2024.04.24. - György

A sok tévézéstõl növekszik a szívbetegség kialakulásának kockázata

Növeli a halálos kimenetelû szívbetegség kialakulásának kockázatát minden tévénézéssel töltött óra - figyelmeztetnek a brit szakemberek.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A brit Medical Research Council (MRC) szakembereinek az elmúlt tíz évben készített tanulmányából kiderült, hogy ha a kutatásban résztvevõk az átlagos napi négy óra helyett, csupán hatvan percet töltöttek volna tévénézéssel, akkor a szívbetegség okozta halálesetek nyolc százaléka megelõzhetõ lett volna.

A tévénézés és a szívbetegség kialakulása közötti kapcsolat még úgy is erõsnek bizonyult, ha figyelembe vették a mozgásszegény életmódot, az elhízást, a rossz táplálkozást és a dohányzást is.

A norfolki kutatásba bevont 13 197 egészséges középkorú férfi és nõ közül 373-an (minden 35. résztvevõ) haltak meg szívelégtelenség következtében. Ezek közül a halálesetek közül 30 megelõzhetõ lehetett volna, ha a napi négy helyett, csupán egy órát ülnek a tévé elõtt a résztvevõk. "A szervezetünk nem arra lett tervezve, hogy hosszú ideig egy helyben üljünk. Tehát a labdarúgó világbajnokság idején is fontos, hogy tudatába legyünk annak, hogy minden meccsnézéssel töltött órával valószínûleg növekszik a szívbetegség kialakulásának kockázata" - mondta Katrien Wijndaele, a tanulmány társ-szerzõje.

"További kutatáskora lesz szükség ahhoz, hogy kiderítsük, vajon az egyéb ülõ tevékenységek, mint a számítógépezés, vagy az autóvezetés is hasonló negatív hatásokkal járnak-e. Most csupán azért korlátoztuk a vizsgálatot a televízióra, mert ez a legelterjedtebb olyan ülõ tevékenység, amely kapcsán az emberek könnyen eldönthetik, hogy változtatni akarnak-e az életmódjukon" - tette hozzá.

"A legvégsõ cél persze az, hogy a televíziózás helyett inkább a gyaloglást válasszuk, ám már az is nagy elõrelépés, ha pár órával kevesebb tévét nézünk esténként és naponta legalább 30 percet töltünk aktív mozgással, hogy csökkentsük a szívbetegségek kockázatát" - mondta Ulf Ekelund, az International Journal of Epidemiology címû szakfolyóiratban megjelent tanulmány másik társ-szerzõje.