Illóolaja a végtagok vérkeringését javítja, reumaellenes és csillapítja az idegfájdalmat. Gyógyászati felhasználása mellett az illóolajat a kozmetika- és illatszeripar külsőleg alkalmazza (kölnivizek, fürdőesszenciák, szappanok, krémek, kenőcsök, tapaszok, dezodorok, hajszeszek, samponok).
A rozmaringolaj nem toxikus, csak ritkán és legfeljebb enyhén irritáló, szemben több más olajjal. Kivonatát és párlatát a likőripar használja, enyhén keserű likőrök gyártásához. Belsőleg viszont csak kizárólag orvosi javaslatra – főként epebántalmak és emésztési zavarok esetén- és csak nagy körültekintéssel lehet felhasználni, terheseknél ellenjavallt, mert vetélést okozhat! Alkalmazását kerülni kell magas vérnyomás és epilepszia esetén valamint gyermekeknél 3 éves kor alatt!

Lehetséges elkészítési módok:
Belsőleg használhatjuk teafőzetként vagy tinktúraként, amely segít az emésztési problémáknál, epebántalmak étvágytalanság, szélgörcsök esetén.
A teafőzet elkészítése: 1 csésze forrásban lévő vízzel forrázzunk le 1 teáskanálnyi összevágott rozmaringlevelet, majd 10 perc elteltével szűrjük le. Naponta 2-3 csészényit fogyasszunk. Tinktúrát alkoholos áztatással nyerhetünk belőle, amiből alacsony vérnyomás ellen naponta 5 ml fogyasztandó belőle.
Figyelem: Belsőleg csak nagy körültekintéssel szabad felhasználni, terhesség során ellenjavallt!
Külsőleg használhatjuk többek között fürdőhöz vagy korpásodás ellen.
Fürdő: 50 gramm friss rozmaringlevelet keverjünk össze 1 evőkanál olívaolajjal, és forraljuk fel 1 l vízben. Hagyjuk 15 percig állni, majd szűrjük le, és öntsük a főzetet a fürdővízhez.
Korpásodás ellen: 2 liter vízzel forrázunk le 2 evőkanál rozmaring levelet, mikor langyosra hűlt, szűrjük le és az utolsó hajöblítés után öntsük le a hajat vele.
Hogyan gyűjtsük? Hogyan tároljuk?
A rozmaringot a fás részek felett kell vágni, ami gyakorlatilag tavasztól őszig folyamatosan lehetséges. A levágott növényt árnyékos, szellős helyen szárítsuk meg, majd morzsoljuk le a leveleket. Illóolaj-kinyerés céljából vágás után azonnal le szokták párolni.