rss
bohócdoktor vizit szja 1%

 • Kevesen hallanak a hallásjavító mûtétrõl - Mi a cochleáris implantáció?

 • Elsõ születésnapját ünnepli a Magyar Cochleáris Implantáltak Egyesülete. Egy olyan civil szervezet, amely a siket emberek speciális csoportját képviseli Magyarországon. Õk azok, akik bonyolult mûtét és egy elektronikus szerkezet beépítése után hallóvá váltak, vagy visszanyerték elvesztett hallásukat. Csodába illõ gyógyulásukhoz azonban még messze nem ideálisak a feltételek.

  A cochleáris implantáció (CI) olyan mûtéti eljárás, amelynek segítségével teljesen siket, illetve súlyos nagyothalló emberek esetében is jelentõs hallásjavulás érhetõ el.

  Eddig Magyarországon mintegy hatszáz pácienst mûtöttek CI-vel, évente pedig negyven-hatvannal nõ a számuk.

  Az implantátum a belsõ fülbe ültetett elektródából és az ehhez kapcsolódó, szintén beültetett dekóder egységbõl áll. Része a rendszernek a külsõ egység, amely egy hallókészülékhez hasonló beszédprocesszorból és a hozzá csatlakozó mágneses adótekercsbõl áll. Ez utóbbi továbbítja a belsõ dekóder felé az elektromos jellé alakított hangingert.

  Hogy miért van szükség erre a bonyolult szerkezetre és a vele járó komoly mûtéti beavatkozásra? Azért, mert így lehetõség adódik a siket és súlyos nagyothalló emberek számára, hogy a halló közösség részei legyenek. A súlyos hallássérüléssel született, idõben - minél korábban, de lehetõleg ötéves korig - implantált gyerekek megtanulhatnak beszélni. Implantátum nélkül erre jóval kevesebb esélyük van, és ha sikerül is elsajátítaniuk a beszédet, az többnyire "siketes", az ép halló emberek számára zavaró hangzású lesz. A hallásukat valamilyen oknál fogva elvesztett felnõttek pedig újra hallhatnak.

  Magyarországon évente mintegy száz gyermek születik siketen, illetve súlyos nagyothallóként. A szülõk többsége nem küzd ilyen fogyatékkal, és érthetõ módon elkeseredik a hír hallatán, hogy kisbabája nem hall. Nekik óriási segítség a cochleáris implantátum, hiszen így a gyermek ugyanolyan óvodába, iskolába fog tudni járni, mint az ép halló gyerekek.

  Ez elsõsorban az integráció szempontjából fontos, tehát hogy a gyermek már a lehetõ legkorábban egy közösségbe tartozzon egészséges társaival. Legalább ilyen súlyú indok, hogy speciális, hallássérültekkel foglalkozó intézmény országszerte kevés van. Így elõfordul, hogy egy vidéki óvodásnak a hét öt napját családjától elszakítva kell töltenie - csak azért, mert túl messze van az óvoda, amelyik fogadja õt. A cochleáris implantátummal ez elkerülhetõ.

  Az implantált gyermekek többsége így ugyanolyan óvodába, iskolába járhat, mint ép halló társai. Szüleik segítségével sikeresen veszik az akadályokat, az implantátum megkönnyíti számukra a beilleszkedést. Felcseperedve pedig teljesen önálló felnõtt életet tudnak élni. Az implantáció tehát sikertörténet. A Magyar Cochleáris Implantáltak Egyesületére azért volt mégis szükség, mert a hallássérült kisgyermekek szüleinek csöppet sem könnyû a helyzete.

  Az elsõ, legnagyobb probléma a hallássérülés megállapítása: elenyészõ azon szülészetek száma, ahol megbízható hallásszûrés történik. Többnyire szubjektív módon mérik fel, hogy egy újszülött hall-e vagy sem, és a hallássérült baba kiskönyvében nagyon sokszor áll az, hogy rendben van a hallása. Ez igencsak félrevezetheti a szülõket. Amennyiben egy idõ után mégis elkezdenek gyanakodni, és felkeresnek egy orvost, az sokszor különbözõ magyarázatokkal nyugtatja meg õket. Értékes hónapok vesznek el így, mire a szülõk megkapják a diagnózist: a gyermek nem hall.

