2024.04.27. - Zita

Már minimális fogyással is csökkenthető a térdfájdalom

Már minimális fogyással is csökkenthető a térdfájdalom
Már minimális fogyással is csökkenthető a térdfájdalomA túlsúlyos emberek már testsúlyuk tíz százalékának diétázással és testmozgással történő leadásával is enyhíthetik az osteoarthritisz okozta térdfájdalmat. A diétából és testmozgásból álló programban részt vevő 55 éven felüli túlsúlyos és elhízott emberek kisebb fájdalomról, jobb térdműködésről, jobb mobilitásról és jobb életminőségről számoltak be testsúlyuk tíz százalékának leadását követően. Már korábbi kísérletek is azt mutatták, hogy a testsúly 5 százalékának leadása is csökkenti a térdfájdalmat és javítja a térdfunkciót az idősebb betegekben.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

– Arra gondoltunk, hogy bár az 5 százalék is nagyszerű, mi lenne, ha még többel próbálkoznánk? – számolt be a kutatás vezetője, Messier. – Vajon egy intenzívebb fogyás még nagyobb mértékben javítaná a klinikai kimeneteleket?

Kísérletükben 454 túlsúlyos és elhízott ember vett részt, akik mind diagnosztizált térd-csontízületi gyulladás okozta fájdalomtól szenvedtek. Véletlenszerűen három csoportba osztották őket: csak diétás, csak edző és diétázó és edző csoportokba. A résztvevőknek hetente háromszor kellett edzeniük, ami kétszer 15 perc sétából és egy 20 perces erőedzésből állt. – Az egész mindössze egyetlen óráig tartott a bemelegítéssel és a levezetéssel együtt. Semmi különleges, amit más ne tudna elvégezni. Eredményeinket nagyon gyakorlatias módon kaptuk meg – tette hozzá Messier.

Az étrendi korlátozások valamivel intenzívebbek voltak, mert a kutatók napi 1100-1200 kalóriára korlátozták a résztvevők kalóriabevitelét.

A kísérlet dózisválaszt is kimutatott, vagyis minél több kilót adott le valaki, annál jobban érezte magát.