2024.04.19. - Emma

Génmódosított mogyoróval az allergia ellen?

Több kutatás is folyik a mogyoróallergiával, az amerikai lakosság több mint egy százalékát érintõ jelenséggel kapcsolatban. A University of Georgia egy kutatócsoportja most olyan génmódosított mogyorókat tesztel, amelyekbõl kivonták az allergiás reakciókat okozó molekulákat.

Peggy Ozias-Akins és kutatócsoportja génmanipulációs módszerekkel állított elõ egy különleges hipoallergén mogyorótípust, amelybõl kivonták azt a tizenegy molekulát, amely a legtöbb mogyoróallergiás reakciót okozza.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az ilyen mogyorók sokkal kisebb eséllyel váltanak ki allergiát, ugyanis egyes fehérjék sokkal súlyosabb reakciókat képesek okozni, mint mások. A Journal of Agricultural and Food Chemistry-ben közölt tanulmány szerint a kutatók egy egyedi DNS-szekvenciát "lõttek át" a mogyorócserjébe, aminek következtében hajtû alakú RNS-molekulák kezdtek el megjelenni a növényekben - ezek a molekulák blokkolták le az allergiát okozó fehérjék legyártódását.

A növények íze nem változik meg, rendesen fejlõdnek és képesek ellenállni a penésznek is, ez azonban a kutatások jelenlegi szintjén nem elégíti ki az amerikai kutatókat. Ozias-Akins szerint ugyanis annyi allergiát okozó fehérje található a mogyoróban, hogy a teljességgel allergiamentes mogyoró nem realisztikus elképzelés. A szükséges gének eltávolításával mindenesetre sokkal ritkábbá lehet tenni egyes ételallergiákat.