rss
 • Pezsgõpor az alkohollebontás felgyorsítására

 • Share on Tumblr

  Budapest - Az alkohol toxikus bomlásterméke, az acetaldehid lebontását hivatott felgyorsítani az különleges tulajdonságú pezsgõpor, amelyet csütörtökön mutattak be Budapesten a sajtó képviselõinek.

  Az egészséges felnõtt szervezet óránként 7-10 milliliter alkoholt képes megemészteni, a lebontás során egy toxikus idegméreg, acetaldehid képzõdik. E mérgezõ vegyület dohányzás révén, vagy bizonyos élelmiszerek elfogyasztásával is képzõdik a szervezetben.

  Horváth István, az MTA doktorának szabadalmaztatott találmánya kizárólag természetes anyagok - növényi kivonatok, mindennapi táplálékunkban szereplõ fûszerek, ásványi anyagok, vitaminok felhasználásával készül. A pezsgõpor révén, amely fokozza az anyagcserét, felgyorsul az acetaldehid lebontása. Ezáltal lerövidül az alkohol lebontásának ideje, elmaradnak a másnaposság kellemetlen tünetei, s gyorsabban távoznak a méreganyagok a szervezetbõl.

  A gyártó cég eddig 30 ezer tasak port küldött ki több országba, ahol sikerrel próbálták ki a készítményt, ahogy egészséges önkénteseken tesztelték a magyar honvédség Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ toxikológiai kutatóosztályán. A készítményt kipróbálták a miskolci borlovagrend tagja is.

  Mint elhangzott, a pezsgõpor táplálékkiegészítõ, s nem a szeszfogyasztás elkendõzésére szolgál, hanem az alkohol lebontásának felgyorsítására. A készítmény különösen hasznos lehet például a szakértõk számára borkóstolások alkalmával.

  Fodor Miklós pszichiáter-addiktológus, a Dél-pesti Jahn Ferenc Kórház fõorvosa elmondta, hogy Magyarországon 12,5 liter szeszfogyasztás jut évente egy fõre, beleértve a csecsemõket.

  "Természetesen a csecsemõk nem fogyasztanak alkoholt. Körülbelül másfél millió ember érintett: ebben benne vannak az alkalmi fogyasztók, a hétvégi fogyasztók, a periodikus fogyasztók és az alkoholfüggõk is. Legalább 570 ezer ember szorul az alkohol miatt gasztroenterológiai vagy kardiológiai kezelésre, s körülbelül 150 ezer a májbetegek száma" - mondta.

  A fõorvos kitért arra, hogy osztályának gyakran kínálnak tesztelésre különféle alkoholellenes készítményeket, amelyekkel szemben mindig szkeptikus volt. Szkeptikus volt kezdetben a pezsgõporral szemben is. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy el kell végezni az úgynevezett dupla vakvizsgálatot. Ennek keretében 250 személy a készítményt, 250-en pedig placebót kapnának.

  "Egy ilyen vizsgálat gyógyszerszintû elismerést jelentene. Azért is kellene elvégezni, hogy nyugodtan lehessen hirdetni, különben mindig támadásoknak lesz kitéve, ha hiányzik az ilyen méretû és mélységû vizsgálat" - emelte ki Fodor Miklós.

  Hozzátette: nagyon fontos, hogy azonos biológiai közegben történjen a vizsgálat, azaz azonos májfunkcióval kell rendelkezniük a résztvevõinek.

  "Minden egyes résztvevõnél antipiretikum-kinetikát kell elvégezni. Ez azt jelenti, hogy ismert mennyiségû fájdalomcsillapítót kap mindenki, s megmérjük a kiürülés sebességét a vérbõl, vizeletbõl. A készítményt azokon lehet kipróbálni, akiknél azonos a kiürülési sebesség. Hivatalos, reprodukálható eredményhez azonos biológiai mintán kell elvégezni a vizsgálatot" - hangsúlyozta Fodor Miklós.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Könnyebb bejutni egy Botox kezelésre, mint ellenõriztetni egy gyanús anyajegyet

  Úgy tûnik, könnyebb bejutni a bõrgyógyászati sebészetre egy Botox kezelésre, mint ellenõriztetni egy gyanús anyajegyet.

  Amerikai kutatók azt figyelték meg, hogy azok a páciensek, akik Botox injekciót szerettek volna kapni, gyorsabban bejutottak bõrgyógyászhoz, mint azok a betegek, akiknek sürgõsen meg kellett volna beszélni egy anyajegy eltávolítását. Igen nagy különbségek vannak a kozmetikai illetve a valóban beteg bõrgyógyászati páciensek várakozási ideje között.

 • 8,9 milliárd forintot szánnak népegészségügyi, egészségfejlesztési célokra

  Fél éven belül összesen 8,9 milliárd forint uniós forrást szánnak népegészségügyi, egészségfejlesztési célokra - jelentette be Kökény Mihály, az egészségügyi bizottság szocialista elnöke.

  Kökény Mihály elmondta: 5 területre lehet 2008. végén 2009. elején pályázni. A már említett életmódjavító tenderen kívül lehet majd pályázni például azoknak is, akik az iskolai egészségnevelést tûzik ki célul.

 • A britek internetes véleménynyílvánítással segítik az orvosválasztást

  A brit egészségügyi miniszter a The Guardian napilapnak elmondta, azáltal, hogy más páciensek értékelését olvashatják, az emberek jobban tudnak majd választani az orvosok közül. A tervezet ötletét az internetes könyv- és zeneértékelésekbõl merítették. A beírók pozitív és negatív visszajelzéseket egyaránt adhatnak, de az oldalt moderálni fogják.

