rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • A bélgázoknak nagy szerepük van a vérnyomás szabályozásában?

  • Lehet, hogy szagosak, de a szélgörcsöket okozó gázoknak nagy szerepük van a vérnyomás szabályozásában - állítják a Johns Hopkins Orvosi Egyetem kutatói a Science címû folyóiratban.

    A kutatók a kísérleti egereknél azt tapasztalták, hogy a hidrogén-szulfid (a vastagbélben található baktériumok hatására termelõdõ gáz) a véredények ellazításával normalizálja a vérnyomást, és segít megelõzni a hipertónia kialakulását. Remélik, ez a felfedezés segít új, hipertónia kezelésére használatos gyógyszerek kifejlesztésében.

    Úgy gondolják, hogy a gáznak ugyanilyen hatása van az emberi szervezet véredényeire is, és remélik, ez a felfedezés segít új, hipertónia kezelésére használatos gyógyszerek kifejlesztésében. „Most, hogy már ismerjük a hidrogén-szulfid szerepét a vérnyomás szabályozásában, könnyebb lesz új gyógyszereket, terápiákat tervezni a hipertónia alternatív kezelésére” - mondta Dr. Solomon H. Snyder.

    A kutatók a kísérletet olyan egerekkel folytatták le, melyekbõl hiányzott a CSE enzim, amirõl sokáig azt gondolták, hogy a hidrogén-szulfid keletkezéséért felelõs. A CSE enzim hiánya miatt az egerek szervezete súlyosan kimerült a hidrogén-szulfidtól. A mûszerek azt mutatták, hogy az egerek vérnyomása mintegy 20 százalékkal nõtt, ami embereknél igen súlyos hipertóniát jelent.

    „Ha a véredények ellazításában betöltött szerepét nézzük, úgy tûnik, a hidrogén-szulfid pontosan olyan fontos, mint a nitrogén-oxid” - állítja Snyder, arra a gázra utalva, melyrõl két évtizeddel ezelõtt fedezték fel, hogy vérnyomás-szabályzó szerepe van.


  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Számítógép okozta egészségügyi problémák

    Számítógép okozta egészségügyi problémákHa valaki órákon át mereven nézi a számítógép monitorát a szem izmainak görcsös megfeszülését idézi elő. A szemizmok felelősek a szemek megfelelő beállításáért a tökéletes látáshoz. A szemüregben helyezkednek el, a szemgolyóra kívülről tapadva. Ez a fájdalom pihenésre szűnik. A számítógép előtti ülés a nyak rendellenes, merev tartásával jár, ami a nyakizmok görcsét idézi elő, tarkótáji, fejtetőtáji fejfájást okozva, ami igen erős is lehet, szédülés, hányinger kísérheti. Érdemes félóránként néhány percre eltekinteni a monitorról.

  • Agyi mechanizmus, amely képes kikapcsolni a rossz érzéseket

    Egy agyi mechanizmust fedeztek fel a Kalifornia Egyetem kutatói, amely képes a rossz emlékekkel összefüggõ érzéseket kikapcsolni.

    A kutatók szerint felfedezésük új gyógyszerek kifejlesztéséhez vezethetnek a pánikbetegség kezelésére.

    Ha valaki traumás eseményt él át, a környezõ dolgok gyakran összefüggésbe kerülnek a rossz élménnyel, és késõbb ugyanezek a dolgok félelmet, vagy akár pánikrohamot is kiválthatnak, a vizsgálat vezetõje, Rainer Reinscheid szerint.

  • Tanácsok téli vitaminmegõrzésre

    Különösen a téli idõszakban lenne fontos, hogy a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag gyümölcsök, zöldség- és fõzelékfélék rendszeresen, naponta többször kerüljenek az asztalunkra, mert ezek lényegesek lehetnek az ilyenkor gyakoribb légúti betegségek megelõzésében. Mire kell figyelnünk a beszerzés, a tárolás, a tartósítás és az elkészítés során, hogy ezek az élelmiszerek minél kevesebbet veszítsenek értékes anyagaikból? A szüreteléstõl a fogyasztásig eltelõ idõ kulcskérdés, hiszen a termés vitamintartalma akkor a legmagasabb, amikor a zöldség-gyümölcs a legzamatosabb, legérettebb.

