2020.12.02. - Melinda, Vivien

Ötezer felesleges halál évente

Magyarországon minden évben mintegy 5 ezer ember hal meg vastag-és végbélrákban, pedig a betegség megelõzhetõ és korai stádiumban gyógyítható - mondta az InfoRádiónak az Országos Onkológiai Intézet adjunktusa. Szabó Eszter szerint ötven éves kor felett akár népegészségügyi méretekben is megéri a vastagbélrákszûrés, hiszen a betegség egész Európában vezetõ halálok.
A szakember a Magyar Onkológusok Társasága idei kongresszusának keretében megrendezett beteg-orvos találkozón emlékeztetett arra, hogy Magyarországon évente körülbelül 7.600 új vastag- és végbélrákos megbetegedéssel kell számolni, és megközelíti az 5 ezret az ebben a betegségben elhunytak száma.

Ezt a kórt a daganatos betegségek között csak a tüdõrák elõzi meg, amelynél az új esetek száma évente megközelíti a 9 ezret. A vastag- és végbélrák kockázati tényezõi közül Szabó Eszter megemlítette a csalási halmozódást, szerinte az ebbe a csoportba tartozóknál nagyon szigorú szûrõ-ellenõrzõ programokkal lehet a betegség kialakulását idõben felfedezni vagy megelõzni.

A második csoportba azok az emberek tartoznak, akiknek éveken keresztül idült vastagbélgyulladásuk van.

A harmadik, legnagyobb csoportot a sporadikus esetek alkotják, ezek az emberek rizikótényezõ nélküliek, és fõként itt kell hangsúlyozni az életmódbeli tényezõk szerepét, amilyen például a dohányzás, valamint a mozgás és a megfelelõ táplálkozás hiánya - hangsúlyozta az Országos Onkológiai Intézet adjunktusa.

Hosszú lefolyás

Szabó Eszter kiemelte, hogy megfelelõ életmóddal az esetek 90 százaléka megelõzhetõ lenne, és "senkinek sem szabadna" vastagbélrákban megbetegednie, mert annak kialakulása tíz évet is igénybe vesz.

Korai stádiumban felfedezetten teljes gyógyulás remélhetõ, ebben az idõszakban azonban csak az esetek 10-15 százalékában azonosítják a kórt, míg a betegek 30 százalékánál csak késõi stádiumban ismerik fel a betegséget - fejtette ki a szakember. Szabó Eszter hozzátette: jónak tartaná, ha az ötven évnél idõsebbeknél népegészségügyi méretekben szûrnék a vastag- és végbélrákot.