2021.01.21. - Ágnes

Mely színek növelhetik önbizalmunkat és boldogságérzetünket?

Mely színek növelhetik önbizalmunkat és boldogságérzetünket?
Színek és fények emberre gyakorolt hatását vizsgálták a Marylandi Egyetem tudósai. Arra az eredményre jutottak, hogy a boldogság érzetét kiváltó szín férfiaknál a kék és a zöld, míg nõknél a kék, lila és narancssárga váltaja ki ugyanezt a hatást - megtekinthetõ a The Daily Telegraph online kiadásában.

Melyek a bizalmat növelõ színek? Mely színek hatnak jótékonyabban? A kék és a vörös szín a bizalmat növelheti az erõsebb nemnél, míg a kék és a lila egyvelege bizonyult ilyen téren a leghatékonyabbnak a nõknél.
Kutatók vizsgálatai szerint az élénk színek általában is jótékonyan hatottak a vizsgált személyekre. A színek hatásának kitett személyek 25 százalékkal gyorsabban végeztek az intelligenciatesztekkel, mint a kontrollcsoport tagjai, reakcióidejûk is 12 százalékkal javult. Ugyancsak jobb lett a szem és a kézmozdulatok összerendezettsége, ahogyan több szót voltak képesek memorizálni.

A színeknek "kitettek" esetében jobbnak bizonyult a figyelem s a koncentrálóképesség is. David Lewis, a Mind Lab alapítója szerint a szürke téli idõszak negatív hatást gyakorol az emberi pszichére.

"Minél szürkébbek a napok, annál valószínûbb, hogy kitör rajtunk a mélabú. A vizsgálat épp azt mutatta meg, hogy mily könnyû ez ellen tenni, csupán több színt kell mindennapjainkba csempészni, s tovatûnik a téli búbánat" - hangsúlyozta David Lewis.