2024.04.25. - Márk

Kakukkfű - gyógynövény

Kakukkfű - gyógynövény
Kakukkfű - gyógynövényA kakukkfű az egyik legősibb, legrégebben ismert és alkalmazott gyógynövény. A kakukkfű serkenti a vesék működését, fokozza a vizelet kiválasztást. Idegerősítő hatása van, szellemileg felfrissít, javítja az általános közérzetet. Kedvelt emésztést elősegítő fűszernövény, jót tesz a gyomornak. Nyálkaoldó, köptető hatása miatt kiváló köhögéscsillapító, akár légcsőhurut esetén is alkalmazható. A kakukkfű, kamilla és cickafark keverékéből összeállított száraz pakolás és tea egyidejű alkalmazása enyhíti az idegi eredetű fájdalmakat.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A kakukkfű-olaj bénulás, szélütés, sclerosis multiplex, izomsorvadás, reuma és ficam esetén is alkalmazható. Gyomor-, menstruációs és altesti görcsök esetén külsőleg és belsőleg is használható. Ilyen esetben naponta két csészével fogyasszunk belőle. Görcsök esetén a kakukkfű virágzatából és a szárából készített pakolás ajánlott. Lefekvés előtt ezt a pakolást, párnát felmelegítve a gyomorra vagy az altestre tesszük. Az így elkészített gyógynövénypárna daganatok, zúzódások, illetve krónikus reumás panaszok kezelésére is jól használható. Tüdőgyulladás kockázata esetén óránként fogyasszunk kakukkfüvet tartalmazó teakeveréket.

A kakukkfű fürdőként alkalmazva idegerősítő hatású, jót tesz a gyulladásos bőrnek, serkenti a vérkeringést. A kakukkfű fürdővel a megfázás még korai stádiumban kezelhető, megelőzve a szövődményeket. A forró víz hatására illóolajok szabadulnak fel, melyek a bőrbe jutnak, illetve a gőze a légutakon keresztül a nyálkahártyákig jutva antibakteriális hatást fejt ki. A kakukkfű fürdő az akut nátha tüneteit is enyhíti.

A kakukkfű-tinktúrát gyengén fejlett gyermek végtagjainak bedörzsölésre használjuk, hogy azok erősödjenek. A tinktúrás bedörzsölést a sclerozis multiplex esetén is érdemes elvégezni.