszközök okozzák, ahol csak a hüvelykujjat tudjuk használni. Az izmok tapadását szolgáló inak gyulladását - ún. tendonitist - okozhatja a hüvelykujjunk túlerõltetése.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

"Mivel ezeken az eszközökön rendkívül szûk a hely, és a hüvelykujj a kéz legügyetlenebb része, a sérülés esélye megsokszorozódik" - mondta el Margot Miller, az Amerikai Fizikoterapeuták Társaságának Foglalkozás-egészségügyre Specializálódott Csoportjának elnöke.

Az ilyen eszközök használata már rég nem korlátozódik napi nyolc órára és a munkahelyre, folytatta. Egyre többen használják a barátokkal és családdal való kapcsolattartásra munkanapokon és hétvégén egyaránt, sõt van olyan is, aki a munkahelyét éri el rajtuk keresztül, ha épp nem tartózkodik benn.

Egy-egy ilyen sérülés tünetei a hüvelykujj és az ujjízületek zsibbadása és fájdalma. Még szerencse, hogy létezik kezelés, mivel a legtöbben nem hajlandók megválni készülékeiktõl még rövid idõre sem.

Szüneteltessük az eszköz használatát legalább addig, amíg a fájdalom elmúlik, javasolja Crowe. Nem érdemes tovább dolgozni, és arra várni, hogy majd magától megoldódik. Megelõzésként használjuk minél többet a számítógépet például a levelezésre. Ha csak lehetséges, korlátozzuk sms válaszainkat igenre és nemre, a kisregényeket hagyjuk késõbbre, tanácsolja ifj. Dr. Charles Leinberry, a Thomas Jefferson Kórház kéz és csukló specialistája. Jót tehetnek a jegelés és a fájdalom elmúltával az erõsítõ gyakorlatok is.