rss
bohócdoktor vizit szja 1%

 • Lándzsás útifű - gyógynövény

 • Share on Tumblr

  Lándzsás útifű - gyógynövényA friss lándzsás utifű nedvét, töretét külsőleg, akár pakolás formájában is alkalmazhatjuk. Szárított leveléből borogatásra,lemosásra, közvetlen fogyasztásra alkalmas forrázatot is készíthetünk belőle. Tinktúrája külsőleg használatos. Szirupot is készíthetünk belőle. Nagyobb mennyiségű friss, vagy szárított leveleit felfőzött cukros, mézes sziruppal leforrázzuk és hosszabb időre állni hagyjuk. Megfelelő csomagolásban még földbe is áshatjuk az összeérésidejére. A felhasználás előtt enyhe melegítés után szűrjük le a szirupot.

  Lélektani hatás: Csökkenti az égő érzéseket, az indulatok csillapítása által. Fertőtleníti a lelki sebek miatt erjedő gondolatvilágot, így fiatalítja az életerőt. A viszonyokban megjelenő maró jelleget szünteti. Tompítja a csipkelődések, marakodások okozta sérelmeket. Javítja a rossz szájízt szülő élmények hatását. A lelki gubancok kibogozásában, az egyenes úton maradásban segít.

  Általános hatás: A lándzsás útifű, mint útszéli növény, sűrű előfordulásának, elérhetőségének tulajdoníthatóan széles körben alkalmazott. Gyulladás csökkentő hatása nem csak hűtő tulajdonságának, hanem a gyulladást kiváltó szennyezettség megszüntetésének is köszönhető. Hűtő vértisztítóként, vérzéscsillapítóként alkalmazható. összehúzó hatása a szövetek renyheségét csökkenti, a bennük található pangó nedveket kihajtja. Nyálkaoldó, hurut mozgató. A nyálkahártyák kiválasztó hatását fokozza. Enyhén hashajtó és vizelethajtó hatású is. A torok gyulladásának és fájdalmainak, fertőzéseinek, hurutosodásának kezelésére öblögetőként, vagy szirupként alkalmazva ajánlott. A vérzéssel, vérköpéssel, besűrűsödéssel járó tüdőbajok kezelésében fontos szereppel bír.

  A szájüregi fertőzések tüneteit, az ínygyulladást, a szuvas fogból fakadó fájdalmat enyhíti leve, illetve a forrázatával történő hosszas öblögetés.

  Seb gyógyításának céljával a friss levelet hát oldalával, erezetének sűrű beirdalása után kell a gyulladt, fertőzött sebre kötözni és félnaponként cserélni. A sebből kivonja a gennyet, csontszilánkot, idegen anyagokat és még az elmérgesült sebek súlyos gyulladását is képes megszüntetni. A test bármely részén megjelenő keléssel, dagadással járó bőrproblémákat kezelhetjük levelének pakolásával, forrázatából borogatással, tinktúrájával.


  Az útifű vérzéscsillapító hatása nem csak a felszíni sebek kezelésénél bevált, hanem belső fekély, gyulladás, vérhas miatti vérzések csillapítására is alkalmas forrázata, illetve nyersen fogyasztott levele. A tápcsatorna sebei, fertőzései hatékonyan kezelhetők vele. A gyomorsav termelést enyhén visszafogja, a gyomorégést csillapítja. Idült gyomorhurut, gyomorrontás esetére javallt fogyasztása.

  A dugulásos, erjedéses, és következményesen gyulladással járó állapotokat mind az emésztőrendszerben, mind a szervezet egyéb csatornáiban szünteti. Javítja a csatornák áthatolhatóságát. Béldugulásnál gyermekláncfű gyökérrel, ezerjófűvel kombinálva alkalmazható főzete, lehetőleg nagyobb mennyiségben fogyasztva. A magjából készült főzet viszont enyhe hasfogó hatással bír, ami hasmenéstől szenvedő gyermekek számára ajánlott.

  Régóta javallt használata sárgaság esetén. A máj túlműködését visszafogja. Az epehólyag működését normalizálja.

