rss
 • Eutanáziáról vitatkoznak Németországban

 • Share on Tumblr

  Berlin - Egy 79 éves würzburgi nõ megdöbbentõ halála, s a részletek drámai és meglehetõsen bizarr nyilvánosságra kerülése után fellángolt a vita Németországban az eutanáziáról.

  Szerdán Berlinben bejelentették, hogy a parlament még ezen a héten napirendre tûzi az úgynevezett kegyes halál törvényi szabályozását, több tartomány ugyanakkor már elõzetesen indítványozta, hogy a halálba segítés, akár az öngyilkossághoz nyújtott "ipari és szervezett segítség" legkevesebb 3 évi börtönbüntetéssel legyen sújtható.

  Az elõzmények a hét elején láttak napvilágot, megrázva mind a politikusokat, mind a társadalmat. Még az elmúlt hétvégén ugyanis würzburgi lakásában öngyilkosságot követett el a 79 éves Bettina S. egy volt hamburgi jogi szenátor, a korábbi botrányairól híres és hírhedt Robert Kusch asszisztálásával. Az idõs, szellemileg teljesen friss, szomszédai szerint intelligens hölgy - aki korábban egészségügyi alkalmazottként dolgozott és egyetlen rokonnal sem rendelkezett - korához képest nem volt különösen beteg, de mozgáskorlátozottsága miatt egyre ritkábban tudta elhagyni lakását, s tartott attól, hogy hamarosan egy idõsotthonban állandó ápolásra szorul. Épp ezért öngyilkosságot határozott el, elõbb azonban lakásába hívta Robert Kuscht, aki hosszabb idõ óta az eutanázia, azaz - ahogy Németországban nevezik - a halálba segítés (Sterbehilfe) egyik legeltökéltebb képviselõje. A korábbi konzervatív szenátor pedig végignézte - sõt videóra vette -, hogy Bettina S. felhörpinti a saját maga által összeállított, egyebek között egy malária elleni szert és nyugtatót tartalmazó - összesen három adagból álló - halálos koktélt, majd elalszik.

  A hét elején Kusch a hatóságok elõtt maga állt elõ a videoszalaggal, amely rögzítette a legdrámaibb részleteket, egyebek között Bettina S. nyilatkozatát is. Ebben a halálra készülõ nõ hangoztatta: a sajátos nyilvánossággal segíteni kívánta Kuscht harcában, s ennek kapcsán "a korábbi törvényeikkel melléfogó" politikusok meggyõzésében. Bettina S. úgy vélte, hogy halálával közvetve segíthet más - hasonló problémákkal küzdõ - embereken is. Az idõs hölgy ezen kívül külön levélben köszönte meg Kuschnak a támogatást.

  Az egykori szenátor a videoszalag bemutatása mellett hasonlóan megdöbbentõ hidegvérrel tájékoztatta a würzburgi hatóságokat arról is: megvárta, sõt "ellenõrizte", hogy az idõs nõ a megfelelõ sorrendben hörpintse fel a "gyilkos adagokat", s csak azt követõen távozott. Szavai szerint még akkor kellett elhagynia a szobát, amikor Bettina S. még élt, mert csakis így biztosíthatta a maga számára a büntetlenséget. Amikor pedig három órával késõbb visszatért, az idõs nyugdíjast már "alváshoz hasonló" állapotban találta. Mindehhez még azt tette hozzá, hogy a saját maga alapította egyesületével együtt továbbra is közremûködni kíván a passzív halálba segítésben, s ezért pénzt is hajlandó elfogadni.

  Németországban a náci idõk óta nem használják az eutanázia kifejezést, az ugyanis az akkoriban orvosi közremûködéssel megölt testi vagy szellemi fogyatékos emberek "mesterséges" halálát idézi fel. Ehelyett a "Sterbehilfe" szó terjedt el, ami a halálhoz vagy pontosabban a meghaláshoz nyújtott segítséget jelenti. A törvények szerint a passzív halálba segítés nem számít büntetendõ cselekménynek, ha az az adott személy akaratának megfelelõen történik. Az úgynevezett aktív halálba segítés azonban emberölésnek számít, s tilos.

