A fentiekben felsorolt gyógyhatásai miatt gyakran használják gyógyászati célokra, de az ételeket is remekül ízesíti. Erős, csípős aromája miatt általában kis mennyiségben használják. kitűnő alapanyaga leveseknek - főként tengeri leveseknek -, és különböző távol-keleti ételeknek. Igen jól hasznosul fokhagymával, chilivel, curryvel és korianderrel, de finom tea is készíthető belőle.
A citromfüvet friss és szárított formában is használhatjuk. Ha frissen vásároljuk, mindig ellenőrizzük, hogy ne legyen törékeny és száraz. Hűtőben lezárt műanyag zacskóban tárolva frissességét 3 hétig is megőrzi, lefagyasztva körülbelül 6 hónapig tárolhatjuk. Mivel a citromfű csípős gyógynövény, ezáltal irritálhatja a szemet, a bőrt, illetve a légutakat, ezért ajánlatos elkerülni terhesség alatt.
Szárított formáját felhasználás előtt meleg vízbe kell áztatni, por alakban pedig elsősorban teához és curryhez adva használhatjuk fel. Nagyon jó alkotóeleme édességeknek, ízesített üdítőitaloknak, sütőipari termékeknek.
A citromfüvet szappanok, krémek, mosószerek, parfümök és gyertyák illatosítására is használják.

A citromfű nemcsak finoman ízesíti ételeinket, de még egészségünk szempontjából is igen sokoldalúan felhasználhatjuk. Idegrendszeri depresszáns, valamint gombaellenes hatású. A citromfű két legfontosabb alapanyaga a citrál és az A-vitamin, mely segíti az emésztést, enyhíti a görcsöket, a fejfájást, illetve a reumás megbetegedéseket. Jó hatással van a lázra, az influenzára, a tüdőgyulladásra, a megfázásra, a hányingerre és a kimerültségre. Egy fáradt nap után megnyugtat és felfrissít. Emésztési rendellenességek kezelésére is ajánlott, így hasmenés és puffadás esetén jó hasznát vehetjük. 