rss
  • A stressz gyengíti az immunrendszert, erősítsük C-vitaminnal

  • A stressz gyengíti az immunrendszert, erősítsük C-vitaminnalA stressz több szempontból is károsan hat az egészségünkre: hosszabb idő után krónikus betegségek kialakulásához vezethet, és a fiatalokra is negatívan hat: a stresszes időszakok legyengíthetik az immunrendszert. Ilyenkor jön jól az extra adag C-vitamin! A tartósan fennálló krónikus stressz jelentősen károsíthatja immunrendszerünk hatékonyságát, így kevésbé tudunk védekezni a fertőzésekkel és különböző kórokozókkal szemben. Elegendő C-vitamin hiányában csökken a baktériumokat és vírusokat felfaló immunsejtek aktivitása, ezért az illető könnyebben, hamarabb lesz beteg.

    Stresszhelyzetben a szervezet mozgósítja az energiatartalékait, aktiválódik az idegrendszer, emelkedik a vérnyomás, feszült állapotban vannak az izmok - ilyenkor pedig több C-vitamint használunk el. Fokozott mértékben termelődnek az adrenalin és noradrenalin nevű stresszhormonok, márpedig ehhez is szükség van C-vitaminra. Ha nincs elég C-vitamin, akkor a szervezet nehezebben tudja feldolgozni a stresszt.

    A szervezet C-vitamin-igénye növekedik szellemi igénybevétel, stressz, dohányzás hatására. Ha tehát egy egyetemista vizsgára készül, vagy valaki munkát keres és állásinterjúkra jár, akkor fokozott szellemi igénybevételnek van kitéve, a rajta lévő nyomás stresszt okoz, és ha az illető még dohányzik is, akkor a szokásos C-vitamin-bevitel többszörösére lenne szükség ahhoz, hogy megőrizze immunrendszere jó állapotát.


    Akik nagy stresszben élnek, azok gyengébb immunválaszt produkálnak a védőoltásokra, és járványok idején is nagyobb eséllyel és súlyosabban betegszenek meg. A stressz akadályozza a sebgyógyulást, illetve serkenti a gyulladáskeltő anyagok felszabadulását. Vizsgaidőszakban, stressz hatására gyakoribbá válnak a fertőzéses, lázas betegségek - mivel az immunrendszer hatékonysága csökken. Ezért fontos tehát, hogy támogassuk az immunrendszert C-vitaminnal.

    Ha nő a szellemi, lelki terhelés, akkor több káros, romboló anyag képződik a szervezetben - ennek semlegesítésére antioxidánsra van szükség, például C-vitaminra, amely hatékonyan erősíti az immunrendszert, megköti a szabad gyököket, védi a sejteket, gyorsítja a gyógyulást.


  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Minél több faj hal ki, annál több a kórokozó

    Az egyre csappanó fajgazdagság kedvez a kórokozók elterjedésének, veszélyeztetve az emberi egészséget - állapították meg amerikai kutatók korábbi tanulmányok kiértékelésébõl. A fertõzõ megbetegedések növekedésének oka elsõsorban abban rejlik, hogy számos állat és növény kihalásával olyan szervezetek tudnak elszaporodni, amelyek közvetve vagy közvetlenül kedveznek a kórokozók elterjedésének. A jelenség minden lehetséges patogén szervezetet érint, vírusokat, baktériumokat és gombákat egyaránt - írja a New York-i Bard Egyetem csapata.

  • Megtalálták az örökletes kopaszodás okát

    Amerikai kutatók megtalálták a jellemzõen férfiaknál elõforduló örökletes hajhullás okát: az érintettek fejbõrében lévõ õssejtek nem fejlõdnek tovább, ennek következményeként pedig a hajtüszõsejtek utánpótlás nélkül maradnak, a hajnövekedés abbamarad. A Pennsylvaniai Egyetem bõrgyógyásza, George Cotsarelis és csapata is meglepõdött a vizsgálat eredményén. Eredetileg arra számítottak, hogy a kopaszok hajtüszõiben kevesebb õssejt van, és emiatt nem nõ a hajuk - ezzel szemben kiderült, hogy az õssejtek száma nem is érintett, csupán a továbbfejlõdésük.

