rss
 • Pezsgõpor az alkohollebontás felgyorsítására

 • Share on Tumblr

  Budapest - Az alkohol toxikus bomlásterméke, az acetaldehid lebontását hivatott felgyorsítani az különleges tulajdonságú pezsgõpor, amelyet csütörtökön mutattak be Budapesten a sajtó képviselõinek.

  Az egészséges felnõtt szervezet óránként 7-10 milliliter alkoholt képes megemészteni, a lebontás során egy toxikus idegméreg, acetaldehid képzõdik. E mérgezõ vegyület dohányzás révén, vagy bizonyos élelmiszerek elfogyasztásával is képzõdik a szervezetben.

  Horváth István, az MTA doktorának szabadalmaztatott találmánya kizárólag természetes anyagok - növényi kivonatok, mindennapi táplálékunkban szereplõ fûszerek, ásványi anyagok, vitaminok felhasználásával készül. A pezsgõpor révén, amely fokozza az anyagcserét, felgyorsul az acetaldehid lebontása. Ezáltal lerövidül az alkohol lebontásának ideje, elmaradnak a másnaposság kellemetlen tünetei, s gyorsabban távoznak a méreganyagok a szervezetbõl.

  A gyártó cég eddig 30 ezer tasak port küldött ki több országba, ahol sikerrel próbálták ki a készítményt, ahogy egészséges önkénteseken tesztelték a magyar honvédség Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ toxikológiai kutatóosztályán. A készítményt kipróbálták a miskolci borlovagrend tagja is.

  Mint elhangzott, a pezsgõpor táplálékkiegészítõ, s nem a szeszfogyasztás elkendõzésére szolgál, hanem az alkohol lebontásának felgyorsítására. A készítmény különösen hasznos lehet például a szakértõk számára borkóstolások alkalmával.

  Fodor Miklós pszichiáter-addiktológus, a Dél-pesti Jahn Ferenc Kórház fõorvosa elmondta, hogy Magyarországon 12,5 liter szeszfogyasztás jut évente egy fõre, beleértve a csecsemõket.

  "Természetesen a csecsemõk nem fogyasztanak alkoholt. Körülbelül másfél millió ember érintett: ebben benne vannak az alkalmi fogyasztók, a hétvégi fogyasztók, a periodikus fogyasztók és az alkoholfüggõk is. Legalább 570 ezer ember szorul az alkohol miatt gasztroenterológiai vagy kardiológiai kezelésre, s körülbelül 150 ezer a májbetegek száma" - mondta.

  A fõorvos kitért arra, hogy osztályának gyakran kínálnak tesztelésre különféle alkoholellenes készítményeket, amelyekkel szemben mindig szkeptikus volt. Szkeptikus volt kezdetben a pezsgõporral szemben is. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy el kell végezni az úgynevezett dupla vakvizsgálatot. Ennek keretében 250 személy a készítményt, 250-en pedig placebót kapnának.

  "Egy ilyen vizsgálat gyógyszerszintû elismerést jelentene. Azért is kellene elvégezni, hogy nyugodtan lehessen hirdetni, különben mindig támadásoknak lesz kitéve, ha hiányzik az ilyen méretû és mélységû vizsgálat" - emelte ki Fodor Miklós.

  Hozzátette: nagyon fontos, hogy azonos biológiai közegben történjen a vizsgálat, azaz azonos májfunkcióval kell rendelkezniük a résztvevõinek.

  "Minden egyes résztvevõnél antipiretikum-kinetikát kell elvégezni. Ez azt jelenti, hogy ismert mennyiségû fájdalomcsillapítót kap mindenki, s megmérjük a kiürülés sebességét a vérbõl, vizeletbõl. A készítményt azokon lehet kipróbálni, akiknél azonos a kiürülési sebesség. Hivatalos, reprodukálható eredményhez azonos biológiai mintán kell elvégezni a vizsgálatot" - hangsúlyozta Fodor Miklós.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Gondolatolvasó készülék

  Washington - Nyolcvanszázalékos biztonsággal állapítható meg egy infravörös fénnyel pásztázó készülékkel, hogy gondolataiban melyik italt részesíti elõnyben a kísérleti alany - állítják kanadai kutatók.

 • Vastagbéltükrözéssel jelentõsen csökkenthetõ a rákos halálozás

  Az 55 és 64 éves kor között elvégzett részleges vastagbéltükrözés (szigmoidoszkópia) 43 százalékkal csökkentheti a vastagbélrák miatti halálozást - közölték szerdán brit kutatók.

 • Beszédes szemek

  Német, ausztrál és amerikai kutatóknak részben sikerült a szem pontos megfigyelése alapján olvasniuk a gondolatokban. A tudósok a pupilla reflexszerû változásából meg tudták jósolni, hoz-e döntést a kísérleti személy, és adott esetben azt is, hogy milyet.

 • A rágógumi elõsegíti a bélmûködés helyreállását vastagbélmûtét után

  Egy brit tanulmány szerint az "áltáplálkozásként" ható mûvelet stimulálja az emésztõidegeket.

  Brit kutatók 158 beteg részvételével végzett kutatásuk alapján azt állítják, a rágógumi elõsegíti a bélmûködés helyreállását a vastagbél egészének vagy egy részének mûtéti eltávolítása után.

  A béltartalom továbbítására való képtelenség a bélrendszerben a mûtét után normális jelenség hasi mûtéten átesett betegek esetében.

