rss
  • A D-vitamin pótlása télen

  • A D-vitamin pótlása télenA téli időszak beköszöntével nemcsak a napsütés lesz kevesebb, hanem ezzel együtt csökken a szervezetünkben a D-vitamin-szintje is. Ez a vitamin kulcsfontosságú a csontjaink egészségéhez illetve az izmok és az immunrendszer működéséhez. A D-vitamin (kalciferol) legoptimálisabb forrása a napfény, amelyből ilyenkor nincs részünk túl sokban. A testünk képes megtermelni a számára szükséges D-vitamint az UVB-sugarakból - ehhez elegendő naponta körülbelül 20 percet a napon tölteni.

    Szerencsére ezt a vitamint megfelelő táplálkozással is bevihetjük a szervezetünkbe, éppen ezért különösen a téli hónapokban érdemes odafigyelni arra, hogy minél több magas D-vitamin-tartalmú élelmiszert fogyasszunk.

    Tojás:
    Egy tojássárgája körülbelül hét százalékát tartalmazza a napi szükséges D-vitamin-mennyiségnek, és a benne lévő zsír segíti a felszívódást is. Ajánlások szerint egy egészséges ember nyugodtan elfogyaszthat napi egy vagy két tojást anélkül, hogy aggódnia kellene a koleszterinszintje miatt. Együk tehát bátran például reggelire, vagy főve, salátába keverve!


    Zsíros halak:
    Lazac, hering, tonhal - mind remek források. A D-vitamin zsírban oldódik, így ezek az ételek a felszívódását is nagyban megkönnyítik. Hetente legalább kétszer 150 grammnyi mennyiséget érdemes belőlük fogyasztani.

    D-vitaminnal dúsított ételek:
    Ezt a vitamint gyakran adják hozzá tejhez, narancsléhez, gabonakészítményekhez és kenyérhez is - érdemes átvizsgálni a csomagolásokat, és időről időre enni vagy inni ilyesmit. Szakértők szerint a kalciferol szinte az egyetlen olyan vitamin, amelyből időről időre érdemes lehet táplálékkiegészítő formájában is nagyobb mennyiséget bevinni a szervezetbe.

    Tabletta:
    A téli időszakban néhány héten, hónapon át szedhetünk D-vitamint tabletta vagy kapszula formájában is. Így lehetünk a leginkább biztosak benne, hogy bejut a szervezetünkbe a szükséges mennyiség.



    Forrás: www.hazipatika.com


  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Béldaganatot is okozhatnak az élelmiszeriparban gyakran használt transzzsírok?

    Az élelmiszeriparban gyakran használt transzzsírok emelik a "rossz" koleszterin vérszintjét, és ezért fokozzák a szívroham kockázatát, de új vizsgálatok szerint a béldaganatok szempontjából is veszélyesek lehetnek.

    A növényi olajokból állítják elõ azokat a zsírokat, amelyek nem folynak, jól tárolhatók, a velük készített termékek pedig sokkal hosszabb ideig maradhatnak forgalomban, mint a korábban használatos zsíradékokkal sütött termékek. A transzzsírok viszont emelik a vér koleszterinszintjét, ezzel növelik koszorúérbetegség és általában az érelmeszesedés kockázatát.

  • A terhesség alatti vércukorszint függ a cukorbetegség típusától

    Az elsõ tanulmány, melynek során folyamatos ellenõrzés alatt tartották a várandós betegek vércukorszintjét, kimutatta, hogy az 1-es ill. 2-es típusú cukorbetegségben szenvedõ kismamák vércukorszintje jelentõsen eltér. Bizonyos szempontból a két csoport között nem mutatkozott eltérés. A terhesség kritikus korai szakaszában a vizsgált kismamák mindegyikének csak a napi 12 órás megfigyelés felében volt normális a vércukorszintje, ami meglehetõsen ijesztõ adat, közölte a Diabetes Care novemberi száma.