  • Óraátállításkor megnõ a szívrohamok gyakorisága?

    Súlyosabb problémát is okoz az óraátállítás, mint az alvási szokások megváltoztatása. A nyári és téli idõszámítás közti váltások alkalmával ugyanis, és különösen a tavaszi óraátállításkor, svéd kutatók megfigyelése alapján nõ a szívrohamok elõfordulása.

    „Ez az elsõ a témában megjelent közlemény, ezért további kutatások szükségesek” – mondta el Dr. Jánszky Imre, a stockholmi Karolinska Intézet kutatója, a New England Journal of Medicine októberi számában az eredményekrõl megjelent cikk társszerzõje.

  • Kivi: nagy mennyiségű tápanyag és kevés kalória

    Kivi: nagy mennyiségű tápanyag és kevés kalóriaA kivi gyümölcs nagy mennyiségű tápanyagot, ugyanakkor kevés kalóriát tartalmaz. A kivi lehetséges egészségügyi előnyei közé tartozik a bőrtónus és -textúra javítása, a vérnyomás csökkentése, valamint a szívbetegség és az agyérgörcs megelőzése is. A kisméretű gyümölcsben a létfontosságú tápanyagok, az E-vitamin, a réz, a K-vitamin, a kolin, a magnézium és a foszfor nagy mennyisége is fellelhető. A kiviben ráadásul több a C-vitamin, mint a legtöbb más gyümölcsben. A zöldségek és gyümölcsök fogyasztását már régóta összefüggésbe hozzák a szívbetegség, a diabétesz, a rák és más betegségek csökkent kockázatával.

  • A testszag olyan egyedi, akár a DNS

    A szaglenyomat információi a testnedvekkel, például a vizelettel és a verítékkel jutnak el a szervezet különbözõ részeire, ezek a folyadékok számos illékony és illatos anyagot is tartalmaznak.

    A szakemberek szerint éppen olyan egyéni tulajdonságról van szó, mint az ujjlenyomat vagy a DNS-minta: az egyéni szag mind állatok, mind mûszerek segítségével kimutatható. Az elfogyasztott táplálék is befolyásolja a testszagot, például a nagy mennyiségben fogyasztott fokhagyma illóanyagai a bõrön is érezhetõk.

  • Gyorsítja az érelmeszesedést a légszennyezõdés

    Az erõsen szennyezett levegõ fokozza a koszorúér-betegség és általában az érelmeszesedés kockázatát: német és amerikai vizsgálatok egybehangzóan bizonyították ezt a milliók életét veszélyeztetõ összefüggést.

    A szennyezett levegõtõl sokan köhögnek, vannak, akiknek idült hörghurutot, gyerekeknek asztmás rohamot okoz - ehhez a légzõszervi bûnlajstromhoz a szívrohamok kockázatának növekedése is csatlakozik.

  • A relaxációnak számos pozitív hatása van

    A relaxációnak számos pozitív hatása vanA tervezett relaxáció szintén a mindennapokba épített, az ellazulást, pihenést szolgáló aktivitás. Hogy kinek mi jelenti a relaxációt, egyénileg eltérő lehet. Van, akinek egy masszázs, másnak egy kellemes fürdő, szauna, kirándulás, egy jó beszélgetés, egy esti tea. Mindenkinek magának kell megtalálnia a hozzá legközelebb álló módszert. Megfigyelhető, hogy az életritmus felgyorsulásával, az elvárások fokozódásával egyre többen vannak, akik elvesztik a képességet az ellazulásra. Állandó feszültségben, szorongásban, teljesítménykényszerben élnek.

  • Teával a fogszuvasodás ellen?

    A szénsavas üdítõkben és gyümölcslevekben megtalálható, mesterségesen elõállított cukrok és savak fogszuvasodást okoznak azáltal, hogy a fogakat védõ zománcréteget károsítják.