  • Rossz hangulatot okoz az egészségtelen táplálkozás

    Rossz hangulatot okoz az egészségtelen táplálkozásA Pennsylvania Állami Egyetem kutatói megállapították, hogy azok a nők, akik általában odafigyelnek arra, amit esznek, és összességében tudatosan táplálkoznak, jelentős hangulatromláson esnek át, ha egy ideig egészségtelen módon étkeznek. A vizsgálatot vezető Kristin Heron, a Survey Kutató Központ munkatársa Joshua Smyth professzorral, Stacey Scott kutatóval és Martin Sliwinski professzorral együttműködve figyelt meg olyan főiskolás lányokat, akik általában odafigyeltek arra, mit esznek, ám valami miatt egy időre feladták elveiket, és valamilyen egészségtelen étkezési szokást vettek fel.

  • A túl sok alvás növelheti a szélütés kockázatát?

    Washington - A menopauza utáni nõknek nagyobb a kockázata a szélütésre, ha rendszeresen kilenc óránál többet alszanak éjszakánként - állítják amerikai kutatók csütörtökön közzétett tanulmányukban. Az Egyesült Államok negyven területérõl 93 ezer nõt vizsgáltak, akik kora ötven és 79 év között volt. Mintegy öt százalékuk nyilatkozott úgy, hogy naponta kilenc óránál többet alszik. Nekik 60-70 százalékkal nagyobb a kockázatuk a szélütésre, mint azoknak a nõknek, akik az átlagos hét órát töltötték pihenéssel éjszakánként - írják a kutatók az Amerikai Szív Társaság lapjában, a Stroke-ban.

  • Teával a fogszuvasodás ellen?

    A szénsavas üdítõkben és gyümölcslevekben megtalálható, mesterségesen elõállított cukrok és savak fogszuvasodást okoznak azáltal, hogy a fogakat védõ zománcréteget károsítják.

    Van azonban egy ital, mely nem okoz ilyen problémákat, derül ki egy, az Általános Fogorvosi Akadémia által végzett felmérésbõl. Jó íze mellett, a teának sok egészséges tulajdonsága is van, többek közt magas antioxidáns tartalma, mely csökkenti a rák, szív és érrendszeri betegségek valamint a cukorbetegség kialakulásának esélyét.

  • Újabb csodaszer öregedés ellen?

    Egy kísérleti gyógyszer egynapi adagja visszaállítja az izomtömeget az idõsebbek lábában és karjában.

    Néhány laboreredményük is olyan értékeket mutat, mint az egészséges fiataloké, ami arra utal, hogy megtalálták a gyengülés ellenszerét.

    Az MK-677 nevû szer a biztonságossága és hatékonysága miatt értékes. A tanulmány szerint visszaállította a természetes öregedéssel járó izomtömeg-veszteség 20 százalékát.

  • A fejtetvességrõl általában

    Bár a hírek szerint mostanában halmozódik, de évrõl-évre visszatérõ jelenség a fejtetvesség elõfordulása a gyermekközösségekben. A tetvek sajátosságairól, a szülõi teendõkrõl az ÁNTSZ készített összeállítást.

    A fejtetû 3-4 mm hosszú rovar, amely színét a haj színének megfelelõen változtathatja! A nõstény naponta 6-8 ovális alakú, apró, gyöngyházfényû petét (serkét) rak a hajszálak tövéhez, elsõsorban a halánték-és tarkótájra.

  • Órákon át mûködött a mesterséges tüdõ patkányokban

    Amerikai kutatók mesterséges tüdõt hoztak létre, amely több órán át mûködött a kísérleti patkányokban - számoltak be páciensek saját sejtjeibõl növeszthetõ mesterséges szerv felé tett újabb lépésrõl.

    A felfedezés, amelyrõl a Nature Medicine címû szakfolyóiratban tettek közzé tanulmányt, néhány héten belül már a második fontos eredmény olyan kutatóktól, akik mesterséges tüdõt állítanak elõ közönséges sejtekbõl kiindulva.