  Ezután hallókészüléket kap a csemete, amellyel elindulhat a hallás felé vezetõ úton. Sok esetben elég a hallókészülék, de a súlyos hallássérültek esetében többnyire nem vezet eredményre. Ekkor felmerül a kérdés: hogyan tovább?

  Sajnos, nagyon kevesekhez jut el egyáltalán az információ, hogy létezik mûtéti eljárás, amely segíthet. Az egyesület ezért tûzte zászlajára többek közt az információterjesztést - hogy minél több érintett értesüljön errõl a lehetõségrõl. Az elmúlt évben számos orvosi rendelõben, kórházban, iskolában került kihelyezésre plakát, szórólap, az interneten saját honlappal képviselteti magát az egyesület.

  Nagyon nehéz döntés egy szülõ számára, hogy megmûttesse-e a gyermekét. Ezért a lehetõ legtöbb információt kell kapnia magáról az eljárásról, arról, hogy milyen készüléktípusok, mûtétet végzõ klinikák közül választhat - és milyen szempontok alapján.

  További gond, hogy a társadalombiztosítás nem támogatja teljes körûen az implantáltakat. Míg a mûtét és a készülék maga támogatást élvez, az elemek, a szervizelés, a készülék folyamatos beállításai, a cserekészülék már többnyire nem. Egy sérült gyermek nevelése eleve több kiadással jár, az említett tételek pedig tovább nehezítik a szülõk helyzetét.

  Az egyesület e problémák ismeretében megpróbálja a szülõk érdekképviseletét ellátni a klinikákkal, a készülékgyártókkal, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral szemben. Az útnak még az elején járnak, de az elmúlt évben kialakult lelkes szülõi csapat tenni akarását nézve nem maradhat el a siker, amely nemcsak az érintettek, hanem a köz érdeke is.


 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Mire utalnak a körmök elváltozásai!?

  Mire utalnak a körmök elváltozásai!?A körmök szembeötlő elváltozásai mögött viszont betegségek bújhatnak meg. Például a hasadt köröm akkor képződik, ha a szervezet hiányt szenved egyes ásványi anyagokban. Elszíneződések: A vegyszerek (például a körömlakkok) huzamos használata sárgás árnyalatot hagy hátra, ami idővel lenő. Amennyiben a sárga erősebb vagy barnásba megy át, ennek gombás megbetegedés lehet az oka. A patikákban kapható általános gombaölő készítmények segíthetnek a megszüntetésükben, de ha nincs javulás, irány a bőrgyógyász.

 • Házi praktikák fogfehérítésre

  Házi praktikák fogfehérítésreEldönthetjük, hogy szakemberhez fordulunk vagy megpróbálkozhatunk a pénztárca kímélőbb otthoni praktikákkal. Szerencsére manapság már számtalan eszköz közül válogathatunk a fehér mosoly elérése érdekében. Ha a szakember mellett döntünk, első lépésként fel kell keresnünk egy fogorvosi rendelőt. Ahol a fogak ellenőrzése, a szuvas fogak ellátása és a fogkő eltávolítása után, felmérik, hogy milyen jellegű az elszíneződés és mi okozhatja azt. Az elszíneződés lehet belső és külső jellegű egyaránt. A házi módszerekkel a célunkat lassabban érjük el.

 • A túl alacsony és a túl magas páratartalom sem tesz jót egészségünknek

  A túl alacsony és a túl magas páratartalom sem tesz jót egészségünknekA túl alacsony és a túl magas páratartalom nem egészséges. A légutak a száraz levegőben kiszáradnak, köhögünk, komfortérzetünk csökken. A tartósan száraz levegő nemcsak egészségünknek, hanem fabútorainknak, ruházatunknak, növényeinknek sem tesz jót. A környező levegő vízgőztartalmát a relatív páratartalom fogalmával jellemezzük. A relatív páratartalom azt fejezi ki, hogy a levegő aktuális páratartalma hány százaléka annak a vízgőztartalomnak, amelyet az adott hőmérsékletű levegő maximálisan meg tud tartani.

