2020.12.02. - Melinda, Vivien

A dohányzást ellenõrzõ programok visszaszoríthatják a dohányzást

A dohányzást ellenõrzõ programok visszaszoríthatják a dohányzást
Egy, a PLoS Medicine-ban megjelent tanulmány szerint a dohányzást ellenõrzõ programok visszaszoríthatják a dohányzást és csökkenthetik az egészségügyi kiadásokat is.

A tudósok Kalifornia állam 1989-ben útjára indított programját tanulmányozták, mely a serdülõk helyett a felnõttekre fókuszált, hogy az ifjúságra példaképein keresztül hasson. A San Francisco-i Kalifornia Egyetem kutatója és munkatársai arra szerettek volna rávilágítani, milyen gazdasági hatásai vannak egy ilyen nagyszabású kampánynak.
A kampány elemzett 5 éve alatt 3,6 milliárd csomag cigarettával kevesebb fogyott Kaliforniában és a dohányipar 9,2 milliárd dollárral kevesebb bevételre tett így szert. Az adatokat kontroll-államokkal hasonlították össze, amelyeknek nem volt ilyen programjuk 2000 elõtt, vagy legalább 50 centtel növelték meg a cigaretta adóját az idõszak alatt. 1989 és 2004 között összesen 86 milliárd dollárt takarítottak meg az egészségügyi kiadásokon, ez a programba fektetett pénz ötvenszeres megtérülését jelenti.

A kutatók szerint ezek a gazdasági mutatók jelentõsek, mivel azt bizonyítják, hogy a dohányzásellenes programok ténylegesen csökkentik az egészségügyi kiadásokat, így a hasonló kezdeményezéseknek óriási jelentõsége van.

A WHO 2008-as jelentése szerint más országban nem vezettek be ilyen programokat és hozzátették, hogy a dohánytermékek eladásából befolyó adó a dohányzásellenõrzõ intézkedésekre fordított pénz csaknem ötszázszorosa.