rss
adó 1 százalék, adóbevallás adószám, 1ado, alapítvány, egyesület, adó1százalék
  • A stressz gyengíti az immunrendszert, erősítsük C-vitaminnal

  • A stressz gyengíti az immunrendszert, erősítsük C-vitaminnalA stressz több szempontból is károsan hat az egészségünkre: hosszabb idő után krónikus betegségek kialakulásához vezethet, és a fiatalokra is negatívan hat: a stresszes időszakok legyengíthetik az immunrendszert. Ilyenkor jön jól az extra adag C-vitamin! A tartósan fennálló krónikus stressz jelentősen károsíthatja immunrendszerünk hatékonyságát, így kevésbé tudunk védekezni a fertőzésekkel és különböző kórokozókkal szemben. Elegendő C-vitamin hiányában csökken a baktériumokat és vírusokat felfaló immunsejtek aktivitása, ezért az illető könnyebben, hamarabb lesz beteg.

    Stresszhelyzetben a szervezet mozgósítja az energiatartalékait, aktiválódik az idegrendszer, emelkedik a vérnyomás, feszült állapotban vannak az izmok - ilyenkor pedig több C-vitamint használunk el. Fokozott mértékben termelődnek az adrenalin és noradrenalin nevű stresszhormonok, márpedig ehhez is szükség van C-vitaminra. Ha nincs elég C-vitamin, akkor a szervezet nehezebben tudja feldolgozni a stresszt.

    A szervezet C-vitamin-igénye növekedik szellemi igénybevétel, stressz, dohányzás hatására. Ha tehát egy egyetemista vizsgára készül, vagy valaki munkát keres és állásinterjúkra jár, akkor fokozott szellemi igénybevételnek van kitéve, a rajta lévő nyomás stresszt okoz, és ha az illető még dohányzik is, akkor a szokásos C-vitamin-bevitel többszörösére lenne szükség ahhoz, hogy megőrizze immunrendszere jó állapotát.


    Akik nagy stresszben élnek, azok gyengébb immunválaszt produkálnak a védőoltásokra, és járványok idején is nagyobb eséllyel és súlyosabban betegszenek meg. A stressz akadályozza a sebgyógyulást, illetve serkenti a gyulladáskeltő anyagok felszabadulását. Vizsgaidőszakban, stressz hatására gyakoribbá válnak a fertőzéses, lázas betegségek - mivel az immunrendszer hatékonysága csökken. Ezért fontos tehát, hogy támogassuk az immunrendszert C-vitaminnal.

    Ha nő a szellemi, lelki terhelés, akkor több káros, romboló anyag képződik a szervezetben - ennek semlegesítésére antioxidánsra van szükség, például C-vitaminra, amely hatékonyan erősíti az immunrendszert, megköti a szabad gyököket, védi a sejteket, gyorsítja a gyógyulást.


  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Reggel gyakoribb a szívinfarktus

    Ötször nagyobb eséllyel következik be szívinfarktus a kora reggeli órákban, különösen hajnali egy és öt óra között, emellett a szívroham ilyenkor sokkal súlyosabb, mint a nap késõbbi szakaszában – állítja egy új tanulmány.

    A Nature címû szakfolyóiratban publikált tanulmány összefüggést talált az úgynevezett cirkadián ritmus (napi biológiai óra) és a kora reggeli órákban elõforduló szívinfarktusok elõfordulása között. A szakértõk úgy tudják, hogy a kora reggeli szívrohamot elsõsorban a kamrafibrilláció általi szokatlanul gyors szívverés okozza, nem pedig a lelassult szívfrekvencia.

  • Egy szaruhártyával több károsodott szemû betegen segíthetnek

    Új-Delhiben végzett kísérleti módszer következtében csökkenthetõ a szövetátültetések várólistája. Egy szaruhártyával akár három károsodott szemû betegen tudnak segíteni - számolnak be a szakorvosok az Archives of Ophthalmology egyik közleményében.

    A szaruhártya egy átlátszó membrán, ami a szem elülsõ részét fedi. A szakembereknek nem kell az egész szaruhártyát átültetni: elég, ha csak a károsodott részt távolítják el és pótolják a transzplantátummal.

