2024.04.26. - Ervin

Szemünk erei jelezhetik a szívbetegségek kockázatát

A szem apró ereinek fényképezésével sikerült amerikai kutatóknak kapcsolatot találniuk a szívbetegségek nagyobb kockázata és a között, hogy mekkora légszennyezettségnek volt az egyén kitéve.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Egy tanulmányban arról számoltak be, hogy egyébként egészséges emberek retinájáról készült fotókon mérhetõen szûkebbek voltak az arteriolái azoknak, akik nagyobb légszennyezettségnek voltak kitéve.

A kutatók szerint azoknál, akik hosszabb ideig szennyezett levegõben éltek, három-hét évvel idõsebbnek látszódtak ezek az egészen apró véredények a retinában. Mint Sara Adar, a kutatás résztvevõje, a Michigani Egyetem közegészségügyi fakultásának munkatársa elmondta, a elváltozás egyúttal azt is jelenti, hogy három százalékkal emelkedik az egyénnél a szívbetegségek kialakulásának kockázata.

A tanulmányban 4607 embert vizsgáltak meg, akiknek életkora 45 és 84 év között volt, és korábban nem volt szívbetegségük. A kutatók a bevont önkéntesek retinájáról digitális fotót készítettek, miután két éven át mérték otthonaikban a levegõ szennyezettségét. A levegõminõséget a vizsgálatot megelõzõ napon is megmérték, hogy a hosszú távú hatás mellett a rövid távú hatást is figyelembe vehessék az eredmények értékelésénél.