 • Az alkalmi tivornyák ronthatják az alkohol szívvédõ hatását

  Míg a mértékletes ivást az egészségesebb szívvel kapcsolták össze kutatások, egy friss tanulmány azt jelzi, hogy ezek az elõnyök eltûnnek, ha valaki idõnként túlzottan kirúg a hámból.

  Tizennégy korábbi vizsgálat adatait elemezve kanadai kutatók megállapították, hogy azoknál, akik gyakran sokat ittak, 45 százalékkal nagyobb valószínûséggel fordultak elõ koronáriás szívbetegségek, amelyeknél lerakódások keletkeznek a szív artériáiban, akadályozva a vér áramlását, ezáltal pedig a szív oxigénellátását.

 • A tejallergia nem azonos a laktózérzékenységgel

  A tejallergia nem azonos a laktózérzékenységgelA laktózérzékenység nem egyenlő a tejallergiával, hiszen kiváltó okaikban, tüneteikben és terápiáikban is különböznek egymástól. Laktóz-intolerancia (más néven laktózérzékenység) esetében a tejcukor (laktóz) bontásáért felelős enzim csökkent termelődése vagy hiánya okozza a betegséget. Ez bár lehet veleszületett kórkép is, de sok esetben fokozatosan, felnőtt korra alakul ki. Okok közé sorolhatóak a családi hajlamon túl az akut emésztőrendszeri fertőzések vagy krónikus, bélbolyhokat károsító hatások is.

 • A zöldhályog hátterében lévõ genetikai tényezõre bukkantak

  Egy nemzetközi kutatócsoport olyan genetikai jellemzõt fedezett fel, mely növeli a nyitott szemzugú zöldhályog kockázatát, amely a glaukóma leggyakoribb formája és világszerte a vakság egyik fõ oka. Az izlandi, kínai, svéd, brit és ausztrál kutatókból álló csoport több mint 40 ezer ember genetikai információját elemezte országaiban. A genetikai jegy egyetlen betû (nukleotid) eltérése a genomban, a 7q31 kromoszómán. Az egypontos nukleotid polimorfizmusra (SNP) a CAV1 és a CAV2 jelû gének közelében bukkantak, amelyek a zöldhályog kialakulásában szerepet játszó membránfehérjéket kódolják.

 • Minden, amit a magnéziumról tudni kell

  Minden, amit a magnéziumról tudni kellA magnézium nélkülözhetetlen ásványi anyag a szervezet számára, ugyanis több mint 300 enzim működéséhez szükséges, melyek - többek között - sejt energiatermelő folyamatait katalizálják. A magnézium az idegrendszer sejtjeinek működésén túl a csontok és fogak felépítésében is részt vesz a kalcium mellett. A sejtek hártyájának áteresztőképességét is szabályozza, hatására az érfalak rugalmassága nő, a szívizom összehúzódó képessége javul, és csökken a ritmuszavarhoz vezető állapot kialakulásának valószínűsége, vagyis javítja a szív munkájának hatásfokát.

 • Miért jó a halolaj?

  Az UCLA kutatói az omega-3 zsírsavakban az Alzheimer-kór elleni mechanizmusokat találtak. Jó hír az, hogy egyre tovább élünk, viszont ennek is van árnyoldala: egyre nagyobb esélyünk van arra, hogy elér bennünket a kései Alzheimer-betegség. Több kutató is már régóta javasolja a halolajat tablettában, vagy étrendkiegészítõnek, mivel ez egy elérhetõ és olcsó „fegyver”, amely lelassítja vagy megelõzi az elbutulással járó kórkép kialakulását. Greg Cole professzor és munkatársai kimutatták, hogy a halolajban talált zsírsav fokozza az LR11 termelést.

 • Kutyák, akik képesek kiszagolni egyes ráktípusokat az emberi szervezetben

  Amerikai kutatók arra figyeltek fel, hogy egyes kutyák képesek kiszagolni a melanómát, illetve egyes ráktípusokat az emberi szervezetben. Ha megtaláljuk a ráktípusok jellegzetes szagmintáit, elég lesz egy érzékelõt elhúzni a szervezet felett, hogy kimutathassuk a kifejlõdõ sejttenyészeteket.

