2024.04.26. - Ervin

Biztonságos a veseátültetés a HIV-fertõzötteknél

A HIV-vírussal fertõzött embereknél is biztonságos a veseátültetés. Egy tanulmány eredménye jó hír a HIV-fertõzötteknek, akik esendõbbek a vesebetegségekkel szemben, részben a kezelésükre alkalmazott gyógyszerek következtében.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A gyógyszerkoktélok bevezetése elõtt a vesebeteg HIV-fertõzötteket nem tekintették alkalmasnak szervátültetésre, ez a hozzáállás azonban már megváltozott. Mint Peter Stock kutatásvezetõ, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem munkatársa szerint a túlélési arány ebben a csoportban megközelíti az átlagnépesség körében tapasztalt arányt. Kevésbé kedvezõek az adatok a kilökõdési arány tekintetében, mert az meglepõ módon két-háromszorosa a vírushordozók körében.

A kutatók 19 amerikai orvosi központban kezelt 150 páciens adatait tanulmányozták. A vizsgálatban három évig követték nyomon a veseátültetésen átesett emberek egészségi állapotát. Az egy utáni túlélési arány 95 százalékos, a három év utáni pedig 88 százalékos volt. A transzplantált vesék 90 százaléka mûködõképes volt egy év elteltével, 74 százaléka pedig a harmadik év végén is.

A haláleseteket szívproblémák, a régi vesében kialakult rák, illetve bakteriális és tüdõfertõzések okozták.