2024.04.26. - Ervin

Az alvás nem csak pihentetõ, a tanulást is segíti

Bár a módszernek nincs köze a párna alatt megbújó könyvekhez, amerikai kutatók szerint mégis mûködik.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az eddig is köztudomású volt, hogy az alvás elengedhetetlen nemcsak agyunk regenerálódásához, hanem ahhoz is, hogy elménk feldolgozza a napközben szerzett nem kevés információt. Ugyan a chicagói Northwestern Egyetem neurológusai sem jöttek még rá arra, hogy a szürkeállományban pontosan miként zajlanak le ezek a folyamatok, azonban sikeresen bizonyították, hogy igenis lehet alvás közben tanulni.

A kutatócsoport arra kérte a kísérletükben résztvevõket, hogy tanuljanak meg két dalt lejátszani a billentyûzeten. Az alanyok a zenés foglalkozás után kaptak másfél óra csendespihenõt, azonban mikor álomba szenderültek, a tudósok a két dallam egyikét újra és újra lejátszották. Az elõzõekbõl talán már nem nehéz kitalálni, a szundi után a résztvevõknek az a dal ment jobban a billentyûzeten, amelyiket álmukban is hallgattak.

Adódik persze a kérdés, hogy a tanulmányaink során miért kellett annyit magolni, ha egyszer át is aludhattuk volna az iskolát? Nos, a kutatók egyike, Paul J. Reber elmondása szerint ezzel a módszerrel kizárólag a már elsajátított ismereteket lehet megerõsíteni, új dolgokat nem lehet bevinni.