 • Felszerelték az elsõ vakok által is olvasható utcanévtáblát a Hermina úton

  A vakok által is olvasható elsõ utcanévtáblát szerelte fel a Hermina úton egy fiatal szobrászmûvész. A 22 éves Abonyi Alma néhány éve kezdett el street arttal, vagyis utcai mûvészettel is foglalkozni. Ez idõ alatt azt tapasztalta, hogy az emberek kíváncsiak a mûvészetre, de nincs elég idejük múzeumokba, galériákba járni.

  Ezért olyan mûvészi alkotásokat kell készíteni, amelyek kivihetõk az utcára. A képzõmûvész alkotásában nemcsak az önkifejezésre törekedett, hanem annak is nagy jelentõséget tulajdonított, hogy mûve társadalmilag is hasznos legyen, így született meg az ötlet, hogy Braille írással készült utcanévtáblákat készítsen.

 • Százötvenezer szûrõvizsgálatot végeztek el a Szûréssel az Életért Programon

  Százötvenezer szûrõvizsgálatot végeztek a Szûréssel az Életért Program (Sz.É.P.) novemberi és decemberi rendezvényein, a tervek szerint jövõre folytatódik a program - tájékoztatta a kormányszóvivõi iroda pénteken az MTI-t. A hét nagyvárosban - Budapesten, Debrecenben, Gyõrött, Miskolcon, Pécsett, Szegeden és Székesfehérváron - megtartott rendezvénysorozat célja az volt, hogy felhívják a lakosság figyelmét a szûrések fontosságára, és azoknak, akik ellátogattak egy-egy programra, életmódtanáccsal is szolgáltak a szakemberek.

 • Megelőzhető a hát- és derékfájás

  Megelőzhető a hát- és derékfájásA hát- és derékfájás az egyik leggyakoribb probléma, azonban sokat tehetünk azért, hogy elkerüljük. Fontos a rendszeres testmozgás, főleg azoknál akik egész nap egy helyben dolgoznak. A legjobb sportok a biciklizés, az úszás és a séta. Az izmaink megerősítésében és testtartásunk javításában segítségünkre lehet a jóga is. Ahhoz, hogy izmaink és csontjaink erősek legyenek, szervezetünknek D-vitaminra és kalciumra van szüksége. Ezek a tápanyagok segítenek megelőzni a csontritkulást. Kalciumhoz legkönnyebben tejtermékekből, zöld leveles zöldségekből és narancsléből juthatunk.

 • Rákkeltõ lehet a túl nagy antioxidáns-dózis

  A Cedars-Sinai Szívgyógyászati Intézet terápiás kutatásai során véletlenül felfedezte, hogy a nagy adagokban szedett antioxidánsok - mint például a C-vitamin vagy az E-vitamin - genetikai rendellenességeket hozhatnak létre a sejtekben - ami pedig daganat kifejlõdését segítheti elõ.

 • Magaslaton könnyebb a súlyvesztés

  Magaslati viszonyok között könnyebb megszabadulni a súlyfelesleget jelentõ kilóktól, és késõbb könnyebb is megtartani a súlyt - számoltak be német tudósok az Obesity tudományos folyóiratban csütörtökön.

 • Egereknél hatásos a herpeszfertõzést megelõzõ krém

  Washington - A herpeszfertõzéstõl egy hétig is védõ, állatkísérletekben már hatásosnak bizonyult krémet fejlesztettek ki amerikai kutatók.

  A szer egy új típusú terápián, az úgynevezett RNS-interferencián alapul, amely kikapcsolja azon gének mûködését, amelyeket a herpeszvírus a sejtek megszállására használ.

 • Évrõl évre nagyobb a a levegõ szállópor-koncentrációja

  A kétütemû motorral mûködõ jármûvek közlekedésének önkéntes visszafogását, a szén- és olajtüzelésû fûtõberendezések használatának korlátozását, a szilárd- és olajtüzelésû erõmûvektõl pedig 25 százalékkal kisebb szennyezõanyag kibocsátást kér a fõváros vezetése a levegõ szállópor-koncentrációja miatt - nyilatkozta a Városháza kommunikációs igazgatója.

  Nyáry Krisztián elmondta, hogy a Teleki téren két egymást követõ napon is meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket a szállópor-koncentrációja. Emiatt szmogriadót még nem kell elrendelni, de az avarégetés Budapest egész területén tilos.

 • Jót tesz a változó kor után a nõk csontjainak a mozgás

  A változó kor utáni csontritkulás ellen hatékony a rendszeres mozgás, ami ráadásul jót tesz az egyensúlynak és az élettartamot is növeli - állapították meg finn kutatók.

 • Ártalmas lehet a szívre az ultramaratoni futás

  Ártalmas lehet a szívizmokra az ultramaratoni futás - állapították meg a liverpooli Countess of Chester Kórház kutatói.

 • Aggasztóan kevés az orvos Szászországban és Lengyelországban

  Orvoshiány van Szászországban és Lengyelországban - derül ki egy nemrég közzétett tanulmányból. Számos orvos vándorolt ki Nyugat-Európába Lengyelországból, és nem csak közvetlenül a 2004-es EU csatlakozás után.

  A legtöbben Angliába, Skandináviába és Németországba távoznak a jobb megélhetés reményében - mondta az alsó-sziléziai orvosi kamara elnöke. Ahhoz, hogy az orvosokat az országban tartsák, javítani kell a fizetéseket, és következetesen végre kell hajtani az EU irányelvet a készenléti szolgálatnak munkaidõként való elismerésérõl.