    Van azonban egy ital, mely nem okoz ilyen problémákat, derül ki egy, az Általános Fogorvosi Akadémia által végzett felmérésbõl. Jó íze mellett, a teának sok egészséges tulajdonsága is van, többek közt magas antioxidáns tartalma, mely csökkenti a rák, szív és érrendszeri betegségek valamint a cukorbetegség kialakulásának esélyét.

  • Cukorbetegség kezelése fokhagymával

    Budapest - Japán kutatók vizsgálatai szerint a fokhagymában olyan anyag található, amely a cukorbajos egerekben csökkenti a magas vércukorszintet. A sikeres állatkísérletek után cukorbetegek bevonásával tervezik a tudományos munka folytatását.

    A fokhagyma évezredek óta használatos nemcsak fûszerként, hanem gyógyszeres kezelésre is. A korszerû vizsgálati módszerek bizonyították, hogy valóban csökkenti a vérzsírok szintjét, alvadásgátló és mérsékli a magas vérnyomást is.

  • Gyengébb immunrendszert és rákosodási folyamatokat válthat ki a mikrohullámsütõ?

    A fehérjék és a sejtek azért melegednek fel rövid idõ alatt, mert a mikrohullámok rezegtetni kezdik a táplálékban lévõ sejteket és a molekulákat.

    Ez a rezgés hõt termel, ezáltal melegszik fel a mikrohullámú sütõben az étel. Az mellékes, hogy a fehérjék és az enzimek denaturálódnak, mert ez történik normál fõzéskor is.

    Ám minden elektromos sütõ- és fõzõedényben készült étel esetében megváltozik a vízmolekulák szerkezete és struktúrája: élettani, biológiai szempontból káros hatásúvá válik.

  • A paracetamoltartalmú gyógyszerek növelhetik az asztma kialakulását?

    Egy új tanulmány szerint a paracetamoltartalmú gyógykészítmények 46 százalékkal is növelhetik az asztma kialakulását gyermekeknél. Az orvosok óvatosságra, körültekintésre intenek a mindennapos hatóanyag használatával kapcsolatban.

    Az új-zélandi központú kutatás során világszerte 200 ezer beteg csecsemõt vizsgálva arra az eredményre jutottak, hogy, akik paracetamolt kaptak, gyakrabban alakult ki allergia, asztma, és kiütés, mint az ilyen készítményt nem kapók között.

  • Van védelem a méhnyakrák ellen?

    Az amerikai gyógyszer-engedélyezési hatóság a nõi egészségvédelem nagy lépésének értékelte és elsõként engedélyezte azt a méhnyakrák elleni oltóanyagot, amely megoldást jelenthet a világon évente 290 000 nõt érintõ betegség ellen. Az Amerikai Rák Társaság közlése szerint elkészült a humán papillomavírus (HPV) által okozott szinte valamennyi méhnyakrák-fajtának kialakulását megelõzõ oltóanyag. Az egyik amerikai gyógyszercég által kifejlesztett készítmény mûködésbe lépteti az immunrendszert a humán papilloma vírussal szemben. A szert 9 és 26 éves kor között kaphatják meg a veszélyeztetett nõk.

  • A gyümölcsfogyasztás csökkenti az Alzheimer kór esélyét

    A Cornell Egyetem kutatói nemrég megállapították, hogy például az alma, banán, vagy narancs rendszeres fogyasztása jelentõsen csökkenti az Alzheimer kór kialakulásának esélyét. A nyugati típusú étrendben sajnos igen kevés gyümölcs tartozik azok közé, melyeket az emberek rendszeresen fogyasztanak. Pedig ezek a gyümölcsök nem csak vitaminokban, ásványi anyagokban és növényi rostokban gazdagok, hanem egy nemrég azonosított hatóanyag révén még a központi idegrendszer fokozatos sorvadásával járó kórképek, például az Alzheimer kór ellen is védelmet tudnak nyújtani.