  Tizenegy beteget vizsgáltak, akiknek BCC-je, úgynevezett alapsejtes bõrrákja van. A betegeknek egy hétig szagminta nélküli szappant, sampont és ruhát adtak, hogy a kísérlet során teljes egészében kikerülhessék a külsõ forrásból érkezõ szag- és illatmintákat.

 • A D-vitamin hiányának pótlása elengedhetetlen az egészséges szervezetnek

  A D-vitamin hiányának pótlása elengedhetetlen az egészséges szervezetnekA D-vitamin valójában nem vitamin, hanem egy előanyag, amely hozzájárul az aktív D-hormon termelődéséhez. Legfontosabb feladata a kalciumháztartás és a sejtek működésének szabályozása. Ősztől tavaszig naponta mintegy 80 egység D-vitamin jut be a szervezetünkbe különböző élelmiszerek (tej, tojás sárgája, olajos hal, gomba) segítségével, a jelenlegi ajánlás pedig ennek többszöröse, 1500-2000 NE. Nyáron más a helyzet, szervezetünk saját maga előállítja a D-vitamint a napfény hatására. Ha túl kevés napsütés éri a szervezetet, ez főleg az idős embereknél fordul elő.

 • Sok gabona fogyasztásával megelõzhetõ a hólyagrák kialakulása?

  Az Amerikai Rákkutató Szövetség lapjának legújabb számában megjelent tanulmány szerint a gabona-és diófélékben, valamint a húsokban megtalálható szelén segíthet megelõzni a hólyagrákot.

  A Dartmouth Orvosi Kar kutatói 767, hólyagrákkal frissen diagnosztizált beteg szelénszintjét hasonlították össze 1 108 egészséges emberével. Az eredmények fordított összefüggést mutattak a szelén szintje és a hólyagrák között a nõk, néhány dohányos és a p53-pozitív hólyagrákosok esetében.

 • Egészségesnek hitt ételek

  Egészségesnek hitt ételekVannak olyan ételek, amelyekről korábban azt gondoltuk/hittük, hogy egészségesek, de ma már tudjuk, hogy mégsem teljesen így van ez: ilyen például a gyümölcsjoghurt vagy a narancslé. Teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér: Sajnos nem mindig olyan egészséges, mint amilyennek hisszük. A gabonát az őrlés során magas hőhatásnak teszik ki, ami miatt sok ásványi anyag és vitamin eltűnik belőle, a kenyérhez pedig gyakran nagyon sok extra összetevőt adnak, hogy tartósabb legyen, és tovább friss maradjon.

 • Szemünk gyógyítói nem képesek csodatételre

  Úgy vigyázz rá, akár a szemed fényére!- hangzik a figyelmeztetés, ha értékes dolog megõrzését várjuk el a megszólítottól. Megfogadjuk-e az intelmet akkor is, amikor éppen látószervünk megóvásáról van szó? A kérdés aktualitását nem csak a vele összefüggõ két jeles októberi nap - a Látás Világnapja (október 11.) és A fehér bot napja (október 15.) - adta, hanem az is, hogy a nemzetközi Vision program keretében ez idõ tájt összegzik a szakemberek azokat a legújabb tudományos eredményeket, melyek szemünk épségének, látásunk megõrzésének érdekében születtek.

 • Ezért indítsuk a reggelt egy pohár citromos vízzel

  Ezért indítsuk a reggelt egy pohár citromos vízzelMielőtt bármit csinálna, igyon reggel egy pohár citromos vizet. A citrom több okból is kamrád állandó lakója kellene, hogy legyen, hiszen azon kívül, hogy sok benne a C-vitamin, remekül tisztítja az elsavasodott, mérgekkel teli szervezetet (lúgosít!), a májat, serkenti az emésztést...A legjobb hatás eléréséért reggel fogyaszd langyos vagy meleg vízben kb. fél citrom levét elkeverve, aztán a nap folyamán, amikor csak jól esik. A víz és citrom keveréke igencsak energizáló ital, számos jótékony hatása van a szervezetre nézve.