rss
  • Nem is gondolnánk, hogy ezektől a dolgoktól is éhesek lehetünk

  • Nem is gondolnánk, hogy ezektől a dolgoktól is éhesek lehetünkAz éhség nagyon összetett érzés, melyet az agy és a hormonrendszer együtt működve irányít. Azt, hogy mennyire vagyunk éhesek és mikor, meglepően sok dolog befolyásolhatja. Légkondicionáló: Télen általában több kalóriát fogyasztunk el, mint nyáron, a hidegben ugyanis több energiára van szükségünk ahhoz, hogy egyenletesen melegen tartsuk a szervezetünket. A légkondicionálónak sajnos ugyanolyan hatása van, mint a kinti hideg levegőnek, vagyis még akkor is többet eszünk a hatására, ha nincs szükségünk plusz energiára.

    Megváltozott sportolási szokások: Ha új mozgásformát próbálunk ki, többet sportolunk, mint korábban, vagy csak más izomcsoportokat mozgatunk meg, például új gyakorlatokkal, az az éhségérzetünkre is hatással lehet. A szervezetünk ugyanis igyekszik hozzászokni az újfajta terheléshez, és ehhez energiára van szüksége. Ha naplót vezetünk az étkezési és sportolási szokásainkról, akkor könnyebben figyelemmel tudjuk kísérni, milyen hatással van ránk az edzés és min szükséges esetleg változtatunk.


    Gyógyszerek: Sokféle gyógyszernek lehet erősebb-gyengébb étvágynövelő hatása. A leggyakrabban az antidepresszánsok okoznak ilyen tüneteket. Mindenképpen olvassuk el a gyógyszerek ismertetőjét, és ha hízást, jelentős étvágynövekedést tapasztalunk, beszéljünk a kezelőorvosunkkal arról, lehetséges-e lecserélni a gyógyszert.

    Étrend-kiegészítők: A vitaminok és étrend-kiegészítők, akárcsak a gyógyszerek, mindenkire máshogy hatnak, és bár általában nem okoznak étvágynövekedést, valakinél előfordulhat, hogy a hatásukra jóval többet eszik a megszokottnál. Ha új étrend-kiegészítőt kezdünk el szedni, mindenképpen figyeljük meg, mennyit eszünk - ha többet, mint korábban, próbáljuk meg lecserélni egy másik termékre (gyakran ugyanis nem maga a hatóanyag, hanem az egyéb összetevők okozzák az étvágynövekedést).




  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • A spirális CT-vizsgálatok csökkentik a tüdõrákosok halálozási arányát

    Húsz százalékkal csökkentik a tüdõrákosok halálozási arányát a spirális CT-vizsgálatok - állapította meg amerikai kutatók nagyszabású vizsgálata. A spirális vagy helikális CT-vel vált lehetõvé a test háromdimenziójú adatgyûjtése és feldolgozása. A hagyományos CT-vel szemben az ilyen komputertomográfos vizsgálattal készült mérés pontosabb és teljesebb képet ad a tüdõrõl, valamint több és kisebb méretû elváltozásokat is kimutat. A betegség korai szakaszában lévõ daganatokat is kimutatja, még mielõtt azok szétterjednének - mutatták ki az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet (NCI) szakemberei.

  • Kávéval a cukorbetegség ellen?!

    Kávéval a cukorbetegség ellen?!Örök kérdés és probléma, hogy mennyire káros a kávézás. A legújabb hírek szerint napi 3-4 kávé elfogyasztása 25 százalékkal csökkenti a a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét. A kávéban található antioxidánsok okozzák ezt a jótékony hatást. Ha ilyen sok kávé túlságosan is feldobna, idegessé tenne minket, akkor sincs gond, ugyanis a koffeinmentes kávéra is igaz ez az állítás. Azonban a ló túloldalára sem szabad átesni, mert heti több, mint 28 kávé elfogyasztása megnöveli a halálozási esélyeidet.

