2024.04.27. - Zita

Rozmaring - gyógynövény

Rozmaring - gyógynövény
Rozmaring - gyógynövényA rozmaring ősidők óta jól ismert fűszer- és gyógynövény. Az irodalomban és a népművészetben az emlékezés és a hűség jelképe. Az alföldi tanyavilágban még a legszegényebb családoknál is volt legalább egy cserép rozmaring, melyből a búboskemence tetejére szórtak pár levelet, hogy kellemes illatú legyen a lakás. A népi gyógyászatban görcsoldónak is használják, valamint egyes helyeken a borok ízesítésében is szerepet játszik. A levéldrog antibakteriális, antioxidáns és gyulladáscsökkentő. A rozmaringleveleket teakeverékekben epe-és vizelethajtó, szélhajtó, idegerősítő és étvágygerjesztő hatása miatt használják.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Frissen vagy szárítva a francia, olasz és spanyol konyha nélkülözhetetlen fűszere. Húsokat, mártásokat, leveseket ízesítenek vele.

Illóolaja a végtagok vérkeringését javítja, reumaellenes és csillapítja az idegfájdalmat. Gyógyászati felhasználása mellett az illóolajat a kozmetika- és illatszeripar külsőleg alkalmazza (kölnivizek, fürdőesszenciák, szappanok, krémek, kenőcsök, tapaszok, dezodorok, hajszeszek, samponok).

A rozmaringolaj nem toxikus, csak ritkán és legfeljebb enyhén irritáló, szemben több más olajjal. Kivonatát és párlatát a likőripar használja, enyhén keserű likőrök gyártásához. Belsőleg viszont csak kizárólag orvosi javaslatra – főként epebántalmak és emésztési zavarok esetén- és csak nagy körültekintéssel lehet felhasználni, terheseknél ellenjavallt, mert vetélést okozhat! Alkalmazását kerülni kell magas vérnyomás és epilepszia esetén valamint gyermekeknél 3 éves kor alatt!


Lehetséges elkészítési módok:

Belsőleg használhatjuk teafőzetként vagy tinktúraként, amely segít az emésztési problémáknál, epebántalmak étvágytalanság, szélgörcsök esetén.

A teafőzet elkészítése: 1 csésze forrásban lévő vízzel forrázzunk le 1 teáskanálnyi összevágott rozmaringlevelet, majd 10 perc elteltével szűrjük le. Naponta 2-3 csészényit fogyasszunk. Tinktúrát alkoholos áztatással nyerhetünk belőle, amiből alacsony vérnyomás ellen naponta 5 ml fogyasztandó belőle.

Figyelem: Belsőleg csak nagy körültekintéssel szabad felhasználni, terhesség során ellenjavallt!

Külsőleg használhatjuk többek között fürdőhöz vagy korpásodás ellen.

Fürdő: 50 gramm friss rozmaringlevelet keverjünk össze 1 evőkanál olívaolajjal, és forraljuk fel 1 l vízben. Hagyjuk 15 percig állni, majd szűrjük le, és öntsük a főzetet a fürdővízhez.

Korpásodás ellen: 2 liter vízzel forrázunk le 2 evőkanál rozmaring levelet, mikor langyosra hűlt, szűrjük le és az utolsó hajöblítés után öntsük le a hajat vele.

Hogyan gyűjtsük? Hogyan tároljuk?

A rozmaringot a fás részek felett kell vágni, ami gyakorlatilag tavasztól őszig folyamatosan lehetséges. A levágott növényt árnyékos, szellős helyen szárítsuk meg, majd morzsoljuk le a leveleket. Illóolaj-kinyerés céljából vágás után azonnal le szokták párolni.