2023.06.07. - Róbert

Az öreg kertészek szíve is jó

Budapest - A kert rendszeres ápolása a legkorszerûbb mûszerekkel vizsgálva is tökéletesen megfelel annak a fizikai terhelésnek, amit a szív egészségének védelme érdekében javasol az Amerikai Sportegészségügyi Kollégium. A fontos és sokakat érdeklõ vizsgálat eredményeit a HortTechnology kertészeti szakfolyóirat legutolsó száma közölte.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Akinek van kertje, az általában szívesen foglalatoskodik benne, de az idõsödõ emberek számára legtöbbször ez a rendszeres testmozgás legfontosabb színhelye. A sportegészségügy szakértõi azt vizsgálták, hogy a szokásos kerti munka mekkora terhelés, ennek elvégzése elégséges-e a szív- és érbetegségek kockázati tényezõinek ellensúlyozására.

Az amerikai sportorvosok javaslata eddig úgy szólt, hogy a hét legtöbb napján legalább 30 percnyi, mérsékelt fizikai terhelést jelentõ mozgást célszerû végezni. Ezt eddig becslés alapján ajánlották, de úgy érezték, célszerû volna megfelelõ mûszerekkel megmérni, mekkora munka ez valójában. Kerestek 14, önként jelentkezõ, saját kertjét gondozó személyt, öt hölgyet és kilenc urat, hogy vegyenek részt a vizsgálatban. Valamennyien érett korúak voltak: 63-86 évesek.

A résztvevõk részletes naplót vezettek arról, hogy naponta mennyi idõt töltöttek kertészkedéssel és ez számukra milyen munkát jelentett. Szívmûködésük szaporaságát a testükre erõsített mûszer rádió útján továbbította a vizsgálókhoz. Mérték az oxigénfelvételt és az energiafölhasználást is. A vizsgált személyek tevékenységét két független megfigyelõ is folyamatosan jegyezte.

Természetesen a kertészkedés megterhelése jelentõsen függött az idõszaktól: egy szokásos májusi hét átlagosan 33 órai munkát igényelt, míg júniusban, júliusban csak heti 15 órát dolgoztak. A kert ápolása a több hónapos vizsgálat alatt átlagosan napi 53 percet vett igénybe.

A kutatók azt is kiemelik, hogy korábbi vizsgálatok szerint a kertészkedés jó lelki egyensúlyhoz vezet és csökkenti a depressziót. Ez igen fontos, hiszen az idõs emberek között gyakori a nyomott hangulat, hajlamosak arra, hogy keveset mozogjanak és a rendszeres testmozgás végett javasolt tornagyakorlatok, fittnesz-programok elkedvetlenítõen unalmasak, a kertápolás feladatai viszont igen változatos idõtöltést jelentenek a kiadós testmozgás mellett.