  • Agyvérzés után három óra marad a túlélésre

    Ha nem indul értünk mentõ már az elsõ tünetek jelentkezésekor, s visz idõben egy speciális kezelést biztosító stroke-központba, az súlyos, maradandó károsodáshoz, az esetek 20 százalékában pedig halálhoz vezet.

    A legfontosabb, a tünetek felismerése, amelyek lehetnek: gyengeség, bénulás, érzéketlenség, zsibbadás, bizsergés, szokatlan érzékelés valamelyik végtagunkban vagy testünk egyik oldalán, látászavar, kettõs látás, „elkent” beszéd, beszédképtelenség, bizonytalanságérzés, egyensúlyvesztés, a testrészek felismerésének képtelensége,nyelészavar, szédülés.

  • Kávéfogyasztással a méhnyakrák ellen?

    Kisebb százalékban betegednek meg a méhnyakrákban azok a nõk, akik naponta több mint 3 pohár kávét isznak - állítják egy japán tanulmány szerzõi. Az egészségügyi hatóságok vizsgálata a zöld tea fogyasztásának esetében nem talált semmiféle kapcsolat a betegséggel.

    Az egészségügyi minisztérium vizsgálatában 54 ezer nõt figyeltek meg 15 éven át. A vizsgált személyek 40 és 69 éves kor közötti nõk voltak. A Japán Nemzeti Rákközpont orvosai a kutatás közben négy csoportra osztották a nõket, aszerint, hogy átlagosan mennyi kávét fogyasztottak.

  • A fájdalom egyidõs az emberiséggel

    A fájdalom, amely egyidõs az emberiséggel, õsidõk óta óriási problémát jelent, kezelése azonban még napjainkban sem igazán megoldott - hangsúlyozta Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke annak kapcsán, hogy a fájdalomcsillapítás volt a központi témája az Összefogás az agykutatásért és a betegekért címmel a közelmúltban megrendezett budapesti szimpóziumnak.

    - Egy idegrendszeri kérdéssel foglalkoztunk, hiszen a fájdalom megélése az agyban történik. A legkülönfélébb aspektusból, több tudományterület szempontjából elemeztük a kérdést.

  • A dadogással összefüggõ géneket találtak

    Három gén és a dadogás kapcsolatát igazolták amerikai kutatók a New England Journal of Medicine címû szaklap szerdai számában megjelent tanulmányukban.A tudósok szerint a gének közül kettõt az agysejtek arra is használnak, hogy a hulladékot újra feldolgozzák, a harmadiknak nem ismerik más szerepét. "Ez az elsõ tanulmány, amely meghatározott génmutációkat jelöl meg a 3 millió amerikait érintõ zavar, a dadogás lehetséges okaként" - tudatta közleményében James Battey, a National Institute on Deafness and Other Communication Disorders (NIDCD) igazgatója.

  • A csuklás kialakulása és gyógymódjai

    A csuklás kellemetlen és a szervezet számára nem is hasznos jelenség. Bár rendszerint jóindulatú, és magától megszûnik, ha órákig-napokig tart, sõt fokozódik is, akár komolyabb kiváltó ok is lehet a háttérben. Ez esetben érdemes orvoshoz fordulni!
    Amennyiben a csuklás perceken, órákon belül vagy különféle házi módszerekkel magától szûnik, átmeneti, betegség nélkül jelentkezõ zavarról van szó. Ha azonban makacs és gyakran visszatér, több órán, esetleg napon keresztül tart, nem hagyja a beteget aludni, kivizsgálásra van szükség.

  • A prosztatarák megállapítására jelenleg használt biomarker félrevezetõ eredményt adhat

    Felesleges, agresszív kezeléshez vezethet, ha az alacsony kockázatúnak ítélt prosztatarákos eseteknél nem végeznek biopsziát - közölték amerikai kutatók.

    A prosztatarák diagnosztizálásakor egy fehérje, a prosztata specifikus antigén (PSA) vérszintjét használják jelenleg jelzõszámnak. Ha ez az érték 4 nanogramm alatt van milliliterenként, akkor a jelenlegi gyakorlat szerint alacsony kockázatúnak számít a tumor, az Egyesült Álalmokban nem végeznek ilyenkor biopsziát.