  • Összefüggést találtak a biológiai óra és a cukorbetegség között

    Amerikai biológusok szerint az emlõsök biológiai óráját szabályozó kulcsfontosságú fehérje szabályozza a glükóz termelõdését is a májban, szintjének változtatásával pedig javítható a diabéteszes egerek egészsége.

    Az eredmény felveti azt az érdekes lehetõséget is, hogy a diabétesz iparosodott országokban tapasztalt gyakoribbá válásának legalábbis egy bizonyos hányada az alvás és ébrenlét ciklusában történt zavar, az éjszakát a nappallal való összemosó életvitel terjedésének következménye.

  • A szoptatás valószínûleg megóv bizonyos allergiák ellen

    Amennyiben az atópiás betegségekre (pl. ekcéma, asztma, ételallergiák) különösen hajlamos csecsemõk legalább négy hónapos korukig csak anyatejet kapnak, vagy tehéntejmentes tápszert, akkor késõbb alakulnak ki ezek a betegségek, vagy egyáltalán nem is jelentkeznek a tünetek. A Pediatrics januári számában megjelenõ cikk a fenti végsõ következtetést vonja le. "Alapjában valószínûleg mindegy, mit esznek a várandós és szoptató kismamák” - állítja Dr. Frank Greer a Wisconsin Egyetem gyermekgyógyász professzora, a cikk egyik szerzõje.

  • A paracetamoltartalmú gyógyszerek növelhetik az asztma kialakulását?

    Egy új tanulmány szerint a paracetamoltartalmú gyógykészítmények 46 százalékkal is növelhetik az asztma kialakulását gyermekeknél. Az orvosok óvatosságra, körültekintésre intenek a mindennapos hatóanyag használatával kapcsolatban.

    Az új-zélandi központú kutatás során világszerte 200 ezer beteg csecsemõt vizsgálva arra az eredményre jutottak, hogy, akik paracetamolt kaptak, gyakrabban alakult ki allergia, asztma, és kiütés, mint az ilyen készítményt nem kapók között.

  • Az Alzheimer-kór legjobb fölismerõje a család

    Alzheimer-kór gyanúja esetén a pszichiáterek bonyolult és idõigényes vizsgálatokat végeznek a föltételezett betegen. Egy új vizsgálat azt bizonyította, hogy ehelyett a családtagok vagy közeli barátok kétperces kérdõív kitöltésével pontosabb diagnózist szolgáltatnak, mint az elmegyógyász és a páciens együtt.

    Alois Alzheimer német ideggyógyász 1907-ben, egyik betegénél tapasztalta a gondolkodás, a szellemi teljesítõképesség olyan romlását, amilyennel korábban még nem találkozott és ami tankönyveiben sem szerepelt.

  • Csapvízzel a fogszuvasodás ellen

    Csapvízzel a fogszuvasodás ellenAz ausztrál Adelaide-i Egyetem nemzetközi kutatócsoportja minden idők legerősebb bizonyítékát találta arra, hogy az ivóvízzel szervezetbe kerülő fluorid jótékonyan hat a felnőttek fogazatára. A témára irányuló első népességszintű kutatás eredménye alapján a fluoridos víz segít a fogszuvasodás megelőzésében, méghozzá minden felnőtt esetében, kortól függetlenül. Főleg azoknál figyelhető meg a pozitív hatás, akik életük nagy részében folyamatosan biztosították a szükséges mennyiséget. Jelen tanulmány 3800, 15 éven felüli ausztrál lakost vett górcső alá.

  • Ha már mindenképp nassolunk, tegyünk azt egészségesebben

    Ha már mindenképp nassolunk, tegyünk azt egészségesebbenEgyre szélesebb körben válik ismertté, hogy az egészséges táplálkozás milyen fontos szerepet tölt be az egészség megőrzésében. A napközbeni nem tervezett étkezéseket szokás nassolásnak nevezni. Általában, ilyenkor magas kalória tartalmú, és hasznos összetevőket kis arányban tartalmazó élelmiszereket fogyasztunk. Tudatosan vásároljuk őket, még akkor is, ha már a vásárlás pillanatában tudjuk, hogy nem cselekszünk helyesen. Sokan a napi három főétkezés között éhségüket csillapítják nassolással.