2024.04.26. - Ervin

Már az orvosi köpeny láttán is fölmegy a vérnyomás

Lényegesen magasabb lehet az orvosi rendelõben a fehér köpenyt viselõ doktor vagy asszisztens által mért vérnyomás, mint a páciens tényleges vérnyomása, amit 24-órán keresztül viselt mûszer jegyez fel. Ezt kiváltképp a magas vérnyomású betegek kezelése során kell figyelembe venni.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A magas vérnyomással foglalkozó orvosok régóta ismerik a "fehér köpeny magas vérnyomás" jelenségét. Sok embernek, ha belép az orvosi rendelõbe és ott karjára teszik a vérnyomásmérõ mandzsettáját, megemelkedik a vérnyomása. Ez akkor is bekövetkezhet, ha a páciens ismeri orvosát, jó az orvos-beteg kapcsolat.

Geoffrey A. Head és 16 szerzõtársa tudományos közleményben írta meg erre vonatkozó tapasztalatait 8575 beteg megfigyelése alapján. A 11 ausztráliai klinikán vizsgált személyek átlagosan 56 évesek voltak és kissé túlsúlyosak. A kutatók összehasonlították az orvosi rendelõben, a doktor által mért vérnyomás értékeket az asszisztensek által észlelt vérnyomással, illetve azzal a 24-órás vérnyomás adatsorral, amit a páciens által egy napon át viselt, automata mûszer jegyzett fel.

Az ilyen vérnyomásmérõ automata Magyarországon is jól ismert és sok orvos használja. Az ausztráliai tanulmány jelentõsége az, hogy sok ezer beteg adatait egyesítették és így általános jelentõségû következtetéseket vonhattak le. Egyértelmûen bizonyították, hogy a rendelõben, napközben a doktor által megmért vérnyomás lényegesen magasabb volt, mint az automata mérte átlag. Az is kitûnt, hogy az orvos magasabb vérnyomást mért ugyanannak a betegnek, mint asszisztense.

Graham MacGregor, az angol Blood Pressure Association elnöke rámutat, hogy ez a vizsgálat igazolja, milyen jelentõs hatása lehet a vérnyomás mérésekor a körülményeknek. A hatékony kezeléshez szükség van a beteg önmérése során vezetett vérnyomás napló adataira és idõnként az automata vérnyomásmérõ használatára is.

A vérnyomásmérõ automata nem csak személytelen, ezért semleges, objektív adatokat szolgáltat, de ismételt mérései azt is megmutatják, hogyan alakul a vérnyomás szintje napszakok szerint, nappal vagy éjszaka, miképpen módosul hajnalban, ébredés során. Így az orvos módosíthatja a gyógyszeres kezelést, a tabletták bevételének idõpontját.