  • Embernek nem olyan hatékony a halolaj

    Budapest - Az omega-3 zsírsavak szívet védõ hatására vonatkozó OMEGA tanulmány eredményei szerint infarktus után az ilyen kezelés már nem javítja a betegek életkilátásait. A német kutatók tudományos elõadása az Amerikai Szívgyógyászok Kollégiumának kongresszusán hangzott el.

    A sok omega-3 zsírsavat tartalmazó halolaj rendszeres fogyasztása egy olasz tanulmány szerint 15 százalékkal csökkentette a szívinfarktus kockázatát, viszont a világ más tájain végzett vizsgálatok arra utaltak, hogy a halhús kedvezõ szívhatása rendkívül egyéni.

  • Civilizációs probléma a kövérség

    A kövérség nem pusztán egyéni felelõsség kérdése, hanem civilizációs betegség - mutatta ki a brit kormány egyik agytrösztje. Az energiafelhalmozás kulcsfontosságú volt a történelem elõtti idõkben, csakhogy a modern korban az energiadús olcsó ételek, a gépek, a motorizált közlekedés és az ülõmunka következtében ez a beprogramozott...

  • Folyékony cigaretta?

    Róma - A megrögzött dohányosoknak sem kell felkelniük az éttermi asztaltól, ha két fogás között el akarnak szívni egy cigarettát. Legalábbis ezt ígéri egy holland cég, amely karácsonyra forgalomba akarja hozni a "folyékony cigarettát".

    Olyan természetes növényekbõl készült italról van szó, amely a nikotinhoz hasonló hatást kelt a fogyasztóban, vagy pedig a bódulat és az ellazulás olyan keverékét, amely képes arra, hogy a notórius füstölõknek is legalább négy órára elvegye a kedvét az újabb rágyújtástól.

  • Tanulmány: ártanak a szívnek a feldolgozott húsok

    Jelentõsen növeli a szívbetegségek kockázatát, ha valaki rendszeresen eszik sonkát, virslit, szalámit és más feldolgozott húsokat - állapították meg amerikai kutatók.

    A Circulation címû szakfolyóiratban hétfõn közzétett tanulmány szerint a feldolgozott húsok fogyasztása 42 százalékkal növelheti a szívbetegségek és 19 százalékkal a 2-es típusú, felnõttkori diabétesz kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor a kutatók nem tapasztaltak ezekre a betegségekre emelkedett kockázatot azoknál, akik feldolgozás nélkül fogyasztottak vörös húsokat, például marha-, sertés- vagy birkahúst.

  • Új védõoltás könnyítheti meg a parlagfû-allergiáben szenvedõk életét

    Hamarosan megjelenhet a gyógyszerpiacon a várva várt védõoltás, amely kevesebb injekcióval hosszabb idõn át véd a parlagfû-allergia tüneteitõl. A hagyományos allergia vakcinákkal szemben, amelyeket hónapokon át hetente kell beadni, az új oltásra csak néhányszor lenne szükség, hatása viszont hosszabb lenne.

    Az allergológus az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológia Társaság kongresszusán számolt be eredményeikrõl, amelyek alapján az új vakcinából mindössze négy injekcióra lenne szükség.

  • A cékla nagyon jó hatással van a szervezetünkre

    A cékla nagyon jó hatással van a szervezetünkreA cékla elég elfeledett zöldség, a legtöbben csak savanyúságként ismerik, és nem tulajdonítanak neki túl nagy jelentőséget. Azonban a cékla rendkívül egészséges, nagyon jó hatással van a szervezetünkre, és sokféleképpen elkészíthető. A céklában nagy mennyiségben találhatóak értékes vitaminok és ásványi anyagok, valamint antioxidánsok, főleg kálium, magnézium, vas, A-, C- és B6-vitamin. Nemcsak a gyökerét, de a zsenge leveleit is meg lehet enni, például salátába keverve. Lássuk, milyen jótékony hatásai lehetnek!