2024.04.20. - Tivadar

Vérteszt segítségével korai stádiumban felfedezhető a hasnyálmirigyrák

Vérteszt segítségével korai stádiumban felfedezhető a hasnyálmirigyrák
Vérteszt segítségével korai stádiumban felfedezhető a hasnyálmirigyrákA japán Kobe Egyetem munkatársai egy olyan vérmintából elvégezhető tesztet fejlesztettek, melynek segítségével korai stádiumban felfedezhető a hasnyálmirigy rosszindulatú betegsége.

A daganatos betegségek várható kimenetelénél alapvető, hogy a diagnosztika minél korábbi stádiumban felismerje a rákot, ugyanis minél kisebb a daganat kiterjedése, annál inkább gyógyítható. A hasnyálmirigyrák egyike a legrosszabb prognózisú daganatos betegségeknek.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Ennek oka, hogy a daganat sokáig nem okoz tüneteket, és gyakran azok megjelenésekor már szervi áttétek (főként a májban és a tüdőben) alakultak ki.

Dr. Masaru Yoshida és munkatársai hasnyálmirigy-daganatos és kontroll egyének vérmintáiból olyan molekulákat vizsgáltak, melyek az anyagcserével hozhatóak kapcsolatba. A bemutatott módszer használata során a mintákat tömegspektrometriával hasonlították össze, és a két betegcsoport (43 rákos és 42 egészséges egyén) között 18 vegyület szintjében adódott különbség.
A tanulmányt véleményező Dr. James D'Olimpio (North Shore-LIJ Rákintézet) szerint az eredmény ugyan figyelemreméltó, azonban nem jelent igazán jelentős áttörést a diagnosztikában, vagyis a korai diagnózis érdekében még mindig szükség van egy megfelelő eljárásra.