2024.04.25. - Márk

Vadgesztenye - gyógynövény

Vadgesztenye - gyógynövény
Vadgesztenye - gyógynövényA vadgesztenyefélék családjába tartozik. Tizenöt faja létezik. Hazája Elő-Ázsia és a Balkán-félsziget.. Megtalálható utak mentén, parkokban, temetőkben. Hazánk egyik közkedvelt díszfája. Virágja fürtös virágzatot alkot. Gyógyászati célokra a növény magját, virágját, kérgét és levelét használják. Gyűjtési ideje április-május; június-július. Az eszcin jótékony hatással van az erekre, különösen a vénákra, éppen ezért gyakran alkalmazzák visszérbántalmak, lábszárfekély és vérkeringési zavarok esetén.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

- A kéregből nyert eszkulin fényvédő krémek gyakori alkotórésze.
- A leveleket hagyományosan ízületi bántalmak enyhítésére használják.
- Külsőleg régóta használják fekélyek és bőrbetegségek kezelésére, aranyér ellen pedig ülőfürdőként.

A vadgesztenye kérgét előszeretettel alkalmazzák napfényvédő szerek, krémek előállítása során. Magvát egyes országokban a házi állatok takarmányához adják, a magból keményítőt is készítenek. A babona szerint, ha gesztenyét hordunk zsebeinkben, megvéd bennünket a betegségektől.

A vadgesztenyelevélből készült teát vese- és májbetegségek esetén, valamint várandósság és szoptatás ideje alatt ne fogyasszuk! A plazmaproteinhez kötődő eszcin más gyógyszerek megkötését akadályozhatja. Egyes adatok szerint a gyermekeknél gyomor-bélrendszeri irritáció lépett fel a mag és a héj darabkáinak fogyasztását követően.