rss
bohócdoktor vizit szja 1%

 • Amikor már mindennapos a hátfájás

 • Amikor már mindennapos a hátfájásA hátfájás manapság sajnos már nem ritka: szinte népbetegséggé vált a probléma - mielőtt műtétre jelentkeznénk, gondoljuk át, hogy tehetünk-e magunkért valamit, hogy mégse legyen szükség a késre! A hátfájásra ma már nem lehet úgy tekinteni, mint egy átlagos és majd szépen elmúló problémára, több ember szenved tőle, mint hinnénk. A fejlett országokban a lakosság közel kilencven százalékának okoz mindennapos, kínokat a hát-, nyak- vagy derékfájdalom. A hátfájásnak számos oka lehet, és vannak esetek, amikor már csak a műtét jelent tartós megoldást.

  A fájdalmak különféleképpen jelentkezhetnek. Van, hogy csak lassan alakul ki a probléma, lappang jó ideig - ez a krónikus hátfájás, de akut hátfájás esetében kezdődhetnek a panaszok hirtelen is.Legtöbb esetben, ha hátfájásra panaszkodunk, túl vannak terhelve az izmok, a szalagok, a csigolya közti kis ízületek, a csontok, vagy kopik a csigolyaközti porckorong. Megbetegedhetnek a csigolyák, de az azokat összekötő szalagmeszesedés is bűnös lehet. Súlyos esetben lehetséges, hogy csontritkulásról, daganatról van szó.

  A gyakori hátfájás legjellemzőbben mozgásszervi eredetű, de akár nőgyógyászati betegségek - daganat, petefészek-gyulladás -, vagy gyomorfekély, veseproblémák, epekő, sőt szívgörcs vagy tüdő-és mellhártyagyulladás is okozhatja a hátfájást, a nyak- és a derékfájást. A hátgerinc manapság túl gyakori fájdalma mögött tehát többféle elváltozás állhat. Ha nem súlyos, és viszonylag könnyebben megszüntethető a hátfájás, akkor azt fájdalomcsillapítóval, reumakenőccsel és egyéb helyi kezelésekkel, pihentetéssel helyre lehet hozni, enyhülést jelent a szteroid injekció is. Segít egy jó masszőr vagy csontkovács is, sőt az sem hátrány, ha a hátfájással küzdők átgondolják: nem túlsúlyosak-e. A kilók leadásával megszűnhet a probléma.

  Nem kell mindjárt gerincsérvre gondolni. Ez egyébként akkor jön létre, ha a csigolyatesteket tartósan és aszimmetrikus terheljük - ez a porckorong külső porcos kötőszöveti felszínének megrepedését okozza. További terhelésre a porckorongban lévő (lengéscsillapító szerepet betöltő) zselés, kocsonyás anyag, a pulpa kitüremkedik a korongból: kialakul a gerincsérv. Az előfordulás valószínűsége a legnagyobb az ágyéki szakaszon. Fontos tudni, hogy szinte minden gerincsérvet megelőz egy hosszabb ideje érezhető, és egyre rosszabbodó nyak-, derék-, vagy hátfájás.

  Egészséges életmóddal és több alternatív gyógyászati módszerrel is kezelhető, sőt megelőzhető a hátfájás. Abba is gondoljunk bele, hogy a hátfájdalmak 80 százaléka nem azért alakul ki, mert terheljük a hátat, hanem éppen ellenkezőleg: mert nem terheljük. A mozgásszegény életmód tovább gyengíti a hátizomzatot. Végezzünk hátfájás elleni gyakorlatokat, gerinctornát! Próbáljuk csökkenteni a ránk nehezedő stresszt - ez is hatással van ugyanis rá, mennyire fáj a hátunk.

