2024.04.19. - Emma

Napi 20 percnyi séta csodákra képes

Napi 20 percnyi séta csodákra képes
Napi 20 percnyi séta csodákra képesA testmozgás jelentősen csökkenti a daganatos betegségek kockázatát és a már diagnosztizált rákos betegek halálozását is - elég napi másfél kilométert sétálni ehhez. Mindössze napi 20 percnyi sétával jelentősen csökkenthetjük a daganatos betegségekkel összefüggő halálozás kockázatát: 1 mérföldnyi tempós sétával 40 százalékkal csökkenthetjük a mell- és a prosztatarák halálozását, kétszer ekkora távolság pedig megfelezte a vastagbélrákos betegek halálozási esélyeit. A szakemberek még nem tudják biztosan, hogyan segít a daganatos betegeken a séta.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A gyaloglás előnyeit tanulmányozó kutatás során az is kiderült, hogy a tempós séta a kemo- és sugárterápia kellemetlen mellékhatásait is enyhíti, így a végtagdagadást, a szorongást, a depressziót, a fáradékonyságot és a testsúlyváltozásokat.

"Nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a séta egyszerű, olcsó és kézenfekvő kiegészítő terápiás lehetőséget. A mozgás igazi csodaszer, és az orvosoknak receptre kellene felírni" - mondta Ciarán Devane.

A szakemberek még nem tudják biztosan, hogyan segít a daganatos betegeken a séta, de az valószínű, hogy a hatás jóval túlmutat az egyszerű testsúly-karbantartáson. A testsúly normalizálásával ugyanakkor helyreáll a hormonrendszer egyensúlya is, és csökken azoknak a hormonoknak a koncentrációja is, melyek a daganatok növekedését is serkentik.