2024.04.26. - Ervin

Más beteg még meggyógyulhat a számunkra már fölösleges gyógyszertõl

Gyûjtsük össze a még nem lejárt, de nekünk szükségtelenné vált patikaszereket, és szervezzük meg, hogy eljusson azokhoz, akik számára a gyógyulást jelentheti - az Egyesült Államokban nagy figyelmet keltõ javaslatot a theheart.org internetes kiadvány tette közzé.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A fölhasználatlan gyógyszerek összegyûjtése, megfelelõ fölhasználása világszerte megoldatlan. Ez milliárdos veszteséget jelent mindenütt. Megesik, hogy az orvos kénytelen megváltoztatni a kezelésre fölírt készítményt, mert a beteg nem gyógyul megfelelõen, vagy esetleg allergiás a tablettára. Az is elõfordul, hogy valamilyen okból a beteg nem kívánja tovább szedni a gyógyszert.

Egyes amerikai államokban már történtek kísérletek a fölhasználatlan gyógyszerek összegyûjtésére és szétosztására. Oregon például egymillió dollár (hozzávetõleg 230 millió forint) értékben osztott szét gyógyszert egyetlen év alatt, Iowa lakói pedig 2007-ben 700 betegnek juttattak el 290 000 dollárnyi patikaszert.

"Számomra igen kedves barátunk halt meg a közelmúltban. Operálhatatlan koszorúér-betegsége volt, és sokféle, drága gyógyszert szedett. Kapott koleszterincsökkentõt, alvadásgátlót, hosszú hatású koszorúér-tágítókat. A megmaradt gyógyszerek értéke jócskán meghaladta a 300 dollárt. Megbízható, jó szándékú család, akik szívesen segítenek másokon, például készséggel átadnák ezeket a gyógyszereket bárkinek, akinek így hozzájárulhatnának a gyógyulásához. De ebben szervezetlenek vagyunk. Ez a gyógyszer legjobb esetben a veszélyes hulladék közé kerül, vagy lehúzzák a vécében, és tovább szennyezi a környezetet. És percenként ez történik Amerikában" - írta Melissa Walton-Shirley az internetes honlapon a problémát ecsetelve.

A kórházi sürgõsségi osztályokra történõ betegfelvételek ugyanakkor nem kis hányada annak következménye, hogy a beteg nem vette be a gyógyszert, mert már nem tudta kiváltani a drága készítményt a patikában. A statisztika szerint a biztosítatlan betegek egyharmada ezért kerül sürgõs felvételre, mert nem szedte a gyógyszerét.