2024.03.29. - Auguszta

Articsóka (tea) - gyógynövény

Articsóka (tea) - gyógynövény
Articsóka (tea) - gyógynövényA gyógynövényteákról közismert, hogy a jó egészséget szolgálják. Az articsóka tea egy közülük, ám számos különleges tulajdonsága miatt is szerethetjük. Ha fontos az egészségünk, nem hiányozhat konyhánkból az articsóka tea. Számos egészségügyi előnnyel jár a kortyolgatása. A kellemes gyógytea fő alkotórésze a Cynara cardunculus vagy közismert nevén articsóka. A növény Dél-Európában őshonos, és általában zöldségként fogyasztják. Akik így nem szeretik, gyakran főznek teát belőle és naponta többször is isszák.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az articsóka fehérjében, szénhidrátban, számos vitaminban és ásványi anyagban gazdag. Magas antioxidáns-tartalma is jótékony hatásúvá teszi. Gyógyító ereje fő hatóanyagában, a cynarinban rejlik.

Más gyógynövényteákhoz hasonlóan az articsóka tea segíti a test immunrendszerének megerősítését, ezáltal jobban tudunk harcolni a fertőzések és különböző betegségek ellen. Megelőzi a vesék, az epehólyag és a máj fertőzését, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása miatt.

Az articsóka virágja rendelkezik állítólag a legmagasabb antioxidáns-tartalommal, valamennyi zöldség között, ezért a rák bizonyos formáival szemben is védelmet jelenthet. Az articsóka tea gyakori fogyasztása élénkíti a testet, az izmokat és fenntartja az általános fizikai jólétet.

Hepatitis kezelésére gyógyszerekkel együtt is használható. Megelőzi a születési rendellenességeket. Jótékony hatással van a májra, serkenti az epe termelését, amely felgyorsítja a koleszterin és a mérgek kiürülését is a májból. Mivel a máj- és az epefunkció hatékonyabbá válik, az articsóka megakadályozza a májkárosodást és más, ehhez kapcsolódó betegség kialakulását. Ajánlott az articsóka tea gyakori ivása, ha valaki túlzásba vitte az alkoholfogyasztást.

A cukorbetegek esetében is hasznos, mivel csökkenti a vércukorszintet. Nem kell teljesen az articsókára hagyatkozni, de kiegészítő kezelésként kiváló.

Ez a gyógynövény tea az emésztést is rendbe hozza. Enyhülést hoz a gyomorfal számára, javítja az emésztőnedvek működését, így segít az emésztési zavaron. Visszahozza az étvágyat.

Az olyan emésztőszervi problémák, mint a hányinger, hasmenés, székrekedés, gyomorégés, puffadás, hasi fájdalom, szintén enyhíthetőek az articsóka tea felhasználásával.

A gyógynövényből készült tea segít a szív-és érrendszeri betegségeken, így az érelmeszesedésen például. Csökkenti a rossz koleszterin szintjét és növeli a jó koleszterin szintjét a szervezetben.

Ha valakinek azt tanácsolják, mellőzze a koffein fogyasztását, még mindig megmaradhat az articsóka tea mellett, hiszen abban nincs koffein.

A túlsúlyos emberek számára is előnyös ez a gyógynövény tea. Az articsóka tea ugyanis csökkenti a felesleges testzsírt a szervezetben. Erős vízhajtó és megakadályozza a víz visszatartását a testben. Végül, de nem utolsósorban: szép, tiszta bőrt eredményez az articsóka fogyasztása.