2020.12.05. - Vilma

Éjszakai légzésgondok és elhízás

Az Egyesült Államok orvosai egyre tehetetlenebbek az ország lakosságát sújtó kóros elhízással szemben. A gyerekek különösen veszélyeztetettek ebbõl a szempontból. Az alvás alatti légzészavarok, amelyek késõbb súlyos betegségeket is okozhatnak, rendkívül gyakoriak az elhízott gyerekeknél-olvasható az "Otolaryngology: Head and Neck Surgery" címû szaklap decemberi számában.
Az alvás alatti légzészavar súlyosságától függõen az egyszerû horkolástól az obstruktív alvási apnoéig terjedhet, amely alvás közbeni légzésleállást jelent. Ez nagyon nagymértékben növeli a szív és érrendszeri betegségekre, valamint a magas vérnyomásra való hajlamot. - írja a MediPress.

A Virginia Egészségügyi Egyetem kutatói 299, 2 és 18 év közötti gyermeket vizsgáltak meg. Az elsõ csoportba olyan gyerekeket válogattak, akik mandulamûtét miatt kerültek kórházba, a mandulák eltávolításával ugyanis csökkenteni lehet az alvás közbeni légzészavarokat. A kontrollcsoportba véletlenszerûen kiválasztott gyerekek kerültek.

Az eredmények szerint a mandulamûtéten átesett légzészavaros gyerekek 46 százaléka túlsúlyos, míg a kontrollcsoportnál ez az arány 33 százalék. Az adatok szerint az afro-amerikai légzészavaros gyerekek körében valamivel gyakoribb a kóros elhízás, mint a fehéreknél.

"Fontos, hogy felhívjuk a szülõk figyelmét az éjszakai légzészavarok és a kóros elhízás közötti kapcsolatra, hiszen mind a kettõ elég súlyos probléma, és veszélyt jelent a gyermek egészségére" - nyilatkozta Dr. Emily F. Rudnick a kutatás egyik vezetõje.