2024.04.25. - Márk

Lándzsás útifű - gyógynövény

Lándzsás útifű - gyógynövény
Lándzsás útifű - gyógynövényA friss lándzsás utifű nedvét, töretét külsőleg, akár pakolás formájában is alkalmazhatjuk. Szárított leveléből borogatásra,lemosásra, közvetlen fogyasztásra alkalmas forrázatot is készíthetünk belőle. Tinktúrája külsőleg használatos. Szirupot is készíthetünk belőle. Nagyobb mennyiségű friss, vagy szárított leveleit felfőzött cukros, mézes sziruppal leforrázzuk és hosszabb időre állni hagyjuk. Megfelelő csomagolásban még földbe is áshatjuk az összeérésidejére. A felhasználás előtt enyhe melegítés után szűrjük le a szirupot.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Lélektani hatás: Csökkenti az égő érzéseket, az indulatok csillapítása által. Fertőtleníti a lelki sebek miatt erjedő gondolatvilágot, így fiatalítja az életerőt. A viszonyokban megjelenő maró jelleget szünteti. Tompítja a csipkelődések, marakodások okozta sérelmeket. Javítja a rossz szájízt szülő élmények hatását. A lelki gubancok kibogozásában, az egyenes úton maradásban segít.

Általános hatás: A lándzsás útifű, mint útszéli növény, sűrű előfordulásának, elérhetőségének tulajdoníthatóan széles körben alkalmazott. Gyulladás csökkentő hatása nem csak hűtő tulajdonságának, hanem a gyulladást kiváltó szennyezettség megszüntetésének is köszönhető. Hűtő vértisztítóként, vérzéscsillapítóként alkalmazható. összehúzó hatása a szövetek renyheségét csökkenti, a bennük található pangó nedveket kihajtja. Nyálkaoldó, hurut mozgató. A nyálkahártyák kiválasztó hatását fokozza. Enyhén hashajtó és vizelethajtó hatású is. A torok gyulladásának és fájdalmainak, fertőzéseinek, hurutosodásának kezelésére öblögetőként, vagy szirupként alkalmazva ajánlott. A vérzéssel, vérköpéssel, besűrűsödéssel járó tüdőbajok kezelésében fontos szereppel bír.

A szájüregi fertőzések tüneteit, az ínygyulladást, a szuvas fogból fakadó fájdalmat enyhíti leve, illetve a forrázatával történő hosszas öblögetés.

Seb gyógyításának céljával a friss levelet hát oldalával, erezetének sűrű beirdalása után kell a gyulladt, fertőzött sebre kötözni és félnaponként cserélni. A sebből kivonja a gennyet, csontszilánkot, idegen anyagokat és még az elmérgesült sebek súlyos gyulladását is képes megszüntetni. A test bármely részén megjelenő keléssel, dagadással járó bőrproblémákat kezelhetjük levelének pakolásával, forrázatából borogatással, tinktúrájával.


Az útifű vérzéscsillapító hatása nem csak a felszíni sebek kezelésénél bevált, hanem belső fekély, gyulladás, vérhas miatti vérzések csillapítására is alkalmas forrázata, illetve nyersen fogyasztott levele. A tápcsatorna sebei, fertőzései hatékonyan kezelhetők vele. A gyomorsav termelést enyhén visszafogja, a gyomorégést csillapítja. Idült gyomorhurut, gyomorrontás esetére javallt fogyasztása.

A dugulásos, erjedéses, és következményesen gyulladással járó állapotokat mind az emésztőrendszerben, mind a szervezet egyéb csatornáiban szünteti. Javítja a csatornák áthatolhatóságát. Béldugulásnál gyermekláncfű gyökérrel, ezerjófűvel kombinálva alkalmazható főzete, lehetőleg nagyobb mennyiségben fogyasztva. A magjából készült főzet viszont enyhe hasfogó hatással bír, ami hasmenéstől szenvedő gyermekek számára ajánlott.

Régóta javallt használata sárgaság esetén. A máj túlműködését visszafogja. Az epehólyag működését normalizálja.

A vér húgysav szintjét az ürítés fokozásával képes csökkenteni, illetve kúraszerűen alkalmazva alacsonyan tartani. Csökkenti az izomláz tüneteit, idejét.

A vizeletkiválasztó rendszert fertőtleníti, A vesék esetleges gyulladását, a húgyhólyag fertőzését rendezni képes. A véres vizeletet mulasztja.

Főleg gyulladással együtt járó ciszták kezelésére alkalmas királydinnyével, ánizzsal, borókával kombináltan. A fehér folyással, hüvelyszárazsággal, nyálkahártya irritációval együtt járó állapotok kezelésére is jó, akár intim tusként alkalmazva forrázatát.

A túlzott, szűnni nem akaró havi vérzés rendezéséhez is javallt.

Felfázásnál, lappangó, kihűléssel járó állapotoknál kiváló hatású mézes borban elkészített forrázata.

A szem fertőzéses, gyulladásos, dagadással járó betegségeit eredményesen kezelhetjük vele, főleg ha szemvidító fűvel, kamillával kombináljuk.

Fülfájással járó hallójárat gyulladás kezelésére leve a kövirózsáéhoz hasonlón alkalmas.

Tinktúrája kiválóan csillapítja a szúnyog és más rovarcsípések okozta égő érzéseket, gyulladásokat. A belőle pitypang levéllel együtt készített saláta idegrendszer erősítő, frissítő, kimerültség esetén, de idős korban is javallt.