rss
bohócdoktor vizit szja 1%

 • Drága, de hat az allergiaellenes kezelés

 • Immunterápiával az allergia ellen

  Külföldön többen kezeltetik allergiájukat immunterápiával, mint Magyarországon. Ennek az az oka, hogy egyes országokban száz százalékos támogatást élvez a kezelés, míg hazánkban a költségeket a betegnek kell állnia, s az éves kiadás hatszámjegyû összeget is kitehet.

  Az utóbbi évtizedekben ugrásszerûen megemelkedett az allergiások száma. A magyar lakosság ötöde szenved ettõl a betegségtõl.

  Az elsõ tünetek leggyakrabban gyermek- vagy fiatal felnõttkorban kezdõdnek, de bármely életszakaszban (akár 60-70 éves korban is) felléphetnek. Az allergia tulajdonképpen egy betegséget okozó túlérzékenység az allergiát elõidézõ anyaggal (allergénnel) való találkozáskor.

  Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológusa szerint a külföldön elérhetõ allergiakezelések szinte mindegyike hozzáférhetõ már Magyarországon, csak az a kérdés, hogy ki mennyire tudja kinyitni a pénztárcáját, vagyis kifizetni a kezelés összegét.

  Az allergiakezelések - az immunterápia kivételével - az allergia tüneteit szüntetik meg. Hogy melyik a leghatásosabb, azt minden esetben egyénileg kell meghatározni, hiszen ami az egyik betegnek használ, az a másiknál nem, vagy mellékhatásokat vált ki. A gyógyszeres kezelés mellett alkalmazható még akupunktúra vagy fényterápia.

  A jelenleg ismert egyetlen - nem tüneti - kezelés az immunterápia. Az ezt szolgáló készítmények rendelkezésre állnak szájon át szedhetõ cseppek és injekciós formában is.

  - A kettõ között lényeges különbség, hogy a szájon át alkalmazott immunterápiát a beteg otthon, saját maga alkalmazza, tehát a gyakori orvoshoz járás elkerülhetõ. A mellékhatások is jóval ritkábbak ebben az esetben. Az injekciós kezelés bizonyos tanulmányok szerint gyorsabban fejti ki hatását. Vannak olyan allergiafajták, amelyeknél csak injekciós kezelés alkalmazható, például a méh és darázsméreg allergia esetében - magyarázta Balogh Katalin.

  Magyarországon ma elsõsorban a következõ allergénekkel szemben alkalmaznak immunterápiát: parlagfû és/vagy fekete üröm, fûkeverék, gabonafélék pollenje, háziporatka, rovarméreg (méh, darázs), fák és cserjék pollenje, állati szõrök (kutya, macska).

  Az immunterápiás kezelés lényege, hogy az allergiás beteg a panaszt okozó allergén tisztított kivonatát kapja, fokozatosan emelkedõ dózisban. A terápia segítségével a beteg szervezete lépésrõl lépésre hozzászokik az allergiát kiváltó anyaghoz, "megtanulja" azt panaszok nélkül elviselni, állapota javul, tünetei jelentõsen csökkennek, ideális esetben teljesen tünetmentessé válik, akár a gyógyszereit is elhagyhatja, s ezt követõen sem tér vissza az allergiás panasz. Az orvos figyeli a terápia során az immunrendszer állapotát. A különbözõ jelek megmutatják, hogy a szervezet mennyire képes megbirkózni az egyre nagyobb töménységû allergénnel.

  - Hány kezelésre van szükség?

  - A terápia minimum három évig tart. Szezonális allergiákban általában hathónapos kezelést alkalmazunk, négy hónapot szezon elõtt és két hónapot szezon alatt. A nem szezonális, például poratka vagy állatszõr allergiákban 12 hónapon át kezelünk. Bár a kezelés elején nem minden esetben csökkennek jelentõsen az allergiás tünetek, a javulás a kezelés megkezdését követõ elsõ pollenszezonban már észrevehetõ. Több vizsgálat tanúsítja, hogy az immunterápiával kezelt allergiás betegek esetében jóval ritkábban alakul ki asztma.

  - Mennyibe kerül a kezelés?

  - Sajnos Magyarországon az egészségbiztosító - az EU tagországok közül talán egyedül - nem támogatja az immunterápiát, kivéve néhány egyedi esetet, így a kezelés teljes költsége a beteget terheli. Külföldön több esetben alkalmazzák az immunterápiát, hiszen jóval olcsóbban hozzájutnak a betegek. Van olyan ország, ahol száz százalékos támogatást élvez az immunterápia - mondta Balogh Katalin.

