2024.04.19. - Emma

Körömvirág - gyógynövény

Körömvirág - gyógynövény
Körömvirág - gyógynövényA körömvirágnak két fajtája van: egy duplavirágú nemesített és egy vad. Kiváló tulajdonságaik és kinézetük egyforma. Már a középkorban alkalmazták bélzavarok és májbajok esetén. Ennek a narancssárga virágú növénynek ma még mindig sokféle hatást tulajdonítanak. Élénkítő és görcsoldó, alkalmazzák asztmánál, köhögésnél, álmatlanságnál, szívdobogásnál és szorongásos állapotnál. Körömvirágkenőcsként külsődleges felhasználása is sokrétű. Hegesítő tulajdonsága érvényesül zúzódásoknál, fagydaganatnál, ekcémáknál és keléseknél.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Sikerrel alkalmazzák bőrgyulladások és nyálkahártyapanaszok gyógyításánál. Roncsolódásoknál a körömvirág-eszenciás borogatások gyors javulást ígérnek. Töltsünk üvegbe egy maroknyi körömvirágot (a virágját), öntsünk rá annyi 38-40 százalékos gabonapálinkát (szeszt), hogy a növényt ellepje, és az üveget legalább két hétig tartsuk meleg helyen. Az így nyert eszenciát hígítsuk forralt vízzel, itassunk át vele egy tiszta kendőt, és a borogatást tegyük a zúzódásra. Az érintett testrész bőrét kenjük be vastagon körömvirág kenőccsel, hogy az eszenciában lévő alkohol ne vonja el a bőr zsírtartalmát.

Csészénként egy púpozott teáskanálnyi körömvirágot forrázzunk le, fél percig hagyjuk ázni, szűrjük le, és kortyolgassuk el. Vízkórnál, vastagbélgyulladásnál, tífusznál, sárgaságnál, májbetegségeknél, gyomorfekélynél, bélbetegségeknél, gyomorégésnél hatásos.