  Saját bevallása szerint Kusch a "Sterbehilfe" passzív formáját követte el, kifejezetten Bettina S. kívánságának tett eleget, s kérésére - úgymond - a halálba kísérte õt. Mindennek ellenére magas rangú politikusok, a különbözõ egyházak képviselõi, valamint a német orvosi kamara vezetõi a legfelháborodottabban reagáltak a történtekre. Ulla Schmidt egészségügyi miniszterrel az élen a parlament illetékes politikusai emberhez méltatlannak nevezték a Kusch által elkövetetteket, még akkor is, ha az érvényben lévõ törvények - s a würzburgi államügyészség állásfoglalása - szerint mindaz nem büntethetõ. Arra azonban egyértelmûen rávilágított, hogy a halálba segítés jogi szabályozásain mindenképp változtatni, s azokat szigorítani kell.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Egyre magasabb a gyógyszer-túladagolásban meghaltak aránya

  Elsõsorban a receptre kapható fájdalomcsillapítók elterjedésének következtében egyre gyakoribb a gyógyszer-túladagolásban meghaltak aránya az Egyesült Államokban, derül ki a Journal of the American Medical Association decemberi számából.

  Nyugat-Virginiában különösen megemelkedett az ilyen akaratlanul elõidézett halálesetek száma, állítják a kormány kutatói, akik szerint a betegek gyakran orvosról orvosra járva szerzik be a túl nagy mennyiségû gyógyszert.

 • A személyre szabott alvadásgátlás biztonságosabb

  Budapest - Ha laboratóriumi vizsgálattal ellenõrzik a vérlemezkéknek a legkorszerûbb gyógyszer alkalmazásakor észlelhetõ viselkedését, a kezelés hatékonyabb, a vérzéses szövõdmény pedig ritkább. Francia kutatók az Amerikai Szív Szövetség kongresszusán ismertették eredményeiket.

 • Az ember is visszanövesztheti elveszett testrészeit?

  Egy gén állíthatja le azt a gyógyító képességet, amely a kétéltûek egy részénél még megtalálható, és amelynek segítségével visszanövesztik elvesztett végtagjaikat - állapították meg amerikai kutatók.

 • A gesztenye, mint gyógynövény

  A gesztenye, mint gyógynövényAmit csak kevesen tudnak azaz, hogy a szelíd gesztenyét gyógynövényként is szokták fogyasztani. Ez a közkedvelt csemege nagyon sokat segíthet egészségünk megőrzésében. Azt azonban nem szabad elfelejteni hogy a vadgesztenyét csak külsőleg lehet használni, mert nagyon mérgező. A legjobb, hogy a fa minden része gyógyító erővel bír. Ha a nyári leveleket össze szedjük azt tea formájában fogyasztva köhögés csillapításra vagy gyulladás csökkentésre is alkalmas. A szárított termése és a fa kérge pedig menstruációs görcsoldó.

 • Higiéniai szükségállapotot hirdettek Tokióban

  A rettegett tokiói földrengés következtében a kormány szakértõi szerint 820 000 ember veszítheti el mellékhelyiségét, ezért fennáll a WC-menekültek krízisének veszélye.

  A kormány Központi Katasztrófamegelõzõ Tanácsának szakértõi bizottsága a héten erre a következtetésre jutott, miután elemezte egy 7,3 erõsségû földrengés potenciális hatásait, a földrengésnek kitett metropoliszban.

 • Kitiltják az éttermekbõl az egészségre ártalmas zsírsavakat tartalmazó ételeket

  Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében az Egyesült Államokban elsõként az ország nyugati partvidékén fekvõ szövetségi államban kitiltják az éttermekbõl az egészségre ártalmas zsírsavakat tartalmazó ételeket.

  Arnold Schwarzenegger aláírta a jogszabályt, amely 2010-tõl kitiltja a növényi olajok hidrogénezése közben keletkezõ zsírsavakat tartalmazó étkeket az Egyesült Államok legnépesebb szövetségi államának éttermeibõl.

 • Géndiagnosztika a prosztatarák szûrésében

  Egy új laboratóriumi eljárás segítségével immár Magyarországon is bõvülhetnek a szûrési lehetõségek a férfiakat érintõ negyedik leggyakoribb rosszindulatú elváltozás, a prosztatarák diagnosztizálásában.