  Móritz Rita


 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Levendulaillat a fogorvosnál - kevesebb félelem

  Budapest - Ha a fogászati rendelõ váróterme levendulaillatú, a betegek sokkal kisebb mértékben szoronganak a kezelés elõtt, mint az aromaterápia nélkül.

  Angol kutatók az egészségügyi lélektan nemzetközi kongresszusának 700 résztvevõje elõtt ismertették eredményeiket.

  Minden beteg ismeri a fogorvosi rendelõ elõszobájában érzett feszültséget, amely akkor is hatalmába keríti a várakozót, ha tudja, hogy a kezelés kiváló lesz és "nem fog fájni".

 • Ötvenévesen állítanák meg a test öregedését

  Kell ez nekünk?!

  Saját növesztésû, új szövetekkel és tartós protézisekkel érnék el brit kutatók, hogy akár százévesen is egy ötvenéves testével élhessen a jövõ embere - számolt be kedden leeds-i kutatók elképzeléseirõl a BBC hírportálja.

  A Leeds-i Egyetem szakemberei öt év alatt 50 millió fontot (14,6 milliárd forintot) költenek olyan innovatív megoldások kifejlesztésére, melyek jó életminõséget tesznek lehetõvé idõs korban is.

 • Újinfluenza - A szájmaszk és a kézfertõtlenítés a felére csökkenti az újinfluenza kockázatát

  A szájmaszk és az alkoholos kézfertõtlenítõ alkalmazása akár felére csökkentheti az újinfluenza kockázatát - hangsúlyozzák amerikai kutatók, akik a vizsgálat eredményeirõl a Journal of Infectious Diseases címû járványtani szaklapban számolnak be.

  A Michigani Egyetem kutatói 1437, kollégiumban lakó egyetemi hallgatót három csoportra osztottak, attól függõen, hogy hol volt a szállásuk.

 • Stressz a hétköznapokban

  A stressz sokmindenkit érint. Tisztában vagyunk vele, hogy mi is ez a jelenség valójában? Tudjuk, hogy milyen tünetei vannak? És mi a krónikus stressz? Nemcsak mindennapjainkat nehezíti meg, de betegségek kialakulásához is vezethet. Tégy ellene!

  Megfelelési kényszer, záros határidõ, hónap végi hajtás… Bármelyikre is gondolsz, gyorsabban verhet a szíved, összeszorul a gyomrod: amikor épp nyugalomra lenne szükség a precizitás érdekében, valahogy minden és mindenki rohan körülötted.

 • Az időjárás hatása a szervezetre és a betegségekre

  Az időjárás hatása a szervezetre és a betegségekreAz időjárás változásának különféle formái más-más befolyással vannak a szervezetünkre. Az új időjárási helyzet következtében létrejövő reakciók akár egy beteg állapotának romlását is előidézhetik. Itt van néhány betegség, melyre hatással van az időjárás változás. Asztma: Az extrém meleg és az extrém hideg egyértelműen rontja az asztmás kórképet. A magas páratartalom valamint a légszennyezettség ugyancsak a kórkép romlását eredményezheti. További hatások, így a magas légnyomás, pollenek, szél, viharok szintén hatással lehetnek a betegségre.

 • Az elhízott nõk gyermekei nagyobb eséllyel születnek fejlõdési rendellenességgel

  A terhesség elõtt már elhízott nõk gyermekei nagyobb eséllyel születnek fejlõdési rendellenességgel, elsõsorban gerincvelõi vagy agyi elváltozással.

  A March of Dimes kutatásai megállapították, hogy a magas testtömegindexszel (BMI) rendelkezõ nõk, fõként, ha deréktájra lokalizált a zsírszövetük, nagyobb rizikóval számolhatnak. Ezekben az esetekben a neurológiai rendszert érintõ fejlõdési eltéréseknek nõ meg a gyakoriságuk, például a gerincvelõi és agyi rendellenességeknek - nyilatkozták a kaliforniai Oakland Kutatóközpont kutatói.

 • Az articsóka nemcsak finom, de az emésztési problémákon is segít

  Az articsóka nemcsak finom, de az emésztési problémákon is segítA mediterrán területekről származó növényt már az ókori görögök és rómaiak is termesztették, fogyasztották, és gyógynövényként alkalmazták. Az articsóka a gazdagság és a jólét jelének számított, az ünnepségeken és lakomákon kulináris különlegességként szolgálták fel. A 15. században az angol és francia nemesség körében ínyencségnek számított, s emésztést könnyítő hatását már régen is ismerték. Az articsóka fő hatóanyaga a cinarin, ami jótékonyan hat az epeműködésre, elősegíti az epeváladék kiválasztását, ezáltal a nehéz, zsíros ételek könnyebben emészthetők lesznek.

