2024.04.19. - Emma

A feldolgozott húsok növelhetik a rákkockázatot

Ausztrál kutatók megállapítása szerint nagyobb lehet a petefészekrák kockázata azoknál a nõknél, akik sok feldolgozott húst - például szalámit, virslit - esznek, és kisebb azoknál, akik sok halat.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A vörös húsok fogyasztása és a rákkockázat között nem találtak összefüggést a brisbane-i Queensland Intézet kutatói, a sok szárnyashús étrendbe iktatása pedig csak kis mértékben csökkentette a nõknél a petefészek rákjának elõfordulását.

Az American Journal of Clinical Nutrition címû szakfolyóiratban közzétett tanulmányban több mint 2000, petefészekrákkal diagnosztizált és 2200 egészséges nõ adatait elemezték újra. Az adatok korábbi vizsgálatokból származtak és tartalmazták a nõk étrendjére vonatkozó információkat is.

A kockázat abszolút értékében ugyanakkor nem találtak nagy különbséget. "Ausztráliában annak kockázata, hogy egy nõnél 75 éves kora elõtt petefészekrák fejlõdik ki 1 százalék, ha sok feldolgozott húst eszik, míg 0,8 százalék, ha keveset" - közölte Penny Webb kutatásvezetõ.

Több elmélet van arra vonatkozóan, hogy miként befolyásolja a feldolgozott húsok fogyasztása a rákkockázatot, ám eddig bizonyíték nincs a teóriákra. A szakemberek mindenesetre azt javasolják, hogy a szokásos étrendi tanácsokat kövessék a nõk: sok hal és szárnyas, kevés vörös és feldolgozott hús, és természetesen illesszenek sok gyümölcsöt és zöldséget étrendjükbe.