Naponta egy kis maréknyi dióféleség elfogyasztása csökkentheti a legsúlyosabb, életet veszélyeztető betegségek kialakulásának kockázatát és egyúttal enyhíti ezek lefolyását. A dióféleségek - köztük a mogyorófélék és a mandula - rendszeres fogyasztásának jótékony hatása leghatározottabban a légzőszervi megbetegedések, a cukorbetegség, valamint a neuro-degenerativ kórképek, mint például az Alzheimer-kór, illetve a Parkinson-kór előfordulásának csökkenésében mutatkozik meg, de hozzájárul a keringési rendszert érintő rendellenességek, valamint a daganatos betegségek létrejöttének megakadályozásához is.
A szervezet működésére gyakorolt pozitív hatás egyformán érvényesül nők és férfiak esetében.
A dióféleségek egészségvédő tulajdonságai a bennük meghatározott mennyiségben lévő zsírsavak, vitaminok, rostok és antioxidánsok együttes hatásán alapulnak. A betegségek kialakulása elleni védelemhez elegendő napi 15 grammnyi dióféle elfogyasztása - mondta a maastrichti kutató. Ennél nagyobb mennyiség bevitele nem csökkenti tovább az elhalálozás kockázatát.