  • A jó iskolai programok egészségesebbé teszik a gyerekeket

    Ha a gyerekek az iskolában kapott ételhez az egészséges étkezéssel kapcsolatos ismereteket is megkapják, tanulmányi teljesítményük javul, testsúlyuk pedig csökken. Az évek óta folytatott HOPS tanulmány eredményeit az American Journal of Public Health közölte.

    A jómódú országokban mind a gyerekek, mind a felnõttek többet esznek, mint amennyire szükségük van. Ezért évrõl évre növekszik az elhízottak aránya, és ez az elemi iskolákra és a munkahelyekre is igaz.

  • Minimális alkoholfogyasztás is okozhat hasi problémákat

    Minimális alkoholfogyasztás is okozhat hasi problémákatNők esetében egy, férfiaknál két adag alkoholos ital is felboríthatja a vékonybél baktériumflórájának egyensúlyát, haspuffadást, gázképződést, hasmenést, székrekedést, emésztési zavarokat és görcsös fájdalmat okozva. Amerikai kutatók 198 beteg adatait elemezték, akiket egy speciális vizsgálatnak vetettek alá. A kilégzett levegőt analizálva igyekeztek felmérni a vékonybél baktériumflórájának változásait. A kutatás során azt tapasztalták, hogy már kis mennyiségű alkohol felboríthatja a kényes egyensúlyt - ezzel szemben vizsgálatok szerint a dohányzás nem okozott ilyen változásokat.

  • Antioxidánsok is okozhatják a meddõséget?

    A nõi meddõség hátterében leggyakrabban endometriózis, policisztás ovárium szindróma, petefészek ciszták, mióma, méhüregi elváltozások, kismedencei összenövések és ivarszervi fejlõdési rendellenességek húzódnak meg. Most azonban egy újabb érdekes aspektust vetett fel a tudomány – az antioxidánsok hatását.

    Antioxidánsokkal ma már akkor is találkozunk, ha nem keressük erre az alkalmat, hiszen ételekhez, italokhoz és arckrémekhez is hozzáadják. Ugyanakkor még nem tudjuk pontosan, hogyan hatnak a szervezetünkre. Nava Dekel professzor szerint elképzelhetõ, hogy az antioxidánsok mellékhatásként akár meddõséget is okozhatnak.

  • Védõoltással a kokainizmus ellen

    Az orvostudomány történetében elõször várható, hogy kokainizmus ellen oltással védekezhetünk. Amerikai szakemberek szerint a tudományos eredmény értékét tovább növeli, hogy hasonló oltóanyag kidolgozásával várhatóan a nikotin és a heroinfüggõség is megszüntethetõ.

    Két amerikai egyetem munkatársai elõször egymástól függetlenül, majd mind szorosabb együttmûködéssel dolgozták ki azt az oltást, mely forradalmasíthatja a különbözõ kábítószerekrõl történõ leszokás technikáját.

  • Gyógyítható az alkoholizmus néhány perc alatt?

    Forradalmian új megoldást találtak kaliforniai kutatók az alkoholfüggõséggel szemben. Nem kell többé hosszú, megalázó elvonókúrán részt venni, elég ha egy speciális fehérjét juttatnak az agyba. Mivel a szer hatása tartós, nem kell tartani a visszaeséstõl. Van olyan addiktológus, aki nem hisz a módszerben.

    Alig tíz perc alatt megszüntethetõ az alkoholvágy az emberi szervezetben – legalábbis ezt állítják a Kaliforniai Egyetem tudósai.

  • A túlzott sófogyasztás reumát és kiszáradást okozhat!

    A konyhasó kémiai képlete NaCl, azaz csak nátriumból és klórból áll. A szakemberek véleménye megegyezik abban, hogy a kõsó és a tengeri só beltartalma sokkal értékesebb a konyhasóénál. A kristálysó szakorvosok által igazoltan a benne lévõ elemek miatt – ételízesítésen túl – gyógyításra is alkalmas.

    Testünk 70 százaléka víz, a sejtek közti teret kitöltõ izotóniás oldatnak 9, a könnynek és a vérnek 1 százaléka só. Ez is mutatja, hogy szervezetünk több kilogramm sót tárol – természetesen nemcsak nátrium-kloridot.