  Ha a hátfájdalom tartóssá válik, és a fent említett módszerek közül semmi sem segít, lehetséges, hogy komolyabb kezelésre, netán műtétre szorulunk. A hátfájás, a derék- és nyak fájdalma valójában jelzés arról, hogy a csigolyák kimozdultak a megfelelő, szimmetrikus állapotukból, és ha nem törődünk vele, komolyabb bajunk is lehet. A vázrendszert kell visszaállítani szimmetrikus állapotába, akkor minden tünet, fájdalom, gyulladás elmúlik.
  Ma már léteznek olyan, a jelentős fájdalmat kerülő gerincgyógyító manuálterápiák, melyekkel gyógyítható a gerincferdülés, a gerincsérv, a lábzsibbadás, idegszál becsípődés, sőt a migrén és a szédülés is. A cél a fájdalom okának megszüntetése, és nem a tüneti kezelés. Amennyiben a beteg életminősége már jelentősen romlik, és a fájdalom nem csillapítható, valóban műtétre van szükség. A gerincsérv műtét ma rutinnak számít, de többé-kevésbé ez is megbontja a gerinc statikáját, még a minimálisan invazív műtéteknél is.

  A megváltozott statika nagyobb terhet ró a gerincet körülvevő izomzatra, így az operáció után szükség van az izomzat megerősítésére. Ha nem sürgős a műtét, érdemes a csigolyák körüli izomzat megerősítését már az azt megelőző időszakban elkezdeni. Így nem lesz akkora gond az izomtömeg-csökkenés a szervezetnek. A porckorongsérv szintén akkor szorul mindenképp műtétre, ha a beteg életminőségét jelentősen rontja; ha vizelet elakadással vagy vizelettartási képtelenséggel járó porckorong sérv alakult ki, ha alsó végtagi bénulást okoz, vagy nagyon erős panaszokat, a fájdalom pedig nem csillapítható.Az előnyöket és hátrányokat minden műtét előtt mérlegelni kell.

  Azzal is tisztában kell lenni, hogy az operáció után fontos szerepe van a rehabilitációnak, mely során oldják az izomgörcsöket, és helyreáll a beszűkült mozgás. Hónapokig, de akár egy évig is eltarthat a felépülés.


 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Védjük a bőrünket: előzzük meg a leégést

  Védjük a bőrünket: előzzük meg a leégéstA jóidő beköszöntével egyre többet vagyunk kinn a szabadban, a napsütésen. Ilyenkor különösen fontos megtenni a szükséges lépéseket a bőr védelmének érdekében. A napégés a kellemetlen fájdalom és diszkomfortérzet mellett akár maradandóan is károsíthatja a hámréteget. Noha a napégés átmeneti állapotnak tűnik, hosszú távú károsodást hagy maga után, ami növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát. Kint tartózkodás esetén érdemes hosszú ujjú pólót, hosszú nadrágot, széles karimájú kalapot és napszemüveget viselni.

 • A vitamin nem véd a rák ellen

  Budapest - Világszerte sokan szednek különbözõ vitaminokat - a legtöbben C- és E-vitamint - remélve, hogy azok megelõzik a súlyos betegségeket, például a rosszindulatú daganatok megjelenését, ám úgy tûnik, hiába.

  Az Amerikai Orvosszövetség nagy tekintélyû hetilapja, a JAMA két nagy vizsgálat eredményeit közölte a minap, és ezek nem igazolták sem a vitaminok, sem a szintén szépreményû szelénium rákot megelõzõ hatását.

 • Kutyák, akik képesek kiszagolni egyes ráktípusokat az emberi szervezetben

  Amerikai kutatók arra figyeltek fel, hogy egyes kutyák képesek kiszagolni a melanómát, illetve egyes ráktípusokat az emberi szervezetben. Ha megtaláljuk a ráktípusok jellegzetes szagmintáit, elég lesz egy érzékelõt elhúzni a szervezet felett, hogy kimutathassuk a kifejlõdõ sejttenyészeteket.

  Tizenegy beteget vizsgáltak, akiknek BCC-je, úgynevezett alapsejtes bõrrákja van. A betegeknek egy hétig szagminta nélküli szappant, sampont és ruhát adtak, hogy a kísérlet során teljes egészében kikerülhessék a külsõ forrásból érkezõ szag- és illatmintákat.

