2020.11.26. - Virág

Az alkoholfogyasztás növeli a rák kockázatát

Az alkoholfogyasztás növeli a rák kockázatát
A kevesebb mint napi két adag ital is növelheti a rák kifejlõdésének a kockázatát, olyannyira, hogy az alkohollal kapcsolatba hozott rákbetegségek egyharmada mérsékelt szeszesital-fogyasztáshoz köthetõ. A Bostoni Orvostudományi Egyetem kutatói hangsúlyozták, hogy vizsgálatuk szerint kiváltképpen a nõk körében veszélyes a helyzet, mert nem tudatosodik bennük kellõképpen a visszafogott alkoholfogyasztás és a rák kialakulása közötti kapcsolat. Az adatok azt jelzik, hogy a szeszesital-fogyasztásra visszavezethetõ mellrák évente hatezer amerikai nõ életét követeli, az összes mellrákos elhalálozás 15 százalékát.
Nagyobb odafigyeléssel, annak tudatosításával, hogy még a mérsékelt alkoholfogyasztás is veszélyekkel jár, évente több ezer nõ életét lehetne megmenteni. Hasonló eredményekre jutottak brit szakemberek is. Egy 2011-es felmérésük alapján az összes rákos eset négy százalékát - évi 12 ezer 500 megbetegedést - szeszesital-fogyasztásra lehetett visszavezetni a szigetországban.

Mark Bellis professzor, a liverpooli John Moores Egyetem professzora elmondta, hogy az alkohollal kapcsolatba hozható elhalálozásokon belül a legnagyobb arányban a rák képviselteti magát, évente kilencezer ember halálát okozva. A szeszesital-fogyasztással összefüggõ mellrákban elhunyt nõk száma évi 1500 a szigetországban.

"Ami a rák kockázatát illeti, nincs biztonságos mérték az alkoholfogyasztásban" - fejtette ki a professzor. Megítélése szerint a szeszesital-fogyasztás ártalmaira rámutató nyilatkozatok hatását torzítják az alkohol egészséges hatását hangsúlyozó közlések, például az a vélelem, hogy napi egy-két adag (pohár) alkohol jó a szívre. "A védelmi hatás kizárólag az idõsebb korosztályra érvényes, és ha valaki fél pohárnál többet megiszik esténként, a jótétemény máris odavész... A legtöbb ember alkoholfogyasztása minden, csak nem egészséges" - közölte Bellis.