2024.04.27. - Zita

Új vírus - Helyi járványokkal térhet vissza a H1N1-influenza

Nem valószínû, hogy Európában újabb pandémiás hullámmal jelentkezik a H1N1-vírus, ám helyi járványokat okozhat - közölték hétfõn az Európai Járványügyi Központ (ECDC) illetékesei.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az ECDC helyzetértékelése szerint 2010 tavaszán és nyarán a H1N1-vírus terjedése alacsony szinten marad, a következõ téli idõszakban azonban ez lesz a domináns influenzatörzs.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) eddig 16.226 igazolt halálesetrõl tud, melyet a H1N1 pandémiás influenzavírus okozott, ám a tényleges halálozási szám ennél jóval nagyobb lehet, mert az áldozatok többségét nem tesztelték.

Mivel eddig nincs bizonyíték arra, hogy az influenzatörzs felépítésében lényegi változás történt volna, a stockholmi székhelyû ECDC úgy véli, a következõ téli szezonban hasonló halálozási arány várható, mint a most véget ért szezonban. A fertõzések száma azonban lényegesen alacsonyabb lehet a H1N1 ellen védettek nagyon aránya miatt. Az ECDC továbbra is javasolja a lakosoknak, hogy fogadják el az újinfluenza elleni védõoltást, amikor azt a helyi egészségügyi hatóságok ajánlják.

A WHO adatai szerint világszerte 300 milliónál több embert oltottak be a pandémiás H1N1-influenza ellen, az immunizáció hatékonyságát 70-75 százalékra teszik.