2020.12.05. - Vilma

Génterápiás kezeléssel megállítható a fogínybetegségek kialakulása?

Génterápiás kezeléssel megállítható a fogínybetegségek kialakulása?
Az életveszélyes állapotoknál használt géntranszfer már nem ismeretlen fogalom, de az egyetem kutatócsoportja az elsõ, akik ezt a megközelítést használták olyan krónikus állapotok esetében is, mint az ínygyulladás - mondta William Giannobile, az egyetem fogorvosi karának professzora.

"A génterápiát eddig még nem alkalmazták nem életveszélyes betegségek esetében. Az ínybetegség inkább csak gyengít, mint hogy az életet veszélyeztetné" - mondta Giannobile. "Ez nagyon fontos, mivel a terápiák fejlesztésének legújabb hulláma már túlmutat az életmentésen, és az életminõség javítása felé veszi az irányt."
Génterápiával sikeresen megállítható az ínybetegségek kialakulása, a felnõttkori fogvesztés legfõbb oka - állapították meg a Michigani Egyetem tudósai.

Az emberkísérletek eredményei azt mutatták, hogy az ínygyulladás esetében használt génterápia pozitív hatással van a reumás arthritiszben szenvedõ betegekre, mely ugyancsak egy krónikus, életminõséget rontó állapot. 127 embert vizsgáltak, és 30 százalékos javulást mutattak ki a fájdalomcsillapítás, a mozgásfunkciók javulása, stb. terén.

A reumás arthritiszben szenvedõ betegeknek négyszer nagyobb az esélye arra, hogy ínybetegségekben is szenvednek. Az ínybetegségeket kapcsolatba hozzák a szisztémás állapotokkal is, mint amilyen a szívbetegség, a tüdõgyulladás és az agyvérzés, amiatt, hogy a baktériumok a szájüregbõl a szuvas fogakon át szétterjednek a test más részeibe is.

A génterápia segítségével létrehozott molekula szivacsként mûködik, magába szívja a tumornekrózis faktort, mely súlyosbítja a gyulladásos csontállomány-pusztulást a reumás arthritiszben, izületi deformitásban és ínygyulladásban szenvedõknél. A gén segítségével 60-80 százalékkal csökkent az elpusztult ínyszövet mennyisége.

"Ha a gént a megfelelõ sejthez szállítjuk, akkor abban hosszú ideig fog mûködni, és minden bizonnyal a beteg hasznára fog válni" - mondta Giannobile. "Ez a terápia alapvetõen egyszeri alkalomra szól, de életre szóló hatása is lehet azoknál, akiknél súlyosabb betegségek is kialakulhatnak."