2024.04.27. - Zita

A puffadásnak gyakran hormonális okai vannak

Különösen a nõknél megfigyelhetõ, hogy idõnként annyira puffad a hasuk, hogy már-már terhesnek néznek ki. Vajon mi lehet az oka az ilyen jellegû puffadásnak?
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A havi menstruációs ciklus is gyakran okoz haspuffadást. Különösen a menopauza elõtt álló nõknél figyelhetõ meg, hogy a ciklus második két hetében, az úgynevezett sárgatest fázisban, a szervezet visszatartja a vizet, ami miatt megduzzad a has, de a melleken, lábakon és kezeken is tapasztalható hasonló változás.

A puffadás annak is lehet jele, hogy egy nõ terhes. Azok a nõk, akik nem szednek fogamzásgátló tablettát és teherbe esnek, az elsõ hónapban gyakran tapasztalnak haspuffadást. Ez a szervezet természetes reakciója a terhesség tényére.

Álterhesség is okozhat hasi felfúvódást. Álterhességrõl akkor beszélünk, ha valaki oly mértékben sóvárog gyermekáldásra, hogy szervezete elkezd terhességi tüneteket produkálni.

Noha a jelenség ritka, az érintettek szervezetében az ugrásszerûen megnövõ ösztrogén és prolaktin hatására, a has növekedésnek indul, és egyes esetekben még a tejelválasztás is megkezdõdik.

A puffadás jelezheti azt is, hogy valami nincs rendben a szervezetben. Ha gyakran fordul elõ, jelezhet petefészek cisztát, petefészek daganatot vagy méh fibrómát. Különösen az 50 év körüli vagy ennél idõsebb nõknek kell fokozottan odafigyelni ezekre a jelekre.