  A vér húgysav szintjét az ürítés fokozásával képes csökkenteni, illetve kúraszerűen alkalmazva alacsonyan tartani. Csökkenti az izomláz tüneteit, idejét.

  A vizeletkiválasztó rendszert fertőtleníti, A vesék esetleges gyulladását, a húgyhólyag fertőzését rendezni képes. A véres vizeletet mulasztja.

  Főleg gyulladással együtt járó ciszták kezelésére alkalmas királydinnyével, ánizzsal, borókával kombináltan. A fehér folyással, hüvelyszárazsággal, nyálkahártya irritációval együtt járó állapotok kezelésére is jó, akár intim tusként alkalmazva forrázatát.

  A túlzott, szűnni nem akaró havi vérzés rendezéséhez is javallt.

  Felfázásnál, lappangó, kihűléssel járó állapotoknál kiváló hatású mézes borban elkészített forrázata.

  A szem fertőzéses, gyulladásos, dagadással járó betegségeit eredményesen kezelhetjük vele, főleg ha szemvidító fűvel, kamillával kombináljuk.

  Fülfájással járó hallójárat gyulladás kezelésére leve a kövirózsáéhoz hasonlón alkalmas.

  Tinktúrája kiválóan csillapítja a szúnyog és más rovarcsípések okozta égő érzéseket, gyulladásokat. A belőle pitypang levéllel együtt készített saláta idegrendszer erősítő, frissítő, kimerültség esetén, de idős korban is javallt.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Cickafark - gyógynövény

  Cickafark - gyógynövényA cickafarkfajok illatát és gyakran a kesernyés ízét az illóolajok és laktonok okozzák. A laktonok egy része jellegzetes azulogén vegyület, amiből vízgőzzel desztillálva kékes színű, kamazuléntartalmú illóolajat vonnak ki. A nemzetség összesen mintegy száz fajt számlál, de ezek közül toronymagasan a legismertebb a közönséges cickafark – olyannyira, hogy amikor a köznyelvben cickafarkról beszélünk, vagy akár a lexikális hivatkozásokban is a 'cickafark' kifejezés szinte mindig a közönséges cickafarkra utal.

 • A nevetés karcsúsít

  London - Egy órányi intenzív nevetéssel legalább annyi kalóriát lehet elégetni, mint harminc percnyi súlyemeléssel - állapították meg brit kutatók.

  Véleményük szerint a nevetés annyira képes megmozgatni az emberi szervezetet, mint egy kisebbfajta aerobicgyakorlat: gyorsabbá teszi a szívverést, élénkíti a vérkeringést az egész testben. Nevetéskor a mellkas megemelkedik és visszahúzódik, ami a gyomorizmokat keményebb munkára készteti és ezáltal erõsíti.

 • A hiányzó hallás helyét másra használhatja az agy

  Az agy újrahuzalozhatja süket embereknél azt a területet, melyet a hallásra használna, így javítva a látást - vélik állatkísérleteik alapján kanadai kutatók.

 • Napi egy óra mozgás ajánlott az örökletesen hízásra hajlamos tiniknek

  Napi egy óra mérsékelt testmozgással sikeresen elõzhetik meg az elhízást azok a kamaszok, akik egy hízással kapcsolatba hozott génváltozatot hordoznak - állapította meg egy hétfõn közzétett tanulmány.

 • Madárinfluenza fertõzés tört ki egy farmon

  Hongkong északi részén, a kínai határ közelében 80 ezer baromfit semmisítenek meg a hatóságok, mivel az egyik farmon madárinfluenza fertõzés tört ki.

  A szárnyasokon a kevésbé fertõzõ H5 vírust mutatták ki, de a szakértõk attól tartanak, hogy kialakulhat a sokkal veszélyesebb H5N1-es vírusváltozat, amely embereket is megfertõzhet és emberek körében is terjedhet. York Chow, Hongkong egészségügyi minisztere jelentette be, hogy a farmon 60 csirke pusztult el, és több teszt is igazolta a H5-ös vírus jelenlétét.