 • Mitõl mûködik a zsigeri ösztön?

  Az agy egy szupergép!

  New York - Nem csupán találgatás, amikor zsigerbõl döntünk valamirõl, valójában olyan emlékekhez fér hozzá igen gyorsan agyunk, amelyeket nem tudatosítunk - állapítják meg a Nature Neuroscience címû szaklapban amerikai kutatók.

  Ken Paller, a Northwestern Egyetem pszichológusa és munkatársai kis létszámú kísérleteikben memória- és felismerési teszteket végeztettek a résztvevõkkel, miközben rögzítették elektródák által közvetített agyhullámaikat is.

 • Nõni fog a vesekõvel élõk száma a globális felmelegedés hatására

  A Texasi Egyetem kutatói szerint a következõ években valószínûleg nõni fog a vesekõvel élõk száma az Egyesült Államokban.

  A vesekövek, melyek a folyadékban oldott sókból keletkeznek a húgyúti rendszerben, és hatalmas fájdalmat képesek okozni, gyakran a kiszáradás következtében fejlõdnek ki.

  Ez bekövetkezhet a nem megfelelõ mennyiségû folyadék fogyasztása, illetve a hõség által okozott megnövekedett vízvesztés miatt.

 • Új nyálteszt segíti a Hepatitis C szûrést

  Új nyálteszt segíti a hepatitis C szûrést. A mintavevõ részt az íny mellé kell behelyezni, lényeges a "jó sûrû nyálminta". A nyálteszt 15-20 perc elteltével kimutatja a beteg esetleges érintettségét, az eredmény egyértelmûen leolvasható a tesztkazettáról. A tesztet egészségügyi dolgozó felügyelete mellett ajánlott elvégezni, aki pozitív eredmény esetén tájékoztatja az érintettet arról is, hol lehet a vizsgálati eredményt megerõsíteni - mondta el Ujhelyi Eszter, a Szent László Kórház Központi Immunológiai Laboratórium vezetõje.

 • Az erõteljes testmozgás csökkentheti a mellrák kialakulásának veszélyét?

  Az erõteljes testmozgás kutatók szerint lényegesen csökkentheti a mellrák kialakulásának veszélyét, ezért azok a nõk, akik gyakran súrolják végig a lakást, kevésbé vannak kitéve a betegségnek.

  Akár 32%-kal is kisebb az esélye a mellrák kialakulásának azon nõknél, akik rendszeresen végeznek intenzív testedzést, ami nem csak futás, aerobik, tenisz vagy tánc lehet, de padlósúrolás vagy ablakmosás is. A rákmegelõzõ hatás csak az igazán erõteljes tevékenységek esetében érvényesül.

 • Vegye ki fülbevalóját és megszûnik a hátfájása

  A krónikus hátfájás egyik kiváltó oka lehet a fülbevaló is - állítja egy brit szakember.

  A fémbõl készült fülbevalók illetve fogtömések, vagy bármilyen fémdarab, ami átszúrja, vagy csak érinti a bõrt, olyan láncreakciót indíthat be, mely izmok százait kényszeríti vigyázzállásba, és akár hátfájást is okozhat.

  A kínzó fájdalom mindössze azzal megszüntethetõ, ha eltávolítjuk ékszereinket.

 • Divatos, de életveszélyes a barna bõr!

  Rákveszély - Fiatalok be se tehetnék a lábukat szoláriumba! Az egészségi kockázatok ellenére töretlen a barna bõr divatja és még mindig tolonganak a szoláriumokban az emberek - Szakértõk ezért szigorúbb feltételeket szeretnének bevezetni a napstúdiók számára. 2009-tõl törvényben tiltanák a szoláriumok használatát 18 éven aluli fiatalok részére. A szakértõk azonban úgy vélik, ez önmagában nem elég.

 • Újabb, Alzheimer-kór kialakulásáért felelõs gént találtak

  Újabb, az Alzheimer-kór kialakulásáért felelõs géneket találtak nemzetközi kutatócsoportok. A génvariáns neve CALHM1, és a legtöbb beteget érintõ idõskori Alzheimer-kór kialakulásában játszik szerepet.

  Az Alzheimer-kór az agy degeneratív betegsége, amelynek vezetõ tünetei a feledékenység és a nagymértékû szellemi leépülés (demencia). A betegséget a nagymértékû sejtpusztulás okozza, amely az agy több részét is érinti.