A rendszeres zöldségfogyasztás csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, köszönhetően a bennük található fitokemikáliáknak. Bebizonyosodott, hogy azoknál az embereknél, akik több zöldséget esznek, kisebb eséllyel alakul ki rákos megbetegedés, a zöldségekben található szelén, flavonoidok, indolok, likopin és más fontos anyagok miatt.
Az antioxidánsok, mint például a lutein és a zeaxantin csökkentik a makuláris degeneráció kockázatát, azaz az éleslátás károsodását. A leveles zöldségekben, a spenótban, a brokkoliban és a kelbimbóban találhatóak meg a legnagyobb mennyiségben, de a sárgarépa is kiváló hatással van a látásra.

Kutatások kimutatták, hogy a zöldségekben megtalálható fontos antioxidánsok és élelmi rostok csökkentik a szélütés és egyéb szívbetegségek kialakulásának kockázatát, ezáltal biztosítva a hosszabb élettartamot. Sőt, segít csökkenteni a koleszterin szintjét a szervezetben, és fenntartani az egészséges vérnyomást.
A zöldségek felturbózzák energiával az immunrendszered, így jobban védve vagy a különböző megbetegedések és fertőzések ellen. Fogyasztásuk ezért különösen ajánlott a gyermekek és idősek számára.

Íme néhány ok, miért is érdemes minél több zöldséget fogyasztanunk: Ragyogó bőrt kölcsönöz a karotinoidoknak köszönhetően, amely nagy mennyiségben megtalálható pl. a spenótban és a paprikában is. A zöldségek fogyasztása lassítja a cukor felszívódását a véráramba, ezáltal csökkentve a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Ez a gyümölcsök fogyasztására is igaz. De kizárólag a természetes, friss zöldségek és gyümölcsök esetében, a konzerv és tartósított társaikra ez az állítás már nem érvényes. 