2021.07.30. - Judit, Xénia

Az örömhormon javítja az arcfelismerést

Az örömhormon javítja az arcfelismerést
Miben segítheti a felismerés az emberiséget?!

London - A szexuális örömérzettel, a kötõdéssel és az anyai gondoskodással kapcsolatba hozható oxitocin nevû hormon segít az ismerõs arcok azonosításában is - állítják svájci kutatók.

Azok a férfiak, akik oxitocint kaptak, pontosabban idézték fel az ismerõs arcokat, de a hormon nem javította náluk az élettelen tárgyak felismerését - mondta Peter Klaver, a Zürichi Egyetem munkatársa.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A The Journal of Neuroscience címû szakfolyóirat legutóbbi számában közölt megállapítások szerint a hormon valamiképpen erõsíti az agynak a szociális emlékezet területén aktív idegsejthálózatát. Elképzelhetõ, hogy a hormonnak olyan állapotokban is jelentõsége van, mint az autizmus.

"A tanulmány rámutat a szociális információk feldolgozásának párhuzamaira egereknél és az embernél, és további adalékkal szolgál ahhoz az elképzeléshez, hogy az oxitocinnak kritikus szerepe van" - vélekedik Larry Young, az atlantai Emory Egyetem oxitocinnal foglalkozó szakértõje, aki a svájci tanulmányban nem vett részt.

Az oxitocinról korábban azt tudtuk, hogy a szülésben játszik szerepet, és serkenti a tejelválasztást. Állatkutatások azt igazolták, hogy a hormon segít a szoros anya-utód kapcsolat, valamint a párok közti kötõdés létrehozásában is. Csak az utóbbi évtizedekben merült fel, hogy szintén szerepe van a férfiaknál a nemi vágy felébredésében és a szexuális mûködésben.

Klaver 44 férfinak mutatott képeket arcokról és élettelen dolgokról, például szobrokról és házakról. Az önkéntesek egyik fele oxitocint, másik fele placebót kapott orrspray formájában. A tárgyak felismerését nem befolyásolta a hormon, azt azonban igen, hogy az ismerõs arcokat felismerjék a kísérleti alanyok, és kevesebbszer tévesztették össze az arcokat a kísérletben résztvevõk.

"Nagyon fontos megérteni, hogy a szociális felismerés javítható ilyen hormonokkal" - hangsúlyozta Klaver.