2023.06.07. - Róbert

Egészség érettségi az itthoni iskolákban

Ez év szeptemberétõl bevezetik az úgynevezett "egészség-érettségit", amin minden fiatal diák át fog esni. Ez az új "érettségi" egy komplex egészségiállapot-felmérést foglal magába - közölte Székely Tamás, egészségügyi miniszter.

A vizsgálatokat az iskolaorvos végzi majd el, a részvételt nem teszik kötelezõvé, de az egészségügyi miniszter szerint nem fognak tartani a vizsgálattól, így évente közel 90-100 ezer fiatal egészségi állapotáról kapnak majd tájékoztatást a szakemberek.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az egészségügyi miniszter elmondása szerint a 16 évesek részt vesznek egy teljes fizikális vizsgálaton, ezenkívül nézik a tápláltsági állapotukat, testsúlyukat, testtömegüket, fejtérfogatot mérnek, megvizsgálják a testi fejlettséget, továbbá vérnyomás-, vércukor- és koleszterinszint-mérésen esnek majd át.

Látás- és hallás-, szív- és érrendszeri, mozgásszervi vizsgálatot is csinálnak, illetve pszichés és mentális fejlettségre vonatkozó vizsgálatokat is végeznek az orvosok. Többek között rátérnek majd a dohányzás és az alkoholfogyasztás kérdésére is. Rossz eredmény esetén az iskolaorvos, a gyermeket szakrendelésre irányítja.

A tárca vezetõje hozzátette: a vizsgálatok eredményét erre készített egészségügyi kiskönyvben dokumentálják, a tervek szerint ez a kiskönyv "végigkíséri" a gyermek életét, hiszen a könyvecske tartalmazni fogja majd a 0-16 éves korig elvégzett összes vizsgálatot, beleértve a "záróvizsgát" is.

Székely Tamás elmondása szerint plusz forrásra nem lesz szükség a finanszírozásban, hiszen a vizsgálatok egy részét az iskolás korú gyermekeknél eddig is elvégezték, a változás most csak annyi lesz, hogy a jogszabályban pontosítják az életkort.