2024.04.26. - Ervin

Az alacsony vérnyomásról

Az alacsony vérnyomás nagyon gyakori a népesség körében. A vérnyomás a nap folyamán ingadozhat is, többször elérve az alacsonynak számító értékeket. Másoknak az átlag vérnyomásértéke alacsony. Az alacsony vérnyomás nem minden esetben okoz panaszokat szemben a magas vérnyomással.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A testfelépítés sokat számít

Az alacsony vérnyomás mindenekelõtt a karcsú fiatal nõk problémája. Ezzel szemben a férfiaknál nincs egyértelmû összefüggés a testsúly és a vérnyomás között.

A gyerekek és a fiatalok vérnyomása gyakran alacsony, fõleg a növekedési fázisban. Alacsony vérnyomás terhesség alatt és idõs korban is kialakulhat.

Reggel ébredéskor is kissé alacsonyabb a vérnyomás, mint napközben, fõleg idõseknél, a 65 éven felüliek egy negyedénél rendszeresen elõfordul.

Sportolók

A sportolóknál sokszor elõfordul tartósan alacsony vérnyomás. Az intenzív edzés különösen erõsen megdolgoztatja a szívet.

Nyugalomban a szív „kímélõ üzemmódba kapcsol”, a szívfrekvencia és a vérnyomás ilyenkor alacsony. Ez az oka annak, hogy a rendszeresen sportolók ritkábban betegszenek meg szív- és érrendszeri betegségekben, mint azok, akik keveset mozognak.
Az edzetlen emberek vérnyomása gyakran rövid idõ alatt csökken le, például, amikor hirtelen felállnak. Hirtelen emelkedik hõségben, evés után vagy lefekvéskor, stb. A krónikus alacsony vérnyomásban szenvedõknek ajánlott sportolniuk, mert az edzés javítja a keringésszabályozó rendszert és a szív teljesítményét.