2024.04.24. - György

Vadgesztenye - gyógynövény

Vadgesztenye - gyógynövény
Vadgesztenye - gyógynövényKiegészítő kezelésként egyaránt hatásos vénás keringési elégtelenség és hajszálérgyengeség esetén. Az újabb kutatások igazolták az eszcin - a magból kivont érszűkítő - gyulladásgátló és a vénák tónusát fokozó hatását. A kéregben lévő eszkulin csökkenti a hajszálerek áteresztőképességét, és növeli ellenállásukat. A vadgesztenye kérgét előszeretettel alkalmazzák napfényvédő szerekhez. Magvát egyes országokban a házi állatok takarmányához adják, a magból keményítőt is készítenek. Nemcsak vásárolhatunk, de készíthetünk is vadgesztenyéből gyógyhatású készítményeket!
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Bár a patikákban, drogériákban már többféle vadgesztenyéből készült gyógyhatású termék kapható, azért jó, ha tudjuk, hogy otthon hogyan készíthetünk el egy teát, vagy ha szükséges, a sajgó, elnehezült lábainkra egy pakolást.

Házi gyógymódok vadgesztenyéből:

Tea: 3 dl forró vízzel forrázunk le 1 teáskanálnyi szárított vadgesztenyelevelet, majd 8-10 perc elteltével szűrjük le. Mézzel édesíthető, de kismamáknak, májbetegeknek és gyermekeknek a fogyasztása nem ajánlott.

Tinktúra és Pép: 100 ml 38 %-os pálinkához keverjünk 2 evőkanálnyi szárított és porított vadgesztenyelevelet és 2 evőkanálnyi vadgesztenyelisztet, majd légmentesen zárjuk le, és hagyjuk állni 10 napig. Ezt követően szűrjük le, és sötét üvegben tároljuk. Fájó, sajgó ízületekre alkalmazzuk bedörzsölő-szerként. Ha pépet szeretnénk pakoláshoz, akkor 2 evőkanálnyi vadgesztenyelisztet keverjünk össze 2 evőkanálnyi búzaliszttel, és adjunk hozzá annyi 10 %-os étkezési ecetet, hogy kenhető péppé váljon. Fájó, sajgó ízületekre adható.

Ülőfürdő: 2 evőkanálnyi szárított és porított vadgesztenye-levelet és 2 evőkanálnyi vadgesztenyelisztet forrázzunk le 3 dl forrásban lévő vízzel, majd 8-10 perc után szűrjük le, a főzetet öntsük a fürdővízhez. Visszér, aranyér esetén jótékony kúra. Terméséből a vénákat erősítő, visszérbántalmak ellen alkalmazott gyógyszereket állít elő a gyógyszeripar, de homeopátiás gyógyszerkészítményekben is megtalálható.