rss
bohócdoktor vizit szja 1%

 • Egészséges táplálkozás idõs korban

 • Share on Tumblr

  Az idõs emberek egészséges táplálkozásához olyan étrendet kell összeállítani, mely figyelemmel van az életkori sajátosságokra.

  Az idõ elõrehaladtával kevesebb táplálékra van szüksége a szervezetnek az alapvetõ életfunkciók biztosításához, mint fiatalabb korban. Az energiaigény a kevesebb mozgás miatt is csökken, pláne, ha mozgásszervi betegségek is fennállnak. Ha nem csökken a táplálék bevitel, az könnyen súlynövekedéshez, elhízáshoz vezethet.

  A megfelelõ testsúly hosszú távú fenntartása növeli a várható élettartamot, megelõzhetõek az idõskori betegségek nagy része is. Ha idõben odafigyelünk a megfelelõ táplálkozásra, akkor csökkentjük az esélyét a szív- és érrendszeri, mozgásszervi megbetegedéseknek.
  Idõs korban a testsúly csökkenés legalább akkora veszélyt jelent, mint az elhízás. Sok idõs embernek csökken az étvágya, legfõképpen az egyedül élõk esetében, de a fogazat és a rágóizmok gyengülése miatt szelektálják is az ételeket, vagy csak a kedvenceiket készítik el. A hiányos táplálkozás mellé sokszor alacsony folyadékbevitel is párosul.

  Az idõskori táplálkozás egyik alapelve ugyanúgy a változatosság, mint fiatalabb korban. Fontos a gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék fogyasztása, de a megfelelõ mennyiségû fehérjebevitel a húsfélék, halak és tejtermékek fogyasztásával. A zsírbevitelt elsõsorban olajos magvakkal érdemes megoldani. Nagyon fontos a folyadékbevitel (minimum napi 2 liter), aminek meghatározó része víz legyen, de fogyaszthatunk gyümölcslevet vagy teát is. Vízhajtó hatása miatt kerülni kell az alkohol és a kávé fogyasztását.

  Mértékletesen kell táplálkozni, lehetõség szerint napi ötször, keveset enni. De mit is?
  Kezdjük a szénhidráttal! Kenyeret vagy más pékárut szinte mindenki fogyaszt, de nem mindegy, hogy milyet. Kerüljük a fehér kenyeret, válasszuk a teljes kiõrlésû lisztbõl készült termékeket, ami segít a megfelelõ mennyiségû rostbevitel biztosításában is. A szükséges napi 25-30 gramm rostot zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával tudjuk megoldani. Kis mennyiségben természetesen édességeket is lehet fogyasztani.

  Idõs korban nagyon fontos, hogy jó minõségû fehérjét biztosítsunk a szervezet számára, mert a fehérjehiányt az idõs szervezet sokkal kevésbé tolerálja, mint fiatal korunkban. Együnk fehér és vörös húsokat, halat, tejtermékeket, tojást! A hangsúly itt is a változatosságon van. A tejtermékek fogyasztása a szervezet kalcium igényének kielégítésében is fontos szerepet játszik, amire idõs korban különösen érdemes odafigyelni.

  A zsírbevitelnél sokat tehetünk már azzal, hogy sütésnél, fõzésnél növényi olajokat használunk, a legjobb az oliva- és a repceolaj, de ha a pénztárcánk nem engedi meg, akkor is inkább napraforgóolajat használjunk, mint állati zsírokat. A szív- és érrendszeri megbetegedések megelõzésében nagy segítséget nyújt az omega3 zsírsavakat tartalmazó tengeri halak rendszeres fogyasztása. Az olajos magvak is remek forrásai a jó minõségû zsírsavaknak.

  Ha változatosan étkezünk a fent említett táplálékok fogyasztásával, akkor biztosítani tudjuk a megfelelõ vitaminbevitelt. Az elsõdleges természetesen a C-vitamin, mely immunrendszerünk egyik alappillére, de fontos a B1, a B2, a B6, a B12 vitamin, valamint a folsav és a niacin bevitele is, mely idõs korban a memória romlását akadályozza. Ne sózzuk és ne cukrozzuk túl az ételeket! Ha a fogazat hiánya akadályoz a táplálkozásban, akkor részesítsük elõnyben a leveseket, fõzelékeket, szószokat, mártásokat, pudingokat.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Az időskori memóriazavar tünetei és okai