 • Elõnyösebb a nõi vér szívmûtéthez

  Jobbak a beteg kilátásai a szívmûtétet követõen, ha nõtõl származó vérplazmát kap az operáció alatt vagy után. A vizsgálat eredményeit a Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery közölte.

  Három éve az Egyesült Államok véradó központjai megegyeztek abban, hogy nõi vérbõl készített plazmát nem adnak ki a kórházaknak, mert az veszélyes ellenanyagokat tartalmazhat. Azt tapasztalták, hogy a nõk vérében - melybõl a különbözõ vérkészítményeket elõállítják - a véradók a terhessége során ellenanyagok jelennek meg és ezek súlyos tüdõkárosodást okozhatnak.

 • Szinte minden megtalálható a virágporban, ami az egészséges élethez kell

  Szinte minden megtalálható a virágporban, ami az egészséges élethez kellA virágpor számos előnye közül kettő kiemelkedő: 1. Elveszi az étvágyat, miközben nem leszünk éhesek, így jelentősen hozzájárul a fogyókúrához. 2. Nagy hatékonysággal képes a vastagbelet a májat és a gyomort méregteleníteni. A virágpor egy hatékony táplálék kiegészítő gyermekek, serdülők és felnőttek számára bármilyen életkorban. A virágpor az egyetlen természetes élelmiszer, mely tartalmazza mind a 22 összetevőt – aminosavat -, melyekből az emberi test felépül. 20 gramm nyers virágpor, kb. 900 gramm zöldség és gyümölcs tápanyagtartalmának felel meg.

 • A túl sok vitaminbevitel káros is lehet egészségünkre

  A túl sok vitaminbevitel káros is lehet egészségünkreA szakértők szerint a vitamintabletták nagy dózisban károsak lehetnek az egészségre. Egy publikált állatkísérlet kimutatta, hogy a nagy dózisú C- és E-vitaminnal táplált pockok esetében akár negyedével csökkent a várható élettartam. Az emberi szervezet nem termel vagy tárol C-vitamint, az utánpótlást zöldségekből és gyümölcsökből nyeri ki. A sejtek egészségének megőrzéséhez 40 mg-ra van szükségünk naponta. Az E-vitamin a sejtek struktúrájának fenntartását segíti elő, nagy mennyiségben megtalálható diófélékben, az olajos magvakban és a gabonafélékben.

 • Az Alzheimer-kór legjobb fölismerõje a család

  Alzheimer-kór gyanúja esetén a pszichiáterek bonyolult és idõigényes vizsgálatokat végeznek a föltételezett betegen. Egy új vizsgálat azt bizonyította, hogy ehelyett a családtagok vagy közeli barátok kétperces kérdõív kitöltésével pontosabb diagnózist szolgáltatnak, mint az elmegyógyász és a páciens együtt.

  Alois Alzheimer német ideggyógyász 1907-ben, egyik betegénél tapasztalta a gondolkodás, a szellemi teljesítõképesség olyan romlását, amilyennel korábban még nem találkozott és ami tankönyveiben sem szerepelt.

 • A rossz szájhigiénia különböző egészségi problémákhoz vezethet

  A rossz szájhigiénia különböző egészségi problémákhoz vezethetA tudomány már régóta ismeri a rossz szájhigiénia és a különböző egészségi problémák közti összefüggéseket. A fogkövet, vagyis a dentális plakkot a fogak felszínén megtapadó baktériumok hozzák létre, amelyekből normális esetben is több millió tartózkodik a szájban. A nyálkahártyát és az immunrendszert is védhetik, egyetlen célunk csupán az lehet, hogy ne engedjük őket túlburjánozni. A plakk megkeményedéséhez ugyanis elég csupán néhány, fogmosás nélküli nap, mialatt az ételmaradék keveredik a nyállal és a rengeteg baktériummal.

