2021.01.21. - Ágnes

Újabb élelmiszerbotrány Kínában! A lisztfehérítõ miatt születnek beteg gyerekek?

Újabb élelmiszerbiztonsági vita robbant ki Kínában, miután aggodalmak merültek fel az évtizedek óta használt lisztfehérítõ adalék egészségügyi kockázatait illetõen.

A benzol-peroxid - amely a pattanás elleni krémek egyik fõ összetevõje is egyben - az Egyesült Államokban biztonságos élelmiszeradaléknak minõsül, miközben az Európai Unióban, Ausztráliában és Új-Zélandon állítólag már tiltólistán szerepel.

A liszt fehérítésére használt kémiai anyaggal kapcsolatos aggodalmakat egy nanfangi (Nanfang) helyi lapban a hétvégén megjelent beszámoló keltette, miszerint az állami gabonaipari hivatal, a nemzeti gabona ágazati szövetség és még számos vezetõ malomipari vállalat szerint az adalék az egészségre is káros lehet.

Az újság szerint a benzol-peroxid használatával kapcsolatban felmerült vitába hat állami szervezet kapcsolódott be. Az Egészségügyi Minisztérium, az adalékgyártók, illetve a kis és közepes méretû malomipari vállalkozások szerint a fehérítõ az egészségre ártalmatlan.

A vegyület az emberi szervezetben folsavhiányt okozhat, mondta egy sencseni (Shenzhen)élelmiszeripari kutatóközpont vezetõje, Liu Mej-szen (Liu Meisen).

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2004-ben készült jelentése, valamint a kínai Egészségügyi Minisztérium szerint Kínában - különösen az ország északi területein, ahol a liszt az egyik alapvetõ élelmiszer - évente közel 40 ezer folsavhiányos gyermek születik. A folsav (B9- avagy M-vitamin) vízben oldódó vitamin.

A terhesség korai szakaszában a fejlõdõ embrió gerincét, a velõcsövet lezáró folyamat csak folsav jelenlétében megy végbe hibátlanul. A folsavnak szerepe van a fehérvérsejtek, a vörösvértestek, a vérlemezkék képzésében, az aminosavak és nukleinsavak anyagcseréjében is, és hozzájárul a gyomor-bélrendszer és a szájnyálkahártya épségéhez is.

Az újságcikk szerint a benzol-peroxidot mint lisztfehérítõ adalékanyagot több mint 20 éve használják a helyi malomipari vállalatok. A kínai élelmiszerügyi szabványok szerint egy kilogramm lisztbe legfeljebb 60 milligramm lisztfehérítõ keverhetõ.