 • WHO: egymilliárd áldozata lehet a dohányzásnak

  A World Healt Organization (WHO) egészségügyi világszervezet nemrég elrettentõnek szánt bejelentést tett: a 21. században 1 milliárd ember halhat meg a dohányzás következtében, ha a világ kormányai nem tesznek valamit a megelõzés terén. A cigaretta-függõség különösen a fejlõdõ országokban terjed hatalmas ütemben, például Oroszországban és Indiában, ott is elsõsorban a nõk körében.

 • Csatazaj nem okoz szívinfarkust

  A szívinfarktus vagy az agyi katasztrófa nem gyakoribb azoknál, akik katonaként évtizedekkel korábban túléltek háborús eseményeket.

 • Eutanáziáról vitatkoznak Németországban

  Berlin - Egy 79 éves würzburgi nõ megdöbbentõ halála, s a részletek drámai és meglehetõsen bizarr nyilvánosságra kerülése után fellángolt a vita Németországban az eutanáziáról.

  Szerdán Berlinben bejelentették, hogy a parlament még ezen a héten napirendre tûzi az úgynevezett kegyes halál törvényi szabályozását, több tartomány ugyanakkor már elõzetesen indítványozta, hogy a halálba segítés, akár az öngyilkossághoz nyújtott "ipari és szervezett segítség" legkevesebb 3 évi börtönbüntetéssel legyen sújtható.

 • A jó éjszakai alvás csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát

  A jó éjszakai alvás, csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, állítják a kutatók egy vizsgálat alapján.

 • Zeneterápia-törvény Ausztriában

  Az osztrák egészségügyi miniszter, Andrea Kdolsky által elõterjesztett különleges kezelés ötletének a megismerését követõen az osztrák minisztertanács egyhangúan megszavazta a zeneterápia-törvényt.

  Ausztriában ezentúl hivatalosan is gyógymódként ismerik el és használják a zenét.A zeneterápia-törvény elfogadása újabb fordulópont az osztrák egészségügyi ellátás történetében.

 • Hasmenést okozhat a számítógép billentyûzete?

  A Which? nevû fogyasztóvédelmi magazin cikke szerint a számítógép-billentyûzetek a baktériumok melegágyai, és mint ilyenek, akár az ételmérgezéshez hasonló hasmenéses tüneteket is okozhatnak.

  A tesztet a magazin szerkesztõségében végezték, 33 billentyûzeten, és eredmények bizony meglepõek lettek: a perifériák körülbelül ötször annyi kórokozót tartalmaztak, mint egy átlagos irodai mellékhelyiség vécékagylója.

 • Articsóka (tea) - gyógynövény

  Articsóka (tea) - gyógynövényA gyógynövényteákról közismert, hogy a jó egészséget szolgálják. Az articsóka tea egy közülük, ám számos különleges tulajdonsága miatt is szerethetjük. Ha fontos az egészségünk, nem hiányozhat konyhánkból az articsóka tea. Számos egészségügyi előnnyel jár a kortyolgatása. A kellemes gyógytea fő alkotórésze a Cynara cardunculus vagy közismert nevén articsóka. A növény Dél-Európában őshonos, és általában zöldségként fogyasztják. Akik így nem szeretik, gyakran főznek teát belőle és naponta többször is isszák.

 • HIV-gyógyszer marihuánával keverve - így szívtak be dél-afrikai fiatalok

  Nem éppen rendeltetésszerûen használják a dél-afrikai fiatalok a HIV-vírus kezelésére felírt gyógyszereket - értesült a meglepõ hírrõl a BBC. A tinédzserek ugyanis a porrá tört anyagot fájdalomcsillapítókkal vagy marihuánával keverik össze és azt szívják el. Akik nem tudják megvenni a koktél alapanyagát, azok egyszerûen ellopják.

  A HIV-gyógyszereket állítólag, fõként a 15 és 21 év közötti fiatalok szívták el, de a náluk fiatalabbak között is akadtak olyanok, akik rendszeresen "elfüstölték" a készítményeket, illetve a vírussal diagnosztizált páciensek esetében sem ritka a jelenség.

 • Mérgezést okozhatnak a bevásárlótáskákban megtelepedõ baktériumok

  Rendszeres, nagy hõmérsékletû mosás hiányában akár halálos mérgezést is okozhatnak a bevásárlótáskákban megtelepedõ baktériumok - mutatták ki amerikai tudósok.