  A molekuláris géndiagnosztika segítségével mintegy 80 százalékos biztonsággal lehet kimutatni egy olyan fehérjét (a PCA3 "génterméket"), amelynek jelenléte a prosztata tumorra utal, ráadásul már a korai szakaszban, amikor a kisméretû daganatot még a szövetmintavétel során sem fedeznék fel a szakemberek.

 • A csókbetegség tünetei, kezelése, szövõdményei

  A mononucleosis infectiosa olyan heveny megbetegedés, mely leggyakrabban serdülõkorban és fiatal felnõttkorban fordul elõ. A diagnózis felállításához laboratóriumi vizsgálat szükséges, mert pusztán a fizikális jelek alapján a betegség nem határozható meg.

 • Galagonya - gyógynövény

  Galagonya - gyógynövényHa szívbetegsége van, érdemes megtudnia, mire is képes a galagonya. Ezt a gyógynövényt ugyanis már évszázadok óta használták mind vizelethajtásra, mind pedig vese -és húgykőgyógyításra. Napjainkban pedig az egyik legtöbbször alkalmazott szívgyógyszer. A galagonya olyan gyógynövény, amely közvetlenül befolyásolja a szív­izom munkabírását, tágítja az ereket, javítja a szívizom vérellátását és a szívösszehúzódások erősségét. Ez az erőteljes szíverősítő hatás valószínűleg a benne nagy mennyiségben található vegyületnek, a flavo­noidoknak tulajdonítható, amelyek hatékony antioxidánsok.

 • Szerbiában ókori wellness fûrdõt találtak

  A dél-szerbiai Prokuplje városkában, a pravoszláv templom elõtti téren hatalmas római kori fürdõt tártak fel a régészek.

  A B92 független belgrádi rádió híradása szerint az archeológusok akkor bukkantak rá az értékes leletre, amikor munkások a Szent Prokopia templom elõtt, a lelkészi hivatal renoválásán kezdtek el dolgozni.

 • Egészséges a zöldség és a gyümölcs, de a rák ellen nem véd

  A legtöbb, amit tehetünk a rák ellen, ha nem dohányzunk. A sok gyümölcs és zöldség fogyasztása alapvetõen egészséges, a rák kialakulása ellen azonban keveset tehet. Ez derül ki a témában elvégzett eddigi legátfogóbb metatanulmányból.

 • Fodormenta - gyógynövény

  Fodormenta - gyógynövényA mentát az ókori görögök balzsamozásra használták, de manapság már nem csak a gyógyászatban, hanem az élelmiszeriparban és a szépségiparban is hasznát vesszük. A népies nevén köményes menta, zöldmenta, vagy kerti menta nevű növény az árvacsalánfélék családjába tartozik. Vízpartokon, nedves réteken előforduló kellemes mentolos aromájú gyógynövény. A virágzó föld feletti részeiből vízgőzdesztillációval előállított illóolaja színtelen, halványsárga vagy olívazöld színű, illata fűszeres. Gyógyászati célra a lefosztott leveleket hasznosítják.

 • Homoktövis - gyógynövény

  Homoktövis - gyógynövényA gyümölcs gazdag szénhidrátokban, fehérjében, aminosavakban és vitaminokban. A nálunk élő növények közül a homoktövis bogyója tartalmazza a legtöbb C-vitamint (500-900 mg/100 g). Ez a mennyiség a citrom és a narancs C-vitamin-tartalmának tízszerese. A homoktövis gyümölcse több C-vitamint tartalmaz, mint az eper, a kivi, a paradicsom, a sárgarépa, és a galagonya. Emellett egyéb vitaminok (A, B, E, F, K), ásványi anyagok (kalcium, magnézium, cink), telítetlen zsírsavak, fehérjék és aminosavak gazdagítják. A bogyóból készült vitaminkoncentrátum antioxidáns és sejtvédő hatású.

 • Évente 1 százalékban megújul az emberi szív

  London - Az emberi test évente közel egy százalékos arányban állít elõ új szívsejteket - közölték a stockholmi Karolinska Intézet kutatói az amerikai Science tudományos magazin pénteken megjelent számában.