  • A pirenzepin lassíthatja a rövidlátó gyermekek látásromlásának ütemét?

    A pirenzepin hatóanyagú gyógyszer lassíthatja a rövidlátó gyermekek látásromlásának ütemét, jelentette az Amerikai Gyermekszemész Társaság.

    Az Oklahoma Egyetem szemészeti osztályának kutatói a pirenzepin hatását vizsgálták a gyermekkori rövidlátásra. 84 rövidlátó gyermeket két csoportba osztották, az egyik csoport betegeit pirenzepin géllel kezelték, a kontroll csoport pedig hatás nélküli placebo gélt kapott. Két évig tartó kezelést követõen mindegyik csoportban látásélesség-csökkenést figyeltek meg, azonban kisebb mértékben romlott a pirenzepinnel kezelt gyermekek látása.

  • Milyen élõ paraziták lehetnek a szervezetünkben?

    Viszolygást vált ki az emberbõl, ha szervezetében élõ parazitáról szerez tudomást. A férgek és azok lárvái élõsködõ életmódot folytatnak a testben. Egyes fajtáik nemcsak a bélrendszerben élnek, hanem a véráram útján egyéb szerveket is elérnek. Többségük szervi károsodást nem okoz, jelenlétük mégsem kívánatos.

    Szervezetünk többféleképpen jelzi az élõsködõ férgek és azok lárváinak károsító hatását. A paraziták anyagcseréje során mérgezõ anyagok képzõdnek, szervezetünket allergizálhatják.

  • Kiszagolják a kutyák a tüdõrákot

    Majdnem száz százalékos biztonsággal dolgoznak

    A tüdõrák korai szakaszának kimutatására képeznek ki kutyákat egy gyömrõi családi házban.

    "Ha a módszer nálunk is elfogadottá válik, úgy évente akár több száz életet is meg lehetne menteni ezzel a kifinomult szimatra hagyatkozó diagnosztikai eljárással" - állítja Szemes Zsuzsanna, a külföldön már kipróbált gyakorlat egyik eltökélt hazai kezdeményezõje.

  • Ózondús levegõ: nehéz túlélni

    Budapest - Az ózondús levegõ csöppet sem tiszta és egészséges, ellenkezõleg: az ózon éppen a szennyezett atmoszférában keletkezik és súlyos méreg. A világszerte mind fenyegetõbb gondról részletes tájékoztatót közölt az Eurohealth szakfolyóirat.

    "Az érintetlen természet, a kristálytiszta víz és az ózondús levegõ kikapcsolódásuk záloga" - olvasható egy valóban csodaszép táj ismertetõjében, de tudnunk kell, hogy az ózondús légtér nem a hegyvidék áldásos és egészséges tulajdonsága, hanem erõsen mérgezõ környezet.

  • Sóbarlangok - az asztmás betegek Mekkája?

    A pollenszezon vége felé sokak számára hozhat kellemes felüdülést egy sókabin kúra. A kezeléssel nem csak légutaink szabadulnak fel az allergia okozta kellemetlen orrfolyás, orrdugulás tüneteitõl, de a téli idõszakban gyakori náthás tünetek enyhítésére is alkalmazhatjuk.

    A sóbarlangok klímája és a sós tengeri levegõ, gyógyító hatást gyakorol az emberi szervezetre, fõként a különféle légúti és légzõszervi betegségekre, a bõr és izületi problémákra. A legismertebb sóbarlang Parajdon található, melyet már évtizedek óta az asztmás betegek Mekkájaként tartanak számon.

  • A gránátalma leve segíti a súlyos vesebetegeket

    A gránátalmalé erõsen antioxidáns hatású, és emiatt szinte minden betegség kezelésére ajánlják, a ráktól a szívbajokig.

    Izraeli kutatók az amerikai vesegyógyászok idei tudományos ülésén ismertették eredményeiket, amelyek szerint ez a gyümölcslé jelentõsen javítja a mûvese kezelésre szoruló betegek állapotát is.

    Az izraeli Nyugat-Galileai Kórház szakemberei Baty Kristal vezetésével 101 vesebeteget vizsgáltak.