  Az orvosok képviselõi azonban azon aggodalmuknak adtak hangot, hogy a népszerûség értelmetlen hajhászásába torkollhat a kezdeményezés ahelyett, hogy pontos információval szolgálna az orvosi képességekrõl.

 • A kórház nem felelõs a hatgyermekes asszony halála ügyében

  A kórház nem felelõs - ezt állapította meg a rendõrség annak a hatgyermekes asszonynak a halála ügyében, aki idén március 22-én hunyt el a gyulai kórházban. Az asszony március elsején császármetszéssel szült, nem sokkal késõbb azonban rosszul lett, és három hét múlva meghalt.

  A 43 éves asszony március 1-én került a Békés megyei intézménybe, ahol császármetszéssel hozta világra kisfiát, nem sokkal késõbb azonban rosszul lett. Többször is megoperálták, de három hét múlva, március 22-én meghalt.

 • Az anyatej összetevõi elpusztítják a rákos sejteket

  Egy, az anyatejbõl származó anyag humán tesztjeiben svéd kutatók igazolták, hogy elpusztítja a hólyagrákos sejteket.

 • Ultrahang segítheti a csontok gyorsabb gyógyulását

  Törött sípcsontú embereken próbáltak ki ultrahanggal mûködõ készüléket német kutatók, akik szerint az eljárás felgyorsította és eredményesebbé tette a csontok gyógyulását.

 • Szalmonella fertõzés miatt került korházba 31 norvég diák Budapesten

  Szalmonellát mutattak ki azokban az ételekben, amelyeket a múlt hét csütörtökön kórházba szállított norvég diákok fogyasztottak – közölte az ÁNTSZ.

  Muszkás Mária, az ÁNTSZ Közép-magyarországi Regionális Intézet Élelmezés-egészségügyi Osztályának megbízott csoportvezetõ fõorvosa közölte: mind a tálalókonyhában – ahol étkeztek a diákok –, mind pedig az azt ellátó fõzõkonyhában szalmonellát mutattak ki a megvizsgált ételmintákból.

 • A nőknek erősebb az immunrendszere, mint a férfiaknak

  A nőknek erősebb az immunrendszere, mint a férfiaknakA nők erősebb immunválaszra képesek, mint a férfiak, ám ennek árnyoldala, hogy magasabb náluk az autoimmun betegségek kialakulásának kockázata. A férfiak bélflórája ugyanakkor szerepet játszhat az 1-es típusú cukorbetegség elleni védelemben. Kutatások szerint nemcsak a nemnek, hanem bizonyos környezeti és nem hormonális tényezőknek is szerepük van az autoimmun betegségek kialakulásában. A kórokozómentes környezetben nevelkedett állatoknál nem jelentkezett az 1-es típusú cukorbetegség esetén megfigyelt nemi arány.

 • Acinetobacter baumannii - egy új veszélyes baktérium a kórházakban

  Egy új kórokozó, az Acinetobacter baumannii egyre nagyobb fenyegetést jelent, mivel a kitörõ járványokat nagyon nehéz ellenõrzés alatt tartani, olvasható a brit orvosi folyóiratban, a Lancetben megjelent cikkben.

  Kutatási eredmények alapján az A. baumannii fertõzéses esetek csaknem egyharmadában mutattak ki rezisztenciát az élvonalbeli antibiotikumokkal szemben.

 • Nem csökkent a gyermekhalandóság Fekete-Afrikában és Dél-Ázsiában

  Új szemléletû egészségügyi ellátás és évi 20 milliárd dollár pótlólagos hozzájárulás nélkül valószínûleg több tucat ország nem fogja teljesíteni az ENSZ millenniumi fejlesztési programjában 2015-re kitûzött célt a gyerekek és az anyák halálozási arányának lényeges csökkenésérõl.

 • Érzéstelenítés önhipnózissal

  London - Önhipnózissal érzéstelenítette magát térdmûtétjéhez egy 67 éves nõ Nagy-Britanniában.

  A hölgy végig magánál volt az egyórás operáció alatt, melynek során meg is kellett fúrni a térdét, és még aznap saját lábán ment haza igen jókedvûen. A nõ 15 éve gyakorolja a hipnózist, bár fõként másokon, de magával sem vallott kudarcot. Ez már a második önhipnózisos mûtétje volt. Tíz éve ugyancsak a lábát operálták - részben fûrésszel - és akkor is sikerült a hölgynek kikapcsolnia fájdalomérzetét - adta hírül a Daily Telegraph címû brit lap.

 • Fiatal szegedi kutató kapta a La Roche-Posay Alapítvány publikációs díját

  A pikkelysömör kialakulásával kapcsolatos kutatásaiért elnyerte a francia La Roche-Posay Alapítvány publikációs díját Belsõ Nóra, a Szegedi Tudományegyetem bõrgyógyászati és allergológiai klinikájának orvosa.

 • Gyakori a genitális herpesz az amerikai lakosság körében

  A 14 és 49 év közötti amerikaiak mintegy 16 százaléka fertõzött genitális herpesszel, amely ezáltal a leggyakoribb szexuális úton átadható betegség lett - közölte kedden az amerikai járványügyi központ.

 • A melanoma felismerése és kezelése

  A melanoma a festéktartalmú sejtek rosszindulatú burjánzása. A bõrbõl kiinduló rosszindulatú daganatok 2-3 százalékát alkotja, a leggyakoribb daganatok listáján a nyolcadik helyen áll. A melanoma rendkívül rosszindulatú daganattípus.