  Az időskori memóriazavar tünetei és okaiSzámos betegség vagy annak szövődménye ronthatja a memóriát, ugyanakkor tudatosan meg is védhetjük azt. Az időskori feledékenység az egész szervezetet érintő biológiai változásokra vezethető vissza. Az öregedés folyamán a véredények rugalmatlanná válása és beszűkülése miatt csökken a szervek és a szövetek vérellátottsága, amire a legérzékenyebben az agy reagál. A memóriazavarnak az agy vérellátási zavarain túl más okai is lehetnek, például egyes betegségek, túlzott alkoholfogyasztás, lelki problémák, de bizonyos gyógyszerek szedése is okozhatja.

 • Egy tabletta, amely jelenti, ha bevették

  Kifejlesztették az elsõ olyan tablettát, amely jelentést küld arról, ha bevették. Segítségével csökkenthetõk azok a milliárdos költségek, amelyek az elmulasztott gyógyszerszedés kísérõjelenségeként évente jelentkeznek.

 • Az eddiginél fertõzõbb, veszélyesebb és nagyobb influenza-járvány várható?

  Az eddiginél fertõzõbb, veszélyesebb és nagyobb influenza-járvány várható, mivel idén három olyan vírusaltípus felbukkanása várható, amely eddig még soha nem volt jelen nálunk, így senkinek nincs ellene védettsége - erõsítették meg sajtótájékoztatójukon az ÁNTSZ szakemberei.

  Emiatt a szokásosnál nagyobb oltási hajlandóságra számít az országos tiszti fõorvos. Dr. Falus Ferenc szerint az ingyenes védõoltásra elköltött pénz eddig is bõven megtérült, mivel hiányában hatszorosára nõtt volna a betegek száma egy-egy járvány alatt, az influenzához kapcsolódó költségek pedig a 2007-2008-as szezon 3,5 milliárdjához képest akár a 10 milliárd forintot is meghaladhatták volna - legalábbis becslések szerint.

 • A gyorséttermi ételek hatástalanná teszik az inhalátorokat

  A gyorséttermi ételek hatástalanná teszik az inhalátorokatEgy most megjelent tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gyorséttermi ételek és a cukrozott üdítőitalok fogyasztása hatástalanná teszi a leggyakrabban használt inhalátorokat. Az eredmények azért aggasztók, mert az asztmás betegek gyakran élnek telített zsírokban és cukorban gazdag étrenden. Az egészségtelen élelmiszereket fogyasztó betegek pedig további kockázatnak teszik ki magukat, mert étrendjük valószínűleg gátolja a légutak elernyedését. Az étrendi gyulladásos index pontszámok meghatározásával értékelték az egyes étrendek gyulladáskeltő hatását.

 • A szívinfarktusok 35 százalékára ad magyarázatot a helytelen étrend

  A zsírban sült ételekben, sós falatkákban és húsban gazdag étrend a szívinfarktusok mintegy 35 százalékára ad magyarázatot - közölték kanadai kutatók.

  Ötvenkét országból 16 ezer pácienst, köztük 5700, elsõ szívinfarktusán éppen átesett embert kérdezett ki étkezési szokásairól Salim Yusuf, az ontariói McMaster Egyetem munkatársa csoportjával. A kutatók étrendjük alapján három csoportba sorolták a tesztalanyokat. Az elsõ az "orientális" étrend volt, sok tofuval, szójával és egyéb szósszal.

 • Levendula - gyógynövény

  Levendula - gyógynövényA levendula egyike azoknak a sokoldalú és hasznos gyógynövényeknek, amelyeket régóta használnak gyógykezelésekben. A levendula gyógynövényből kivont illóolajakat gyógyászati célokra alkalmazzák, úgy emberek, mint háziállatok esetében. Gyógyhatása rendkívül magas fokú. Ugyanakkor a levendula a szépségiparban is használt, népszerű illat. Az aromaterapeuták régóta használják a depresszió és az idegrendszeri betegségek kezelésében. Számos tanulmány bebizonyította, hogy a levendula illóolajai sok betegség esetén hasznosak.

 • Két antidepresszánst jobbnak talált a többinél egy átfogó tanulmány

  London - Tizenkét antidepresszánst és 26 000 pácienst érintõ elemzésébõl azt a következtetést vonta le egy nemzetközi orvoscsoport, hogy két szer valamivel hatásosabb a közepes és súlyos depresszió kezelésében, mint a többi.