 • Növényvédõszerek és gének együtt növelik a Parkinson-kór kockázatát

  Nagyobb a kockázata a Parkinson-kór felbukkanásának azoknál, akik bizonyos növényvédõszereknek voltak kitéve életük során, és meghatározott génvariánsokkal rendelkeznek. Mint az Archives of Neurology címû szakfolyóiratban megjelent közleményben írták, a DDT-hez hasonló peszticideknek kitett férfiak körében három és félszer nagyobb a Parkinson-kór elõfordulásának kockázata, ha bizonyos génváltozatokat hordoznak.

  A kutatók szerint az adott genetikai variánsokkal élõk agya nem képes olyan hatékonysággal eltávolítani a méreganyagot, mint a normál génváltozatot hordozók agya.

 • Csali molekulák a rákos daganatok önmegsemmisítésére

  Párizs - A sugárkezelésnek ellenálló rákos sejtek becsapására alkalmas, és azokat önmegsemmisítésre késztetõ molekulákat állítottak elõ francia kutatók - a felfedezés növelheti a daganatos betegségek kezelési hatékonyságát.

  A sugárkezelés és a kemoterápia célja a rákos sejtek elpusztítása. Az egyik legrombolóbb módszer a sejtszaporodás megakadályozására az örökítõ anyag károsítása: például a DNS-ben a besugárzással okozott törésekkel elõidézhetõ a daganatos sejtek apoptózisa, a programozott sejthalál.

 • A különböző frontok hatása a szervezetünkre

  A különböző frontok hatása a szervezetünkreFáradékonyság, kedvetlenség, ízületi fájdalmak, szív- és érrendszeri panaszok, fejfájás, sőt olykor migrénrohamok. A mostanában szinte napról napra változó légköri nyomás és óriási hőmérséklet-ingadozások pedig csak súlyosbítják a bajt, ilyenkor gyakoribb például a szívinfarktus is. Nagyon sokat javíthatnak a helyzeten a lehetőségekhez mérten stresszmentessé tett hétköznapok. A front nem más, mint határfelület, amely két ellentétes tulajdonságú (hideg és meleg) légtömeg találkozásánál alakul ki.

 • A horkolást is lehet kezeltetni

  A horkolást is lehet kezeltetniIdőszakosan bárkinél jelentkezhet horkolás. Kimerültség hatására, egy nehezebb vacsora után, vagy akár túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás következtében is. Ha azonban elhúzódó problémáról beszélünk és a horkolás hosszabb időn át, tartósan fennáll, akkor érdemes alaposabban is utána járnunk, mi állhat a hátterében. A horkolás súlyosabb egészségügyi problémákat is jelezhet, így ha reggelente fejfájásra ébredünk, vagy fokozott nappali fáradtságot érzünk, érdemes a tüneteket komolyan venni.

 • Agyi katasztrófa után még órákig van segítség, ha...

  Heidelberg - Agyi katasztrófa után megfelelõ osztályra történõ beszállítással és korszerû gyógyszeres kezeléssel még órákon át jó esély van arra, hogy a beteg a rosszullétet túlélje és állapota rendezõdjön. A nemzetközi ECASS III. vizsgálat eredményeit a világ elsõ számú orvosi folyóirata, a New England Journal of Medicine közölte.

  Az iparilag fejlett országokban az agyi katasztrófák a halálozási statisztika harmadik helyén állnak. Magyarországon az utóbbi években átlag 18.000 ember halt meg ilyen okból minden esztendõben.

 • Gyúrás után moss kezet!

  Vajon hány embernek jut eszébe, hogy kezet mosson a sportszerek használata elõtt és után, ha edzõterembe megy? És van-e mindenkinek rendszeresen tisztított tornaszõnyege a gyakorlatokhoz? Hányan zuhanyoznak antibakteriális szappannal vagy samponnal, és vesznek-e fel tiszta ruhát edzés után? Csak a saját törülközõjét, borotváját, szappanát, vizes palackját használja-e mindenki? Úgy lenne jó, ha valamennyi kérdésre igennel lehetne válaszolni, mert aki csak egyet is elmulaszt az óvintézkedések közül, könnyen megkaphatja a sporttermekben futótûzként terjedõ bõrfertõzések valamelyikét.