  • Az alaszkai eszkimóknak is ártalmas a cigi

    New York - Az inuitok étrendjében szereplõ telitetlen zsírsavak védenék az ereket, a dohányzás elterjedése viszont fokozza a koszorúérbetegség kockázatát. Amerikai kutatók vizsgálatának eredményei szerint egyelõre gyõzött a cigaretta.

    A GOCADAN betûszóval jelölt tanulmány 2000-ben indult. Ezernél több alaszkai inuitot kértek meg arra, hogy vegyen részt a vizsgálatban, amelyben az együttmûködõk genetikai alapját, étkezését, életvitelét követik nyomon és ultrahangos módszerrel mérik a fontos verõerekben az érelmeszesedés kialakulásának mértékét.

  • A jeges tea rendszeres fogyasztása megnövelheti a vesekõ kialakulásának kockázatát

    A statisztikai adatok szerint az Egyesült Államokban a népesség 10 százalékát érinti az erõs fájdalommal járó vesekõ.
    Egy új kutatás arra az eredményre jutott, hogy a jeges tea rendszeres fogyasztása megnövelheti a vesekõ kialakulásának kockázatát.

    A Loyola Egyetem Egészségügyi Központjának kutatói a vizsgálatok során megállapították, hogy a nyári melegben nagy népszerûségnek örvendõ frissítõ ital, a jegestea nagy mennyiségû oxalátot tartalmaz.

  • A túl sok folsav sem jó

    Budapest - A régebbi, megfigyeléses vizsgálatok arra utaltak, hogy rossz, ha valaki nem kap elég folsavat, de az új adatok szerint a túlságosan sok folsav sem tesz jót. A figyelmeztetõ eredményeket a Journal of he National Cancer Institute szakfolyóiratban közölték.

    A "folium" latinul azt jelenti: levél. A folsavat a múlt században, fölfedezése idején vitaminnak gondolták és megkapta a B 9 vitamin elnevezést, mert kiderült, hogy a zöld levelekben található anyagnak fontos szerepe van a sejtosztódásban.

  • Idõs korban évrõl-évre nõ a szívroham kockázata

    Egy több ezer idõs ember bevonásával végzett amerikai vizsgálat eredményei olyan változásokat tártak fel az öregedõ szívben, amelyek magyarázhatják a szív- és érrendszeri megbetegedések életkorral növekvõ kockázatát. A felmérés során készített MRI-felvételeken jól látszik, hogy az idõsödõ szív fala vastagodik, és a szívizomzat egyre lassabban húzódik össze, illetve ernyed el újra. Számos betegség elõfordulási gyakorisága nõ az életkor elõrehaladtával: a csontritkulás...

  • Mi mindenre jó a méz?!

    Mi mindenre jó a méz?!A méz az egyik legkitűnőbb konyhai alapanyag, mely nemcsak rendkívül kellemes ízű, de tápanyagokkal teli, ráadásul olyan vegyületeket is tartalmaz, melyek sokféle módon gyógyíthatják a szervezetünket. A méz gyors energiát adhat a benne található természetes cukroknak köszönhetően, különösen ajánlott akkor mézet fogyasztani, ha fáradtak és enerváltak vagyunk. Ráadásul jóval egészségesebb, mint a cukor vagy éppen egy csokoládészelet. A szellemi fáradtságon kívül a fizikai teljesítőképességünknek is nagyon jót tesz, és csökkenti például az izomfáradtság hatásait.

  • A folyadék- és ásványianyag pótlás elengedhetetlen az egészséghez

    A folyadék- és ásványianyag pótlás elengedhetetlen az egészséghezA táplálkozás egészségmegőrző szerepéről nap mint nap szó esik. Tudjuk, mennyi energiát, vitamint, ásványi anyagot tartalmaznak ételeink, mit tanácsos fogyasztani különböző betegségek esetén. Szervezetünk napi 2-3 liter folyadékot is igényel, ennek összetételére, a folyadékfogyasztás jelentőségére azonban jóval kevesebbet gondolunk. Étel nélkül 50 napig is képes életben maradni az ember, a víz hiánya azonban 6-7 nap alatt halálhoz vezethet. A tartós szomjazás nem csak a szomjúságérzetben merül ki.