 • Nem segítenek a szteroidok a ziháló gyerekeken

  Boston - A vírusos vagy egyéb fertõzések miatt nehezen lélegzõ gyerekeknek adott szteroidok nem javítanak állapotukon - állapította meg brit orvosok vizsgálata.

  Az iskolás kor alatti gyerekek harmadánál jelentkezik idõnként olyan ziháló légzés, amely megrémíti a szülõket. Hat éves korukra a gyerekek többsége kinövi, ám addig sok esetben kortikoszteroid-kezelést kapnak.

 • Szakértõk: a vírusokkal való küzdelem folytatódik

  A fertõzõ betegségek szakértõi felhívták a figyelmet a pandémiás influenza- és más vírussal szembeni éberség fenntartásának fontosságára a hét végén, egyúttal hangsúlyozták a megelõzés szükségességét is.

 • Ami zene fülünknek, az orvosság szívünknek

  Washington - Testünk motorjának mûködésére is jótékony hatással vannak az olyan zeneszámok, melyek szárnyalásra késztetik a szívünket. Kedvenc zeneszámaink hallgatása közben ugyanis az erek hasonlóan kitágulnak, mint nevetéskor, illetve gyógyszeres kezelés esetében - állapították meg amerikai kutatók.

  A Baltimore-ban mûködõ Marylandi Egyetem kutatói 10 egészséges, nem dohányzó nõt és férfit vizsgáltak. Megkérték õket, hogy hozzák magukkal kedvenc zeneszámaikat a tesztre.

 • Egy nõbeteg arcának 80 százalékát ültették át az USA-ban

  Az Egyesült Államokban ez volt az elsõ ilyen jellegû mûtét, a világon pedig eddig a negyedik regisztrált sikeres beavatkozás. A mûtétet az elmúlt hetekben végezték el egy betegen, akinek arca egy traumás sérülés következtében torzult el.

  A kórház nem hozott nyilvánosságra több adatot a páciensrõl. Az arcátültetés azért számít ellentmondásos beavatkozásnak, mert súlyos kockázattal jár, és fõként a beteg életminõségének javítása érdekében végzik, nem az élete megmentése céljából.

 • 180 millió forint hozzájárulás a mentõdolgozók számára új munkaruhák beszerzéséhez

  A Pfizer Aegrotus Közhasznú Alapítványa és az Országos Mentõszolgálat között létrejött támogatási megállapodás értelmében, az alapítvány az idei évben, valamint 2009 elsõ félévében 90-90 millió forint értékben járul hozzá a mentõdolgozók számára, új munka- és védõruhák beszerzéséhez.

  A megállapodásról szóló szerzõdést Székely Tamás egészségügyi miniszter jelenlétében, az Országos Mentõszolgálat fõigazgatója, Dr. Göndöcs Zsigmond és a Pfizer Aegrotus Közhasznú Alapítványa elnöke, Dr. Madácsy László írta alá. A munkaruhák cseréje várhatóan még az idei évben megkezdõdik.

 • Nem indul etikai vizsgálat a Walesben elbocsátott magyar orvos ellen

  Nem indul etikai vizsgálat a Walesben elbocsátott magyar orvos ellen, akit korábban töröltek a brit nyilvántartásból.

  Tévedések sorozata - köztük rákos daganat fel nem ismerése - miatt töröltek egy magyar orvost a brit orvosi nyilvántartásból, aki ma a szegedi patológiai klinikán praktizál. Magyarországra semmiféle hivatalos értesítés nem érkezett vele kapcsolatban, az egészségügyi tárca azonnali tájékoztatást kért - írja egy napilap.

 • Kártevõk a angól kórházakban

  Az Egyesült Királyság Freedom of Information Act címû lapjában megjelent riport szerint az angol kórházak állandóan ki vannak téve különbözõ kártevõk támadásainak. 2006 januárjától, 2008 márciusáig közel 20 ezer esetben történt fertõzés a tömegesen megjelenõ patkányok, egerek, bolhák, poloskák és csótányok miatt - jelentette ki a cikkben a Nemzetközi Egészségügyi Szervezet.

  Az elmúlt 6 hónap alatt az állami kórházak 70 %-ában végeztek legalább 50-szer féregirtást, hogy megszüntessék a kártevõk elszaporodását.