2020.12.02. - Melinda, Vivien

Tovább terjed a madárinfluenza-járvány

India keleti részén a hatóságok újabb madárinfluenza-járvány kitörését jelentették, miközben egy másik államban is a vírus megfékezésén dolgoznak.

A laborvizsgálatok megerõsítették, hogy a Nyugat-Bengálban talált szárnyasok a halálos fertõzéstõl hullottak el - nyilatkozta az állategészségügyi vezetõ, Dilip Chakraborty a régió fõvárosában, Kolkatában. A kormány bejelentése szerint a szárnyasok leölését szerdán kezdik meg.
Az állam egészségügyi hatóságainak az év elsõ felében ötmillió baromfit kellett leölniük a vírus megfékezése érdekében, amikor India legsúlyosabb madárinfluenza-járványával birkózott. A vírus a 80 milliós népességû Nyugat-Bangál 19 tartománya közül 14-re átterjedt. Emberi fertõzésrõl azonban egyelõre nem érkezett jelentés.

Az északkeleti Asszám állam tisztviselõi már 250 000 csirkét öltek le az elmúlt két hétben a fertõzés terjedésének megakadályozására. Sokan aggódtak a humán fertõzés miatt is, mivel számos, influenzás tünetekkel járó megbetegedést jelentettek. Ennek ellenére Indiában egyelõre nem tapasztalták a H5N1 vírustörzs humán fertõzését.

A WHO adatai szerint a halálos H5N1 vírustörzs 2003 óta közel 250 emberéletet követelt, fõként Délkelet-Ázsiában. A szakértõk attól tartanak, hogy a vírus mutációja súlyos és könnyen terjedõ influenza kialakulását eredményezheti az emberekben, ami becslések szerint a világ népességének egyötödét érintõ világjárvány kialakulásához vezethet.