2024.04.24. - György

Egy kis odafigyeléssel leküzdhető a tavaszi fáradtság

Egy kis odafigyeléssel leküzdhető a tavaszi fáradtság
Egy kis odafigyeléssel leküzdhető a tavaszi fáradtságA stressz az élet része, viszont míg a természet télen pihen, addig az emberek ugyanúgy robotolnak az év minden szakában. Éppen ezért a szervezet a tavaszi napsugarak hatására képtelen feltöltődni, sőt nagyfokú fáradtság lesz úrrá rajta, hiszen ilyenkorra már az energia- és vitaminraktárai kimerülnek. Természetesen mindenki kezében ott a megoldás kulcsa, csak használni kellene. Szerencsére több minden áll a rendelkezésünkre: legyen szó gyógynövényekről, mozgásról, vagy étkezésről, mind használ, feltéve, hogy rendszeresen alkalmazzuk őket.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Tavasszal az egyik legjobb kikapcsolódási forma a kirándulás, hiszen a napsütés, a friss levegő, valamint a rengeteg növény sok-sok energiával ajándékoz meg minket. Éppen ezért, ha van rá lehetőségünk, hétvégenként menjünk el túrázni vagy biciklizni.

Sokan nem képesek rá, ám nagyon is érdemes a hétköznapokon is időt szakítani a befelé fordulásra, hiszen mind a szervezetnek, mind a léleknek szüksége van visszavonulásra. Bármennyire nagy a hajtás és sok a munka, lehetőleg minden nap iktassunk be egy kis jógázást vagy meditációt – akár otthon –, hogy kiszakadjunk a mókuskerékből!

A téli időszakban a legtöbben nehezebb, zsírosabb ételeket fogyasztanak, aminek persze előbb-utóbb meg is lesz a böjtje. Ha nem akarsz lelassulni és egész nap ásítozni, ideje ügyelned arra, mit eszel. A legjobb, ha előtérbe helyezzük a vitamindús zöldségeket és gyümölcsöket – akár kúraszerűen –, a friss tavaszi medvehagymalevelet, valamint a magokat és a csírákat, hiszen ezek mind feltöltik a kimerült energiaraktárakat. Közismert továbbá, hogy a friss gyermekláncfű tavaszi első levelei szintén remekül elősegítik a májregenerálást – persze csak ha biztonságos helyen szedjük, nem az út széléről. Fontos, hogy ahol szedjük, ne legyen szennyezett a talaj.


Végül igyekezz, hogy lehetőleg otthon, saját magad készítsd el az ételeidet, és kerüld a tartósítószerek és ízfokozók bevitelét! Persze az étkezés mellett a folyadékfogyasztásra is ügyelni kell, hiszen a szervezet annál jobban működik, minél inkább hidratálva van. Éppen ezért próbálj meg egy nap 2-2,5 liter vizet meginni, és ha pluszenergiára van szükséged, akkor fordulhatsz a gyógynövények erejéhez is (pl. gyömbér, gingko biloba, citromfű).

Amennyiben a fáradtság elhúzódik, és a közérzeted sem javul, érdemes szakemberhez fordulnod, mert lehet, hogy betegség áll a probléma hátterében. A pajzsmirigy-alulműködés, a cukorbetegség, a vérszegénység, valamint több hormonális zavar is járhat kimerültséggel, így ilyenkor mindenképp célszerű az orvosi kivizsgálás!