  • Ha nem figyelünk eléggé, a gyümölcsök is kárt tehetnek a fogainkban

    Ha nem figyelünk eléggé, a gyümölcsök is kárt tehetnek a fogainkbanA különböző savas hatású ételek/italok, ilyenek a gyümölcsök és a gyümölcslevek, károsíthatják fogainkat elsősorban úgy, hogy elkoptatják annak védőrétegét, a fogzománcot. Azt vesszük észre, hogy fogsorunk egyre érzékenyebbé válik, majd a következő fokozat az, hogy mehetünk a fogorvoshoz. A gyümölcsök, elsősorban a citrusfélék, a bor, különböző édességek, szénsavas üdítők, energiaitalok felpuhítják a fogfelszínt, amely ilyenkor különösen sebezhető válik. Ha a felsoroltak fogyasztása után közvetlenül mechanikus behatás éri fogainkat, azokban hosszabb távon komoly kár keletkezhet.

  • Allergiás reakciót válthat ki az állandó mobiltelefon használat

    Allergiás reakciót válthat ki a mobiltelefonokban található nikkel azoknál, akik szinte megállás nélkül csevegnek a fülükre szorított apró készüléken - figyelmeztettek szakemberek az Amerikai Allergiás, Asztmás és Immunológiai megbetegedések Kollégiumának (ACAAI) éves találkozóján. Az allergiát a legváratlanabb dolgok, így a mobiltelefonban található nikkel, az ékszerek, a kozmetikumok, a piercingek és a tetoválások is kiválthatják. "A kézi telefonok fokozott használata miatt egyre hosszabb ideig vagyunk kitéve a készülékben lévõ nikkelnek" - mondta az ACAAI tagja.

  • A jó koleszterin védi a memóriát

    Washington - Azoknak a középkorú embereknek, akiknek alacsony a védõkoleszterin-szintje, nagyobb a kockázata memóriájuk romlására, amely a szellemi leépülés különbözõ formáinak elõjele is lehet - közölték európai kutatók.

    A tanulmányban 3700 brit férfi és nõ egészségügyi adatait elemzik Archana Singh-Manoux vezetésével. Azt találták, hogy a nagy sûrûségû zsírszállító fehérje (HDL, vagy védõkoleszterin) csökkenõ szintje összefüggésbe hozható a memória hanyatlásával hatvan éves korra.

  • Aki üres gyomorral edz, több zsírt éget el és ellenõrzés alatt tartja a vércukor-szintjét

    Több kutatás is megerõsíti, hogy éhesen edzeni jó megoldás a zsírfölösleg elégetésére. Legutóbb éppen európai kutatók bizonyították, hogy azok a kerékpárosok, akik úgy kezdtek edzeni, hogy elõtte nem ettek, lényegesen több zsírt voltak képesek elégetni, mint társaik, akik ettek edzés elõtt. Az izmok szokásosan a szénhidrátokból veszik föl az energiát - ezért szoktak neves atléták verseny elõtt hatalmas mennyiségû ételt enni. De ha valaki nem eszik sportolás elõtt, a szervezetnek nem lesz sok szénhidrátja tartalékban, ez készteti a szervezetet arra, hogy zsírt égessen, mondják a tudósok.

  • A magas vérnyomás csökkentése Mozart zenéjével

    Atlanta - Idõs emberek gyakran emelkedett vérnyomása Mozart zenéjével vagy relaxációs hanghatásokkal csökkenthetõ, ugyanakkor nem kell számolni a gyógyszermellékhatás kockázatával. A sokak számára biztató vizsgálati eredményrõl az Amerikai Szívgyógyász Társaságnak a magas vérnyomással foglalkozó kongresszusán számoltak be.

    Nagy vizsgálatok bizonyították, hogy minden negyedik-ötödik felnõttnek magas a vérnyomása és ez általában több gyógyszer adásával végzett kezelést igényel.

  • Egy ritka kórkép: nyeléses ájulás

    Budapest - "Beleharapok a szendvicsembe és elájulok" - egy fiatal angol nõ mondta ezt orvosainak, akik döbbenten tapasztalták, hogy evés közben szívmûködése hirtelen megáll és ezért néha elveszti az eszméletét. Az egyik legtekintélyesebb orvosi folyóirat, a Lancet beszámol arról, hogy szívritmust szabályozó mûszer, pacemaker beültetése óta a páciens jól érzi magát és enni is tud.

    A 25 éves hölgy idén, januárban kereste fel az egyik szívgyógyászati osztályt azzal a panasszal, hogy néha, ha enni kezd, hirtelen elszédül, elesik, sõt teljesen elájul.